Care este legătura între consumul de alcool și cancer

Care este legătura între consumul de alcool și cancer
Publicat: 17/12/2012, 10:20
Actualizat: 30/07/2014, 02:22

Atunci când alcoolul ajunge în organism se secretă o substanță chimică numită acetaldehidă, care dăunează ADN-ului și poate provoca cancer, potrivit primului studiu care analizează legătura dintre alcool și această boală, citat de Daily Mail

„Avem rezultate concrete, obținute pe subiecți umani voluntari, potrivit cărora acetaldehida formată în urma consumului de alcool afectează grav ADN-ul. Interacțiunea acestei substanțe cu activitatea ADN-ului are legătură cu apariția cancerului”, explică profesoara Silvia Balbo, de la Universitatea din Minnesota, coordonatoarea studiului.

Silvia Balbo explică faptul că organismul are, în mod natural, un mecanism de reparare a daunelor aduse AND-ului. Este vorba despre alcool dehidrogenază, o enzimă care transformă acetaldehida în acetat, o substanță mai puțin periculoasă. Din această perspectivă, majoritatea oamenilor au puține șanse de a face cancer de pe urma consumului de alcool, rămânând însă riscul altor probleme de sănătate.

Asiaticii au însă, potrivit specialiștilor, un sistem mai slab de apărare, la 30% dintre ei (aproximativ 1,6 miliarde), variația enzimei dehidrogeneze nepermițând transformarea alcoolului în acetat. În cazul lor, consumul de alcool crește riscul apariției cancerului de esofag.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase