Câte limbi se vor vorbi în lume peste un secol

Câte limbi se vor vorbi în lume peste un secol

În 1880 un preot bavarez a creat o limbă pe care el spera că toată lumea ar putea să o folosească. El a amestecat cuvinte din limba franceză, germană și engleză și a dat creației lui numele Volapuk, scrie wsj.com.

Volapuk a fost greu de folosit, plină de sunete ciudate și terminații de caz. Această limbă a făcut senzație câțiva ani, dar a fost repede dată la o parte de o altă limbă inventată, esperanto, care a avut un nume liric și a fost mult mai ușor de stăpânit.

Apoi o altă limbă a apărut: engleza. Acum două mii de ani, limba engleză era limba nescrisă a unor triburi din Danemarca. Nimeni nu ar fi putut visat că limba engleză va fi vorbită astăzi, într-o oarecare măsură, de aproape două miliarde de oameni, fiind pe cale de a fi vorbită de fiecare a treia persoană de pe planetă.

Literatura science fiction ne prezintă adesea planete întregi care vorbesc o singură limbă, dar această fantezie pare mai amenințătoare aici, în viața reală. În prezent, oamenii se pot exprima în câteva mii de limbi.

Dar existența atâtor limbi poate crea probleme. Nu este un accident faptul că povestea biblică a Turnului Babel prezintă multilingvismul ca un blestem divin menit să împiedice înțelegerea.

Cercetătorii spun că, din fericire, temerile că limba engleză va deveni singura limbă vorbită în întreaga lume sunt premature. Puțini sunt atât de pesimiști să presupună că nu va continua să fie o multitudine de națiuni și culturi pe planeta noastră și, mai multe limbi, în afară de engleză. Este dificil, la urma urmei, să renunțe cineva la ceva ca atât de intim și spontan cum este limba pe care o vorbește cu copiii. Cine își imaginează cu adevărat Japonia fără japonezi sau Grecia fără nici un grec? Răspândirea limbii engleze înseamnă doar că pământenii vor tinde să folosească o limbă locală în zona lor și engleza pentru comunicarea cu cei de dinafară.

Dar zilele în care limba engleză va exista împreună cu mii de alte limbi sunt numărate. Un călător în viitor, peste un secol, este posibil să observe două lucruri în peisajul limbilor vorbite pe Pământ. Primul – nu vor mai fi atât de multe limbi. Și al doilea lucru – limbile vor fi mai puțin complicate decât sunt astăzi, mai ales în modul în care sunt vorbite, spre deosebire de modul în care sunt scrise.

Unii ar putea protesta și ar spune că nu limba engleză, ci chineza mandarină va deveni în cele din urmă limba cea mai vorbită din lume, din cauza dimensiunii populației chineze și a puterii economice tot mai mari a națiunii chineze. Dar asta e puțin probabil. Engleza este atât de adânc înrădăcinată în scris, educație și mass-media, încât trecerea la altceva ar presupune un efort enorm.

Până în 2115 este posibil ca doar 600 de limbi să mai fie vorbite pe planetă, spre deosebire de cele aproximativ 6.000 care se vorbesc în prezent. Limbile vorbite de comunități mai mici ar putea dispărea. De multe ori colonizarea a dus la dispariția limbilor. Vorbitorii nativi au fost exterminați sau pedepsiți pentru utilizarea limbii lor.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Am făcut calculul complet! Ce pensie va primi un român, dacă a muncit exact 25...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Prețul uriaș cu care a ajuns să se vândă kilogramul de miel în Mega Image...
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
S-a aflat! Vor întârzia sau nu pensiile în luna mai 2024? Daniel Baciu a făcut...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin....
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Cum au trecut razele cosmice prin atmosfera Pământului acum 41.000 de ani?