Ce au spus bărbații când au fost întrebați dacă și-ar alăpta copiii. Răspunsul este uimitor

Ce au spus bărbații când au fost întrebați dacă și-ar alăpta copiii. Răspunsul este uimitor
Publicat: 03/08/2015, 17:14

Un sondaj online realizat de Ivox la solicitarea rețelei naționale de educatori perinatali (Asociația SAMAS) a arătat că bărbații români sunt tot mai implicați în deciziile care țin de alăptarea bebelușului.

Astfel, 54 la sută dintre ei asistă la alăptare ori de câte ori au o ocazia, peste 80 la sută dintre ei cunosc principalele beneficii ale laptelui matern, patru din zece ar alăpta, dacă ar putea, iar o treime dintre participanții la studiu nu ar refuza, însă susțin că nu s-au gândit niciodată la asta, pentru că nu s-au pus în pielea partenerei.

„Totuși, doi din zece bărbați nu au dorit să asiste la alăptat, considerând că este strict problema femeilor”, rezultă din sondajul prezentat luni.

Inițiatorii au mai constatat că o mare parte dintre bărbați cunosc beneficiile laptelui matern, opt din zece declarând că alăptatul stă la baza formării imunității copilului, iar cinci din zece mai știu și că alăptarea scade riscul de cancer mamar la femei și al unor afecțiuni ginecologice.

„O mare parte dintre bărbați cunosc inclusiv care este perioada de timp recomandată de medici pentru alăptare: aproape 60 la sută dintre participanții la studiu știau că este recomandată alăptarea exclusivă până la șase luni, în timp ce un sfert dintre bărbați au declarat că nu știu cât timp ar trebui să alăpteze femeile”, mai rezultă din sondaj.

Inițiatorii precizează că deși o treime dintre bărbați consideră că subiectul implicării taților în procesul alăptării este „la modă” și citesc împreună cu partenera informații despre schimbările care au loc în sarcină și practici de îngrijire a copilului în primele luni de viață, foarte puțini apelează la ajutorul unor specialiști în domeniu. Astfel, doar 26 la sută dintre respondenți au declarat că s-au informat cu partenerele despre alăptare, încă de dinainte de naștere la un curs de pregătire prenatală, și doar unu din zece bărbați (11 la sută) a participat la un curs de puericultură, ca să fie pregătit să își îngrijească bebelușul în mod corect.

„Cu toate acestea, discuțiile despre alăptare nu sunt foarte comune în cuplu, aproape jumătate dintre participanții la studiu (45 la sută) au declarat că nu au discutat niciodată cu partenerele lor acest aspect, iar mai bine de jumătate dintre femeile care și-au dorit să alăpteze (57 la sută) nu și-au implicat partenerii și nu le-au cerut sfatul în această privință”, rezultă după centralizarea datelor.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 201 bărbați, tați cu vârste cuprinse între 25 și 50 de ani, cu copii cu vârste între zero și șapte ani, în perioada 23-30 iulie 2015.

România este una din țările cu cea mai scăzută rată a alăptării exclusive, de doar 12 la sută, față de media europeană de 30 la sută, care este mică, la rândul ei, potrivit unui studiu efectuat de Institutul pentru Ocrotirea Mamei și Copilului în 2011.

„În unele maternități, femeile au parte de ajutor din partea cadrelor medicale, dar cele mai multe, când ajung acasă, continuă să aibă nevoie de suport. Atunci, dacă nu ai un partener informat și suportiv, care să te ajute cu informații și cu susținere, poți ceda în fața dificultăților ce pot apărea în timpul alăptării. Foarte interesant este faptul că peste 60 la sută dintre solicitările pe care le primim la Asociația SAMAS pentru consultanți în lactație, în primele săptămâni după naștere, vin de la bărbați. Ceea ce înseamnă că tăticii chiar pot face diferența! Lansăm, deci, această campanie, pentru că vrem să accentuăm rolul pe care îl au bărbații în succesul procesului de alăptare, rol care a fost subestimat de-a lungul timpului și care poate fi asumat de acum prin participarea la cursuri prenatale despre alăptare”, a declarat vicepreședintele SAMAS, Ana Măiță.

Ea mai arată că, exceptând laptele matern, bărbații le pot oferi nou-născuților tot ce le oferă mamele în timpul alăptării: afecțiune, căldură, îngrijire, protecție.

Asociația SAMAS, organizează, în cadrul Săptămânii Internaționale a Alăptării, campaniei „Tăticii fac diferența!”, oferind cadou Cursul Prenatal despre Alăptare tuturor gravidelor care vin însoțite de partener sau de o altă persoană de suport de sex masculin. Înscrierile se vor face în perioada 1-7 august, atât pe plan local, cât și online, prin formularul: http://bit.ly/1IcALhy

Tot în cadrul campaniei, organizația neguvernamentală lansează și Manifestul tăticilor care fac dieferența, o inițiativă prin care invită toți tații din România să își demonstreze public susținerea față de partenere, pentru a schimba în sens pozitiv statisticile despre alăptare. Cei interesați pot semna manifestul online la adresa: http://www.petitieonline.com/manifestul_tticilor_care_fac_diferena .

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Cadavrul unei femei a fost descoperit în dulapul din dormitor. Polițiștii l-au reținut pe principalul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Ungaria, AJUTOR NESPERAT pentru România. Au dat vestea uriașă chiar astăzi, 23 APRILIE: Avem un...
Sancțiuni dure pentru angajatorii români. Legea s-a schimbat, se dau amenzi grase
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Poluarea cu metan, acum mai ușor de observat ca niciodată din spațiu