Cât de benefică poate fi o relație începută la locul de muncă

Cât de benefică poate fi o relație începută la locul de muncă
Publicat: 19/03/2017, 01:18
Actualizat: 01/10/2018, 17:20

„În ceea ce îl privește pe angajator, acesta nu își va dori ca angajații săi să fie implicați în astfel de relații. Din punctul său de vedere, se va afla într-o situație care iese din tiparele și regulile de lucru general valabile. În plus, acest fapt poate avea o implicare emoțională foarte mare, ceea ce poate duce la o situație instabilă, lipsită de control”, subliniază psihologul Angela Nuțu pentruGândul.

În ceea ce îl privește pe angajat, povestea e diferită. „Atunci când vorbim de relații noi, vorbim întotdeauna de fluturi în stomac, de emoție, de curiozitate, de anticipare de un registru de emoții extrem de atractiv. De multe ori, când inițiem o relație, vedem lumea în roz, ni se pare că viitorul va fi perfect, iar el sau ea nu e nici mai mult nici mai puțin decât Făt Frumos sau Ileana Cosânzeana. Asta se întâmplă în prima fază, în primii trei ani! Începutul va fi o perioadă a bucuriei și explorării reciproce, a satisfacțiilor împărtășite. De aceea, o relație nouă, fie ea la locul de muncă sau nu, e bine venită, dar există și un revers al medaliei. Cum gestionăm relația atunci când fluturii nu mai zburdă chiar așa de tare, ce facem dacă nu ne potrivim cu Ileana Cosânzeana chiar așa de bine pe cât am crezut? Să ne gandim că toate dificultățile prezente în relație, și ele nu sunt deloc puține, vor fi cu atât mai mari dacă ne vedem cu persoana respectivă zi de zi și mai trebuie să ne facem și treaba foarte bine. Dacă nu reușim acest lucru, ne putem da peste cap atât viața personală, cât și cea profesională””, adaugă psihologul Angela Nuțu pentru Gândul.

În general, primii ani sunt lipsiți de presiuni. „În prima faza, este posibil să ne străduim să facem totul bine, asta pentru a ne impresiona noul partener, pentru a-i arăta că suntem persoane extraordinare, eficiente, descurcărețe, de succes. Atenția ne va fi însă atrasă involuntar asupra noilor emoții pe care le trăim, fiind mereu în preajma persoanei de care ne-am îndrăgostit, deci stimulul și noutatea vor fi mereu prezente în câmpul atenției noastre, așa că randamentul nostru poate scădea vertiginos. Pur și simplu, vom merge la locul de muncă mai degrabă pentru a ne întâlni pertenerul decât pentru a lucra intens și dedicat. Poate că nu e plăcut și corect față de angajator, dar este o reacție umană destul de previzibilă””, adaugă specialistul.

Pentru angajator, avantajele sunt destul de restrânse. „În prima etapă, echipa se va consolida, pentru că cei doi vor dori să continue să fie împreună, vor veni la serviciu cu un elan proaspăt. Dacă în altă situație unul dintre cei doi ar fi fost tentat să plece de la acel loc de muncă, acum va dori să rămână, asta pentru a fi în continuare cu persoana de care se simte atras”, afirmă psihologul Angela Nuțu.

Cei doi se pot bucura de anumite satisfacții, dar vor întâmpina și probleme. „Chiar dacă sunt în mare parte a zilei blocați la serviciu, acum au sursa atracției lângă ei. Deși viața socială a angajatului este aproape inexistentă din cauza lipsei de timp și de interes, viața i-a servit un lucru de care se poate bucura. De asemenea, faptul că cei doi lucrează împreună poate fi un motiv de diverse atenții, dulcegării, deplasări împreună, momente de incitare, mai ales dacă se încearcă păstrarea secretului asupra relației față de colegi. Există însă și dezavantaje. E posibil să nu mai avem același randament, putem trezi dezabrobarea colegilor, putem avea surpriza ca noul partener să nu fie așa cum am crezut etc. Dacă vrem să încheiem o relație începută în acești termeni, va fi mult mai dificil, din cauza necesității de a fi mereu în preajma ex-ului, din cauza resentimentelor și tensiunilor care pot însoți ruperea unei relații etc.””, subliniază psihologul.

Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
FOTO. Dana Săvuică, în costum de baie la 51 de ani! Cum arată fosta vedetă...
Zodiile care primesc VEȘTI CUTREMURĂTOARE la începutul săptămânii
Gina Pistol este DISTRUSĂ! Smiley nu o poate ierta pentru asta
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Ce face Jean Paler, în fiecare dimineață, în parcul din Sinaia! Turiștii au crezut că...
Sfatul unui medic: Cafeaua nu trebuie consumată prima dată dimineaţa. Care este motivul
Acestea sunt mașinile cu cele mai bune MOTOARE ÎN 3 CILINDRI
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Încă un județ intră în scenariul roșu
Bianca, scoasă la produs de Alex Bodi?! Afaceristul a recunoscut tot
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Anunț de ultimă oră pentru viitoarea generație de pensionari: ce se întâmplă chiar acum cu...
NOI REGULI în CONSTANȚA, unde INCIDENȚA se ÎNDREAPTĂ spre 3: MASCA OBLIGATORIE în anumite ZONE!
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea tristă a acestei dimineți. Este doliu imens în România. Lacrimi și regrete în urma...
BOMBA zilei despre PFIZER! Ce efect secundar are a treia doză
Cazul Caracal, dezvăluiri epocale. De ce nu se va afla niciodată adevărul
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Sectorul din România unde salariu mediu net a ajuns la 8439 de lei