Ce afecțiune poate declanșa consumul excesiv de alcool

Redactor:
Simona Tudorache
Ce afecțiune poate declanșa consumul excesiv de alcool
Necroza avasculară (aseptică) este o afecțiune care apare în urma perturbării circulației sangvine la nivelul osului, lucru care poate duce la fractura sau la tasarea capului femural, odată cu distrugerea ireversibilă a cartilajului articular și apariția coxartrozei. Osteonecroza este etapa finală a acestei grave probleme de sănătate, iar atunci când vorbim deja de moartea țesutului afectat. "În cele mai multe cazuri, factorii declanșatori sunt leziunile (luxații sau fracturi de șold), tratamentul prelungit cu corticosteroizi, consumul de alcool în cantități mari, scufundările la adâncimi mari, precum și boli genetice sau autoimune. În multe situații, din păcate, nu există nici o cauză identificabilă și atunci necroza se numește idiopatică. Ceea ce este foarte important de știut constă în faptul că, la o persoană complet sănătoasă, riscul de a fi afectat de osteonecroză este redus, probabil incidența este mai mică de 1 la 100.000 de persoane. Realitatea este că anumite persoane sunt afectate de această boală deoarece au probleme de sănătate ascunse. Cei mai mulți pacienți au vârsta între 20 și 50 de ani, cu o medie de 38 de ani'''', subliniază medicul Vlad Predescu.

Deși poate apărea la orice os, necroza avasculară este cel mai des întâlnită la nivelul articulației șoldului, o incidență mare regăsindu-se și în zona genunchiului sau a umărului. Aproape 90% din cei care sunt diagnosticați cu osteonecroză dezvoltă această afecțiune la nivelul capului femural, iar 3% vor suferi de aceeași problemă la două articulații importante ale corpului, de obicei în combinația șold-genunchi. „Pentru a putea trata eficient această afecțiune gravă, trebuie să identificăm factorii favorizanți. De cele mai multe ori, aceștia sunt descoperiți în istoricul medical al pacientului. Prezentul ne înfățișează un tablou complex și, din păcate, destul de avansat din punct de vedere medical, din cauza faptului că simptomele apar destul de târziu, iar vizita la medic are loc atunci când durerile devin evidente. De obicei, osteonecroza apare în zonele slab vascularizate”, precizează medicul ortoped Vlad Predescu.

Statisticile arată faptul că, din păcate, aproape 50% din pacienții cu necroză avasculară poziționată la nivelul șoldului vor suferi de afectare severă a articulației, deteriorare care necesită un tratament chirurgical în aproximativ trei ani din momentul diagnosticării. „Fără un tratament medical adecvat, capul femural se distruge iremediabil în aproximativ doi ani din momentul în care s-a instalat durerea la nivelul articulației”, mai spune medicul Predescu.

Prevenția în acest caz este oarecum dificil de realizat, în condițiile în care nu se poate spune cu exactitate care este cauza acestei afecțiuni. ”Totuși, dacă factorii favorizanți sunt eliminați sau atent monitorizați, există șanse mari ca necroza să nu se instaleze. Din acest motiv, tratamentele cu corticosteriozi trebuie luate numai sub îndrumarea medicului și numai în perioadele prescrise de acesta. De asemenea, consumul de alcool trebuie să rămână în limite rezonabile, iar fumatul complet eliminat”, adaugă medicul Vlad Predescu.

În fazele incipiente, tratamentul este medicamentos, cu scopul de a reporni vascularizarea în zona afectată. ”De obicei, acest tratament poate fi corelat cu unul preventiv, ce constă în menajarea articulației afectate și evitarea efortului pe o perioadă de câteva luni. În fazele ceva mai avansate (gradul I sau II), intervine tratamentul chirurgical ””, concluzionează Predescu.

 

 

 

Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
FOTO. Vica, balerina lui Piţurcă, s-a fotografiat goală în pat! Imagini interzise cu vedeta TV
Vestea care șochează! Fiul premierului Ludovic Orban este implicat într-un scandal URIAȘ
Lumea filmului, în doliu. Sylvester Stallone este în șoc
FOTO. Cum arăta Mirela Vaida acum 15 ani. Imagini fabuloase de pe vremea când cânta...
ȘOC în cazul Caracal! Unde ar fi fost văzută Alexandra. A apucat să SPUNĂ că...
România este în topul ţărilor acuzate la CEDO. Cât plătim pentru condamnările de la CEDO
Cum ar putea România să hrănească toată Europa
Iulia Vântur, disperată după ce a fost găsit mort în casă! Familia lui Salman Khan...
Colegii îi furau mereu laptele din frigider. Enervată, Naty a făcut un GEST de care...
A ridicat DRONA să cerceteze o zonă. Când s-a uitat pe filmare a rămas PERPLEX
Mihai Stoica s-a dat de gol! Unde se afla acesta, cu toate că a fost...
Ministrul Sănătăţii, anunţ şoc. Vom avea sau nu restricţii după alegeri?
Alimentul-minune care „repară” ficatul bolnav. TOP 13 alimente în dieta pentru un ficat sănătos
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
„Elveţia României”: locurile unde se află cele mai frumoase şase sate din România pe care...
Inchide