Carnea gătită ar putea crește riscul de diabet ori demență

Carnea gătită ar putea crește riscul de diabet ori demență
Publicat: 26/02/2014, 12:13
Actualizat: 22/03/2019, 07:18

Carnea rumenită în cuptor, pe grătar sau în tigaie produce substanțe chimice care pot crește riscul de a dezvolta demența, susțin cercetătorii americani, scrie BBC.

Glicarea avansată, care apare în urma gătirii mâncării la căldură uscată, a fost asociată cu boli precum diabetul de tipul doi, dar și demența sau Alzheimer.

Șoarecii de laborator care au fost supuși unui regim alcătuit din mâncăruri preparate în acest fel au înregistrat o acumulare de proteine dăunătoare la nivelul creierului, substanțe care le-au afectat funcțiile cognitive.

Experții susțin că rezultatele experimentelor au fost „convingătoare”, însă nu au oferit „răspunsuri definitive”.

Aceste proteine se formează atunci când grăsimile intră în contact cu zahărul. Fenomenul poate avea loc atât natural, cât și în timpul gătitului.

Studiul a fost realizat de cercetătorii de școala de medicină Icahn, de la spitalul Mount Sinai din New York.

În urma unor teste pe șoareci și oameni, specialiștii au observat că fenomenul numit glicare avansată duce la acumularea unor proteine de beta-amiloid defecte, specifice bolnavilor de Alzheimer.

„Concluzionăm că demența poate fi cauzal legată de un nivel ridicat de produse alimentare consumate după glicare”, se arată în raportul cercetătorilor.