Campania lui Dan Diaconescu la România TV, în atenția CNA; Consiliul a amânat luarea unei decizii

Campania lui Dan Diaconescu la România TV, în atenția CNA; Consiliul a amânat luarea unei decizii
Publicat: 15/10/2014, 15:38
Actualizat: 28/03/2019, 10:23

Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), a fost cel mai vehement în privința prezenței lui Dan Diaconescu în emisiunile difuzate de România TV.

Jucan a spus că, de când partidul lui Dan Diaconescu, PPDD, a intrat alături de PSD la guvernare, a intrat și programul „OTV Live” în grila România TV. El a mai spus că „OTV Live”, la care apare fondatorul OTV, Dan Diaconescu, este același lucru cu televiziunea OTV, care nu mai are licență și nu mai poate emite.

„Este exact aceeași grafică, aceeași denumire, aceleași fonturi folosite. Toată lumea știe că este vorba de fapt de o televiziune în cadrul altei televiziuni. Sigla OTV, a unui post TV care nu mai are licență de televiziune, este suprapusă peste cea a unei alte televiziuni (…) Vă prevalați de un lucru care înșală publicul. Ceea ce vedea lumea acum doi ani de zile apare acum la România TV. Același studio, același decor, același om. E altcineva? După începerea campaniei electorale, Dan Diaconescu apare ca invitat permanent (…) În emisiunea lui Dan Diaconescu, invitatul Dan Diaconescu dă cuvântul moderatorului. E foarte tare”, i-a spus Valentin Jucan, în ședința de miercuri, Roxanei Niculescu, directorul de programe al România TV.

El a mai întrebat ce ar fi dacă un alt candidat la alegerile prezidențiale ar apărea de dimineața până seara, continuu, la o altă televiziune.

Însă Roxana Niculescu a spus că „OTV Live” este o emisiune și nu o televiziune, iar grafica „OTV Live” nu este aceeași cu cea a fostei televiziuni OTV. Ea a mai spus că la România TV apar mai mulți candidați în calitate de invitați, nu doar Dan Diaconescu.

Membrul CNA Răsvan Popescu a spus că „nedumerirea” în cazul lui Dan Diaconescu provine din tot istoricul său.

În replică, Roxana Niculescu a spus că „OTV Live” este o emisiune, un brand care s-a consacrat, la fel ca alte branduri. Ea a mai spus că pentru emisiunea „OTV Live” au fost trimise invitații de participare și celorlalți 13 candidați la alegerile prezidențiale, însă aceștia preferă să meargă la România TV în emisiunile difuzate ziua sau seara și nu noaptea, după 12.30, când începe „OTV Live”.

Potrivit monitorizărilor realizate de CNA, în emisiunile de dezbateri electorale difuzate de România TV în prima săptămână de campanie (3 – 9 octombrie), Dan Diaconescu a avut cele mai multe prezențe în direct în studio – 18. El a fost urmat de Victor Ponta – 17 prezențe în studio, însă acesta a avut în total 26 de prezențe (studio, prin telefon, spoturi, transmisie în direct). Klaus Iohannis a avut 17 prezențe în studio la emisiuni de dezbatere electorală la România TV și una prin telefon, în perioda monitorizată, iar Elena Udrea – 9 în studio, 2 prin telefon și 3 spoturi.

În emisiunile de dezbatere electorală difuzate în prima săptămână de România TV au mai apărut William Brânză – 4 prezențe în studio, Teodor Meleșcanu – o prezență în studio, Călin Popescu Tăriceanu – 3 prezențe în studio și una prin telefon și Corneliu Vadim Tudor – 2 prezențe în studio, 2 prin telefon și 2 prin transmisie în direct.

În emisiunile de promovare electorală din prima săptămână de la România TV au apărut doar Victor Ponta – 2.674 de secunde și Dan Diaconescu – 212 secunde.

Roxana Niculescu a spus că România TV se va echilibra, neputându-se realiza acest echilibru doar într-o săptămână de campanie, având în vedere numărul mare de competitori electorali, respectiv 14.

Membrul CNA Valentin Jucan a spus însă că acest caz al lui Dan Diaconescu de la România TV este grav și că televiziunea a încălcat articolul 68 din Codul audiovizualului, potrivit căruia „radiodifuzorii nu pot difuza emisiuni de știri și dezbateri prezentate sau moderate de oameni politici care dețin funcții sau demnități publice ori purtători de cuvânt ai instituțiilor publice, precum și de persoane desemnate public să candideze sau care și-au anunțat public intenția de a candida la alegerile locale, parlamentare sau prezidențiale”.

„Dacă nu luăm o decizie în acest caz și ne gândim că nu este televiziunea OTV e o emisiune, că nu e pixelul OTV, ci pixelul România TV, nu e Dan Diaconescu, ci sosia lui, vom lăsa să apară situații similare și pe viitor”, a spus Valentin Jucan.

El a mai spus că România TV a încălcat același articol din Codul audiovizual și în perioda de precampanie electorală. „Situația lui Dan Diaconescu acoperă și perioada de precampanie. În acea perioadă, dânsul modera o emisiune („OTV Live”, n.r.). În aceeași emisiune, el este prezent tot timpul acum, dar nu în calitate de moderator, ci de invitat care dă cuvântul moderatorului. Încălcarea lui este fără precedent. Dan Diaconescu este un personaj colorat, dar, dacă nu luăm o atitudine, alți radiodifuzori vor putea să facă același lucru cu niște candidați mai importanți și cu încălcări mult mai grave”, a mai spus Jucan.

El a propus aplicarea unei amenzi de 50.000 de lei televiziunii România TV, pentru cazul Dan Diaconescu.

Membrul CNA Lorand Turos a spus însă că subiectul Dan Diaconescu este unul complex. „Și în precampanie era prezent, era moderatorul emisiunii, or legea interzice acest lucru. Trebuie să îl analizăm într-o singură speță separată (…) Am remarcat un dezechilibru aproape la fiecare post, Antena 3, B1, România TV, Realitatea TV, în favoarea unuia sau altuia”, a spus Lorand Turos, propunând somarea publică a Antena 3, B1 TV, România TV și Realitatea TV pentru încălcarea prevederilor privind echilibrul și echidistanța din Decizia CNA privind reflectarea campaniei electorale pentru prezidențiale.

Turos a propus amânarea discutării cazului Dan Diaconescu pentru ca departamentele de specialitate ale CNA să realizeze un raport de monitorizare în acest sens. „Eu nu știu de câte ori a apărut Dan Diaconescu ca moderator, după ce și-a anunțat intenția”, a spus Lorand Turos, precizând că, în funcție de aceste aspecte, urmează să se poată stabili cuantumul sancțiunii pe care ar putea să o primească România TV.

Membrul CNA Monica Gubernat a spus că la toate marile televiziuni au fost constatate dezechilibre în prima săptămână de campanie. „Noi nu avem monitorizare inclusiv pe timpi, nu putem lua o decizie nici măcar în cazul România TV. Trebuie să vedem care este diferența de timpi (timpii alocați candidaților, n.r,). La apariții e echilibrat, dar la timpi cred că e o diferență. Timpii trebuie să fie egali și gratuiți la toate posturile”, a spus Monica Gubernat. Ea a mai spus că, având în vedere că sunt 14 candidați, principiile echității și echilibrului nu pot fi luate în considerare doar în prima săptămână. „Sunt 14 candidați. Când să se echilibreze?”, a mai spus Gubernat.

În cazul lui Dan Diaconescu, Monica Gubernat a spus că „există o diferență între intenția de a candida și acceptarea candidaturii”. Ea a mai spus că, în cazul lui Diaconescu, nu se susține articolul invocat de Valentin Jucan, respectiv 68 din Codul audiovizualului. „Nu se susține articolul pentru că nu puteți demonstra că Dan Diaconescu este moderator în timpul campaniei. Iar în precampanie vorbim despre o intenție de a candida, nu de candidat”, a mai spus Gubernat.

Pe de altă parte, membrul CNA Christian Mititelu a spus că, în cazul televiziunilor Antena 3, B1 TV, România TV și Realitatea TV, s-a putut observa „o părtinire grosolană” încă dinaintea începerii campaniei electorale.

El a mai remarcat faptul că există chiar și „o situație neprevăzută” de CNA, aceea în care „candidații pot fi comentatori”. „La postul Realitatea TV, doamna candidat Elena Udrea este invitată în calitate de comentator și comentează evenimentele zilei”, a spus Mititelu.

Membrul CNA Răsvan Popescu a spus că, la fel ca în alte campanii electorale, televiziunile nu se pot echilibra din prima săptămână de campanie. „Sunt 14 candidați, nu se pot echilibra într-o săptămână (…) Practica (în CNA, n.r.) a fost ca după prima săptămână să trimitem scrisori de atenționare (posturilor TV și radio, n.r.)”, a spus Popescu.

Însă Christian Mititelu a spus că nu este necesară „aceeași bunăvoință extremă”. „La a câta campanie suntem? (…) Pornim de la această atitudine benevolentă și această obsesie a cantității (…) Când, de fapt, tot tonul emisiunilor, una după alta, la marii protagoniști sunt evident părtinitoare, grosolan părtinitoare. Nu vedem lucrul ăsta?”, a spus Mititelu.

În cele din urmă, CNA a decis să amâne luarea unor decizii în aceste cazuri pentru următoarele ședințe ale CNA, care ar urma să se desfășoare joi și marți.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Tatăl Andreei, studenta la Medicină, ucisă cu bestialitate, nu s-a putut dezlipi de sicriul cu...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Halep a fost BLOCATĂ. Decizia finală în circuitul WTA
Matei Dima, la un pas de căsătorie. Bromania are planuri mari
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Era uşa închisă şi mi-a dat de bănuit. Am insistat să deschid". Sora lui Mirel...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Temperaturile ridicate cresc prețul mâncării, constată un studiu