Cât de aproape suntem de izbucnirea unui război mondial. Care este cea mai pesimistă națiune

Cât de aproape suntem de izbucnirea unui război mondial. Care este cea mai pesimistă națiune
Publicat: 10/01/2017, 15:44
Actualizat: 03/02/2018, 03:51

Chestionarul a fost distribuit în rândul a 9.000 de persoane din Statele Unite, Franța, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Novegia și Suedia. Participanții au fost rugați să acorde o notă pe o scară de la 0 – însemnând pace totală, niciun risc de conflict mondial – la 10 – însemând risc crescut de izbucnire a unui război mondial.

Locuitorii marilor puteri din vest – Marea Britanie, Franța, Germania și Statele Unite – au fost cei mai pesimiști în ceea ce privește gradul de securitate la nivel global. Ei au răspuns în proporție de 61-64% că, în situația actuală, lumea este tot mai aproape de izbucnirea unui război mondial, acordând calificative de peste 6. De cealaltă parte, doar 15-19% dintre respondenți s-au declarat optimiști în ceea ce privește acest aspect.

Un lucru interesant este acela că, deși trăiesc în vecinătatea Rusiei, cetățenii țărilor sunt mult mai optimiști, doar 45-52% dintre ei considerând că lumea se află în pericol.

Dincolo de un conflict major la nivel mondial, o altă problemă de securitate este aceea a atentatelor teroriste. Din acest punct de vedere, britanicii, francezii, nemții și americanii se așteaptă ca țările lor să fie țintele unor noi atentate teroriste în 2017. Nu mai puțin de 8 din 10 francezi consideră că acest lucru se va întâmpla, în timp ce peste 3 din 10 declară că un atac terorist în 2017 este aproape iminent. Acest lucru se explică, având în vedere că Franța a fost lovită de două ori de teroriști în mai puțin de 2 ani.

De partea cealaltă, aproape 7 din 10 britanici se tem de un posibil atentat. La fel se întâmplă în cazul a 59% dintre americani și 60% dintre nemți. În cazul celor din urmă procentul ar putea fi mai mare în prezent, având în vedere că aplicarea chestionarului a avut loc înainte de atacul din Târgul de Crăciun de la Berlin de pe 19 decembrie.

Nordicii au păreri foarte impărțite în această privință, exceptându-i pe finlandezi, care sunt extrem de sceptici și, în proporție de 63%, nu consideră că țara lor poate fi lovită de un atac terorist.