Candidoza, risc crescut de apariție vara

Redactor:
Simona Tudorache
Candidoza, risc crescut de apariție vara
Deși este o infecție genitală care le dă bătăi de cap multor femei, în orice sezon, candidoza vaginală se agravează vara. Medicul Gheorghe Bacalbașa spune pentru Gândul cum poate fi prevenită această infecție supărătoare.

Responsabilă de apariția candidozei vaginale este proliferarea exagerată a unei ciuperci numite Candida Albicans, care se regăsește în mod natural la nivelul vaginului. Această creștere exagerată se produce pe fondul scăderii imunității generale, creșterii acidității mediului vaginal și iritației mucoasei vaginale. „Vara, o parte din aceste condiții pot fi realizate prin deshidratare, transpirație excesivă, acțiunea clorului din apă și iritația dată de costumul de baie, în cazul femeilor care merg la piscină. Trebuie subliniat că infecția candidozică nu este o boală cu transmitere sexuală, dar poate fi declanșată de actul sexual, prin iritarea mecanică a mucoasei vaginale”, spune pentru Gândul Gheorghe Bacalbașa, profesor doctor în cadrul clinicii Biomedica din București.

În sezonul cald mai ales, pentru a preveni apariția candidozei, medicul recomandă respectarea unei igiene corecte. „Recomand spălături vaginale o dată la câteva zile, iar în cazul predispoziției pentru această afecțiune, se poate adăuga în irigator o linguriță de bicarbonat de sodiu, pentru a determina un Ph vaginal alcalin, care inhibă dezvoltarea ciupercii responsabile de apariția candidozei”, adaugă Prof. Dr.Gheorghe Bacalbașa.

Întrucât simptomele sunt similare cu cele ale altor infecții genitale (senzația de arsură locală, mâncărime, durere locală, secreții vaginale abundente etc.), candidoza se diagnostichează numai prin analiza la microscop a secreției vaginale, iar tratamentul trebuie prescris numai de medic, și nu administrat după ureche. În caz contrar, există riscul ca infecția să se înrăutățească, iar ciupercile care au provocat infecția să devină rezistente la antimicotice.

În cazul bărbaților, micoza genitală este mai rară, de obicei însă, aceștia sunt purtători. Simptomatologia  este mai puțin evidentă și, în caz de suspiciune, diagnosticul și tratamentul trebuie efectuate doar de un medic specialist dermato-venerolog. Tratamentul constă în antimicotice și trebuie urmat de ambii parteneri, conform protocolului stabilit de medic.

 

Inchide