Ce a decis Comisia Etică a TVR după ce a analizat prezența lui Victor Ponta la „Viața satului”

Ce a decis Comisia Etică a TVR după ce a analizat prezența lui Victor Ponta la Viața satului
Publicat: 02/12/2014, 18:20

Comisia de Etică și Arbitraj (CEA) din Societatea Română de Televiziune (SRTv) a analizat, în ședința din 19 noiembrie, hotărârea Comitetului Director al SRTv prin care s-a solicitat punctul de vedere al CEA în legătură cu respectarea în emisiunea „Viața satului” din 26 octombrie a „principiilor prevăzute în Statutul ziaristului din TVR și în Codul de conduită al angajaților și colaboratorilor TVR, raportate la obligațiile ce le revin realizatorilor în perioade de campanie electorală”.

La respectiva ședință a Comisiei de Etică au fost prezenți Horia Grușcă (președintele Comisiei), Gabriela Avram, Gabriel Geamănu, Sorin Hobana, Ioana Mureșan și Bogdan Tomulică (membri).

Comisia de Etică a analizat și punctul de vedere al lui Gabriel Gherghescu, coordonator cu atribuții de director TVR 1, coproducător și moderator al emisiunii „Viața satului”, dar și declarații publice făcute de Stelian Tănase, președintele-director general al SRTv, pe acest subiect. Totodată, Comisia de Etică a ținut cont și de punctul de vedere al lui Ion Stavre, reprezentantul TVR în relația cu CNA pe probleme de campanie electorală.

Astfel, Comisia de Etică și Arbitraj a ajuns, cu unanimitatea voturilor celor prezenți, la concluzia că prezența lui Victor Ponta în respectiva ediția a emisiunii „Viața satului” se încadrează în litera reglementărilor.

„Dacă, din punct de vedere legal și al normelor interne ale TVR, prezența domnului Victor Ponta, în calitate de prim-ministru, la ediția «Viața satului» din 26 octombrie se încadrează în litera reglementărilor, oportunitatea invitării domniei sale la emisiune este discutabilă”, spune Comisia de Etică.

Totuși, Comisia de Etică precizează că ar fi fost de preferat evitarea sau amânarea prezenței lui Victor Ponta în respectiva emisiune.

„Într-o perioadă sensibilă, cum este cea electorală, jurnalistul Gabriel Gherghescu a avut de ales între satisfacerea interesului legitim al unui public țintă specific și expunerea – a sa și a TVR – la interpretări alimentate de suspiciune sau la critici motivate mai degrabă politic. În aceste condiții, credem că evitarea sau amânarea participării la emisiune a premierului ar fi fost de preferat, chiar cu riscul unei pierderi în ceea ce privește conținutul editorial”, spune Comisia de Etică.

Potrivit Comisiei de Etică, din perspectiva prevederilor Statutului ziaristului din SRTv, nu există elemente care să probeze abateri deontologice sau presiuni de natură politică în pregătirea, realizarea și moderarea emisiunii „Viața satului” din 26 octombrie.

„Temele abordate au fost exclusiv din domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, fără să existe interferențe cu atribuțiile funcției de președinte al României, așa cum sunt acestea descrise în Constituția României; moderatorul a avut o atitudine echilibrată, fără să se exprime în favoarea unor forțe politice sau persoane, și a păstrat discuția în cadrul anunțat”, spune Comisia de Etică.

Totodată, Comisia de Etică precizează că documentul normativ de referință în analiza prezenței premierului Victor Ponta la emisiunea „Viața satului” în perioada electorală este Decizia Consiliului Național al Audiovizualului numărul 528 din 11 septembrie 2013, privind regulile de desfășurare în audiovizual a campaniei pentru alegerea președintelui României.

„În consecință, singurul organism abilitat să se pronunțe în privința respectării sau încălcării acestei reglementări cu caracter excepțional este autoritatea emitentă (CNA). Dată fiind responsabilitatea precizată mai sus, Comisia de Etică și Arbitraj nu poate decât să exprime o opinie, similară în acest caz cu punctul de vedere prezentat în scris Comitetului Director de domnul Ion Stavre, reprezentantul TVR în relația cu CNA pe probleme de campanie electorală (…)”, spune Comisia de Etică.

Potrivit lui Ion Stavre, invitația adresată premierului Victor Ponta s-a bazat pe articolul 4, alineatul 2 din Decizia CNA: „În aceste condiții, prezența primului ministru și a ministrului agriculturii a fost justificată din punct de vedere al reglementărilor în vigoare, fiind invitați exclusiv în virtutea funcțiilor administrative. Finalul alineatului 2 al deciziei CNA mai prevede necesitatea echidistanței și a pluralismului de opinii. (…) În realitate, este foarte dificil de realizat echilibrul și în același timp neclar. Întotdeauna candidații aflați în funcție beneficiază de avantajul de a fi mediatizați în dublă ipostază, ceea ce s-a întâmplat și în acest caz. (…) Din punct de vedere legal, cazul este acoperit de reglementările în vigoare”.

Totodată, Comisia de Etică spune că varianta invitării candidatului Klaus Iohannis la „Viața satului”, evocată public de Stelian Tănase ca soluție pentru asigurarea echidistanței, „este nerealistă, întrucât ignoră faptul că, la momentul difuzării emisiunii – 26 octombrie, deci înaintea primului tur de scrutin – existau 14 candidați la președinție”. „În plus, un astfel de demers ar fi sugerat false atribuții prezidențiale în domeniul agriculturii”, mai spune Comisia de Etică.

„Fără să influențeze în vreun fel opinia comisiei privind încadrarea în decizia CNA, remarcăm punctul de vedere asemănător exprimat în 13 noiembrie într-o postare pe Facebook de doamna Narcisa Iorga, fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului: «realizatorul emisiunii e acoperit de lege: l-a invitat pe candidat în calitatea de prim-ministru»”, mai spune Comisia de Etică.

Pe de altă parte, Comisia de Etică atrage din nou atenția asupra exprimării în public a poziției conducerii TVR într-un caz trimis spre soluționare comisiei, înainte ca aceasta să-și prezinte concluziile.

„Astfel, dacă inițial președintele-director general declara, referindu-se la realizatorul emisiunii «Viața satului», că «Nu putem să ne antepronunțăm. Comisia de Etică va spune: a fost corect, n-a fost corect, a respectat regulamentele, nu s-au respectat» (după cum a declarat Stelian Tănase, pentru MEDIAFAX, pe 29 octombrie, n.r.), trei săptămâni mai târziu – după anunțarea rezultatului alegerilor – , domnul Stelian Tănase afirma fără echivoc despre același jurnalist că «Oricum a încălcat normele și această obligație de a fi echidistant în timpul campaniei» (după cum a declarat Tănase pentru MEDIAFAX, pe 20 noiembrie). Pe lângă faptul că această ultimă afirmație este o antepronunțare, ea echivalează cu un autodenunț al TVR în fața CNA”, mai spune Comisia de Etică.

Concluziile Comisiei de Etică au fost prezentate pe site-ul TVR și vor fi înaintate Comitetului Director al SRTv.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Medicii ar putea fi nevoiți să îi amputeze un picior lui Florin Piersic! Dezvăluiri de...
FOTO. Transformarea incredibilă a lui Valentin Ceaușescu, la 76 de ani! Viața grea de după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Anunț oficial despre starea lui Florin Piersic: „I s-au infectat sondele din inimă. Situaţia era...
BREAKING | Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital! Anunțul oficial al...
Boala RARĂ de care suferă Sebastian Dobrincu. Cum l-au afectat problemele de sănătate: „Plângeam în...
După ploi torenţiale şi inundaţii, meteorologii anunţă noi dezastre în zilele următoare. Zonele aflate sub...
Ce au găsit chirurgii în corpul lui Florin Piersic! Medicul care l-a operat a rupt...
Anunț de ultim moment despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Un medic din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Ce înseamnă DEVANSARE pe autostradă? Este legal să depășești prin dreapta în această situație?
Guvernul a anunţat luna în care vor avea loc alegerile prezidenţiale în România
Substanța MINUNE din roșii! Le face cele mai sănătoase legume
Se dau banii de taxe înapoi. Vin direct în plic: A fost o greșeală
Toți șoferii trebuie să știe. Care e presiunea corectă în cauciucuri
Andreea Bălan, incident în timpul unui concert. A căzut de pe scenă când cânta și...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Nicolae Furdui Iancu, despre absența tatălui din copilăria sa și cum reușea mama lui să...
Gestul făcut de Ibrahim Ibru, după ce Raluca Pastramă a fost surprinsă cu presupusul iubit,...
BANCUL ZILEI. Bulă şi Lulă, pe faleză la Constanţa, se uitau în apă unde se...
Arcul de Triumf din București, iluminat în albastru de Ziua Europei