Ce efect are muzica asupra oamenilor

Ce efect are muzica asupra oamenilor
Publicat: 26/07/2016, 15:19

Se spune că atunci când asculți muzică, nu ai timp să te gândești la altceva. Ești concentrat doar pe ceea ce auzi, de aceea oamenii sunt capabili să rețină atât de repede o melodie. În alte țări există centre specializate pentru muzicoterapie,cu profesioniști care au urmat studii universitare în acest sens.
Știați că muzica poate contribui la dezvoltarea copiilor, încă din viața intrauterină? Auzul este printre primele simțuri care apare la făt, iar muzica ajută la stimularea funcțiilor lui mentale și motrice. S-a observat că o melodie lină, ascultată de mamă, are efecte liniștitoare asupra celui mic. Iar când muzica e mai „agitată”, prichindelul din burtică se mișcă în ritm. De asemenea, sunetele ajută la formarea creativității și creșterea capacităților cognitive ale copilului.

La ce ne ajută muzica?

Ne dă o stare de bine. Uneori ne calmează, alteori ne agită. Prin simplul fapt că ascultăm muzică sau că știm să folosim un instrument muzical facilitează exprimarea emoțiilor. Cei mai mulți oameni care suferă de boli fizice sau psihice severe apreciază muzica la un alt nivel.

În aceeași măsură, aceasta este apreciată și de cei care au probleme în familie, de cei care fac parte din anturaje mai puțin acceptate sau agreate de societate. De cele mai multe ori, indiferent de starea pe care mintea și corpul nostru o posedă, ne găsim refugiul în versuri care par să descrie exact ce simțim în acele momente. Iar după câteva minute, ne lăsăm învăluiți de creațiile artiștilor și medităm la diferite situații care ne pot îmbunătăți condiția. Chiar dacă acțiunile desfășurate nu sunt tocmai reale, ci doar închipuite, acest lucru dă rezultate pozitive și observăm cum starea noastră începe să se îmbunătățească.

Adeseori, asociem o anumită melodie cu persoane și întâmplări. Astfel, ne este imposibil ca atunci când o ascultăm să nu ne ducă măcar puțin cu gândul la respectivele asocieri.

În unele centre, muzica ajută bătrânii bolnavi de Alzheimer să își amintească lucrurile frumoase din tinerețea lor. Recent a fost făcut public un articol despre o bătrânică din Coreea de Nord care, de mai bine de 6 luni, nu își mai recunoștea soțul. Aceasta nu își aducea aminte că este căsătorită, că a locuit în aceeași casă cu același bărbat timp de 35 de ani și că au împreună 2 copii. Atunci când doctorul i-a spus soțului acesteia să îi aducă un obiect pe care aceasta îl îndrăgește, soțul a venit cu ideea să i se pună în căști șoției melodia care le-a marcat anii petrecuți împreună. Reacția sa a fost incredibilă. A început să plângă și și-a strâns soțul în brațe.

Muzica vindecă sufletul și mintea. Persoanele care nu au încredere deplină în ele sau cărora le este teamă să încerce un lucru nou, ascultă muzică motivațională, energică. Persoanele stresate ascultă frecvent sunete care le imită pe cele din natură. Cei care trec printr-o despărțire aleg melodiile specifice, lente. Acestea ajută la acceptarea situației și îi pregătesc pe cei în cauză de noi începuturi. Fiecare avem propria formă de terapie prin muzică. O folosim mereu, în diferitele și nenumăratele noastre scopuri, ceea ce este un lucru extraordinar. Îmbinarea unor cuvinte și sunete descriu sentimente, ceva ce nu poți explica întotdeauna, chiar și ceva ce ai vrea să spui, dar nu găsești cuvinte.

Muzica vindecă și corpul. Încă din secolul al XIII-lea, indienii nativi obișnuiau să folosească muzica și dansul ca și metode de vindecare. Aceștia au descoperit că muzica poate influența pozitiv și starea de sănătate a oamenilor, îmbunătățindu-le considerabil calitatea vieții.

Cine spune că autismul împiedică ascultarea muzicii, probabil că are dreptate. Dar cine spune că un autist nu poate simți muzica, se înșală amarnic. Un raport publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews în 2006 a scos la iveală rezultate pozitive privind creșterea comunicării copiilor cu autism. Deși studiul mai are nevoie de cercetare în domeniu, s-a demonstrat că muzica nu pătrunde omul exclusiv prin auz.

Concluzia se rezumă la faptul că muzica este atotprezentă în viața fiecărui om. Această creație ne vindecă sufletul, ne influențează comportamentul și ne modelează starea de spirit.

Ascultați ceea ce vă face fericiți și vă trezește amintiri legate de oameni dragi și diverse momente din viață!

VIOLETA VOINEA / DENISA COMAN

Tags:
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Regele Charles al III-lea este „mai bolnav decât lasă să se vadă”