Caravana Metropolis, cinematograful nomad cu filme „altfel”: ce înseamnă întâlnirea publicului român cu fenomenul open-air cinema. GALERIE FOTO

Publicat: 15/07/2014, 14:14
Actualizat: 29/07/2014, 19:20

Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” se află în acest moment la Sibiu, al șaptelea oraș de pe itinerariul conceput să străbată România în lung și -n lat și să aducă filmele „altfel” mai aproape de publicul larg. Echipa Asociației Culturale Metropolis a decis anul acesta să se aventureze într-un „road trip” cinefil cu trei van-uri care îi duce prin 10 orașe din România și care durează până la jumătatea lunii septembrie.

Încărcată cu 15 filme de autor și filme în premieră națională, recent premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume, cel mai mare ecran gonflabil de la noi (120 mp, 9m/13m) și singurul proiector digital mobil din țară, caravana a ajuns pe 5 iunie la prima destinație, Târgu Mureș, orășelul din depresiunea colinară a Transilvaniei pe care îl vizita pentru prima dată.

Cinema în aer liber la Teatrul de vară din Târgu Mureș: vedere front row la cerul înstelat

Întâlnirea mureșenilor cu conceptul de open-air cinema s-a întâmplat chiar în incinta impresionantului Teatru de Vară din Târgu Mureș, unde cândva filmele în aer liber erau la ordinea zilei, o amintire care a declanșat o serie de întrebări în rândul spectatorilor. De ce nu se mai proiectează filme într-una dintre puținele grădini de vară rămase în picioare în România, care înainte de 89 reușea să se ocupe la capacitatea maximă care atinge 2000 de locuri? Menținut în condiții excelente și situat între Universitatea de Artă Teatrală și Cinema Arta, Teatrul de vară a devenit locul serbărilor de sfârșit de an școlar.

FOTO: Teatrul de vară din Târgu Mureș, 1986

FOTO: Teatrul de vară din Târgu Mureș, 1986

Teatrul de vară din Târgu Mureș este o oază de liniște, o grădină verde, bine ascunsă în centrul orașului, un edificiu sub formă de amfiteatru descoperit, care a scăpat de soarta altor asemenea teatre din țară, ajunse în paragină. El deține un ecran imens, 2000 de scaune primite de la stadionul Wimbledon și un proiecționist care așteaptă modernizarea cabinei de proiecție.

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Radu Roșca)

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Sandor Bereczky)

Pentru prima oară după ”89, cei mai mulți cinefili mureșeni s-au întâlnit și reîntânit, prin intermediul Caravanei Metropolis, cu cea de-a șaptea artă, într-un cadru magic și boem, o atmosferă feerică și au cunoscut o experiență unică pe care doar cinematograful în aer liber reușește să o creeze. Într-un orășel de munte ești aproape de stele, ai vedere front row la ele, iar filmul de pe peliculă se contopește cu mediul înconjurător, trece de peretele ecranului și curge printre scaunele așezate în trepte, împrumutând elemente din starea publicului și din aerul rece de munte. Împreună cu publicul numeros care a savurat fiecare cadru și replica din filme iubite, precum „The Grand Budapest Hotel”, „Borgman” sau „La Grande Bellezza”, s-a readus la viață un loc care uitase pentru ce a fost ridicat.

Open-air cinema, o experiență socială

Acolo unde are ocazia să se instaleze în piețe publice, echipa din spatele Caravanei poate lua pulsul orașului chiar din inima acestuia. La Brașov, caravana a fost găzduită în Piața Sfatului, agora orașului. Brașovul este un oraș care își păstrează bine secretele locale în fața invaziei zilnice de turiști, sunt critici și selectivi cu bombardamentul de entertainment din orașul lor. Ei sunt publicul pe care caravana și-l dorește. Deja de la al doilea oraș pe care îl vizitezi, îți dai seama că fiecare public local reacționează diferit la același film, și trăiește experiența vizionării în funcție de cultura sa cinematografică.

„Mâine la film la aceeași oră, da?”

Este deja al treilea an consecutiv când brașovenii interacționează cu ideea de cinema în aer liber și Caravana. Publicul de la Brașov, ca de obicei, s-a ridicat la nivelul așteptărilor, cei mai mulți alegând să lase torrentele acasă și să vadă producțiile „Her” și „The Grand Budapest Hotel” în aer liber, când Piața Sfatului s-a umplut la capacitate maximă. Cavalerii întregi de bikeri și skateri, turiști, localnici și couchsurferi s-au oprit din traseul lor când au dat peste ecranul gonflabil imens din Piață, și au rămas să vizioneze filmele până la final. Brașovenii au primit cu entuziasm și curiozitate filmele proiectate în premieră națională, „The Deep” și „Kon-Tiki”, care au fost aplaudate la final. „Kon-Tiki” a fost unul dintre preferatele din selecția acestei ediții. Datorită Caravanei, brașovenii și-au format, timp de o săptămână, obiceiul de a-și da întâlnire în fiecare seară, de la 21.30, la film în aer liber în piața centrală. Dacă ciuleai urechile la finalul proiecțiilor, puteai auzi „Mâine la film la aceeași oră, da?”.

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Alex Darie)

Hunedoara se află printre orașele din România în care nu mai funcționează niciun cinematograf.„Flacăra” a fost închis de aproape doi ani, pentru renovare, iar fostul cinema „Modern” s-a transformat de mai mulți ani într-o ruină.

Conform statisticilor recente, 80% dintre orașele României nu mai au cinematograf de stat funcțional, adică din 400 câte se găseau în 1990, au mai rămas 30 de săli de cinema în toată țara. Nici la capitolul grădini și teatre de vară nu stăm bine, dacă ar fi să luăm în considerare doar starea unor edificii cu istorie, cum ar fi Arenele Romane sau Grădina Capitol din București. În plus, la situația deplorabilă se adaugă și movieplexurile din malluri care au o perspectivă foarte limitată și un sistem de selecție controlat de interese comerciale, ce se rezumă la filme de box office și blockbustere.

La Hunedoara, oraș post-industrial în care media de vârstă a publicului activ nu depășește 20 de ani, Caravana a avut parte de cea mai călduroasă primire din partea celui mai tânăr public pe care l-a avut în cele trei ediții de până acum

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Alex Darie)

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Alex Darie)

Într-o conjunctură specială dată de locația aleasă, stadionul „Michael Klein” din Hunedoara, și de faptul că în același timp se difuzau meciurile din Campionatul Mondial din Brazilia, filmele de autor au adunat public la fel ca la meciurile F.C. Corvinul. Am întâlnit copii și adolescenți care nu mai ajunseseră niciodată la cinematograf și care nu se întâlniseră cu experiența vizionării unui film pe marele ecran. Ei sunt copii care pornesc în viață fără o cultură și o educație vizuală, în afară de ce le oferă internetul și televizorul.

FOTO: Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” (Ionuț Rusu)

Caravana Metropolis a mai făcut nopți albe în Piatra Neamț, Iași și Craiova, iar pe hartă urmează Timișoara, Constanța și București.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Care este, de fapt, marja de profit a Dacia. Ford nu reușește la Craiova aceleași...
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Cât ține imunitatea dată de vaccinul împotriva COVID? Rezultatele unui nou studiu efectuat în România
'Şi corpul cedează'. Ce s-a întâmplat cu Loredana Groza, după ce a luat COVID: 'Dragii...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Beneficii Poșta Română. Toți poștașii și angajații au aceste drepturi
În TOMIS III, ca-n FILMELE de ACȚIUNE: Un bărbat a MURIT după ce a ALERGAT...
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă
VINE ZĂPADA în România! Anunțul făcut în direct de ANM: "Așteptăm să se depună un...
Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...