Cât de curate sunt mâinile tale după ce te-ai spălat cu săpun? Rezultatele unui experiment științific

Spălarea mâinilor reprezintă un gest absolut firesc și necesar, în condițiile în care acestea găzduiesc colonii întregi de microbi, E.coli, salmonella, MRSA (rezistent la unele antibiotice), dar și viruși ai răcelii și gripei, scrie Daily Mail.

Ce înseamnă însă o spălare eficientă a mâinilor? Pentru a afla răspunsul la această întrebare, un reporter a folosit o cameră specială UV, pentru a testa diferite tehnici de spălare a mâinilor, de la cele mai superficiale la cele mai elaborate.

O autoritate avizată în controlul bolilor recomandă o durată de 30 de secunde a spălării mâinilor. Reporterul a folosit mai întâi un gel denumit Glo Germ, care simulează modul în care bacteria rămâne pe epidermă. Gelul, care strălucește în lumina ultravioletă, este folosit ca ajutor vizual în instruirea privind igiena – spre exemplu, de către asistentele medicale care vor lucra cu pacienți bolnavi de Ebola.

Gelul conține particule de mărimea unei bacterii, astfel încât poate oferi o imagine clară despre cât de eficientă este o tehnică de spălare a mâinilor. Cu cât mâinile noastre sunt mai albe, cu atât sunt mai murdare. De asemenea, cu cât sunt mai întunecate, cu atât sunt mai curate. Rezultatele v-ar putea pune pe gânduri.

Clătirea și scuturarea mâinilor

Cu toții am făcut acest gest: nu există săpun, nici prosop, suntem grăbiți și trebuie să ne spălăm, apoi să ne uscăm mâinile. 25% dintre noi preferăm să ne udăm superficial mâinile, potrivit unui studiu realizat de Universitatea de Stat din Michigan în 2013. Cercetătorii au analizat 3.500 de oameni, după ce aceștia au folosit toaletele publice și au descoperit că bărbații sunt mai predispuși să se spele rapid pe mâini, comparativ cu femeile.

Bineînțeles că o asemenea metodă de igienizare a mâinilor nu dă rezultatele scontate și multe bacterii rămân la locul lor, după cum se poate observa în imagini.

Bacteria fecală pe mâini reprezintă un lucru comun, explică dr. Val Curtis, expert în igienă și sănătate publică la Școala de Igienă și Medicină Tropicală din Londra. „Am realizat un studiu în rândul navetiștilor din Anglia și am descoperit că 28% dintre ei au bacteria fecală pe mâini”.

Cercetătorii sugerează că doar 37% dintre bărbați și 61% dintre femei se spală pe mâini, după ce folosesc baia. Mai mult, oamenii sunt mai puțin dispuși să își spele mâinile într-o baie murdară.

Spălarea de șase secunde, fără săpun

Șase secunde. Atât „investește” o persoană în igienizarea mâinilor, potrivit studiilor de specialitate. Organizația Mondială a Sănătății recomandă o spălare a mâinilor de cel puțin 15 secunde. Această abordare curăță mai bine pielea de bacterii. Totodată, uscarea mâinilor după spălare este la fel de importantă precum spălarea.

Spălarea de șase secunde, cu săpun

Cel mai important lucru este folosirea unui săpun care să îndepărteze bacteriile. Proprietățile antibacteriene ale săpunului vor „lupta” contra microbilor, dar nu vor face diferența pe termen lung. Cercetătorii recomandă spălarea mâinilor prin frecarea vârfurilor degetelor de palme, pentru a curăța mizeria de sub unghii.

Spălarea de 15 secunde cu săpun

Acest interval este unul ideal, susține OMS. Cele 15 secunde sunt suficiente pentru a curăța o mare parte din bacteriile de pe mâini, susțin cercetătorii.

Spălarea de 30 de secunde, cu săpun

Ar trebui să ne spălăm atât de mult pe mâini? Cu siguranță. Recomandarea vine din partea CDCP (Centres For Disease Control and Prevention) din SUA. Diferența este vizibilă, după cum demonstrează imaginea.

Cum ar trebui să ne uscăm mâinile – cu prosopul sau uscătorul?

Cel mai important este timpul alocat uscării. Potrivit studiului, 85% din microbi sunt transmiși de mâinile umede, față de 0,06% în cazul mâinilor uscate.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×