Ce efect are muzica asupra oamenilor

Redactor:
Clarice Dinu
Ce efect are muzica asupra oamenilor
Ați observat că atunci când suntem veseli sau triști, începem să fredonăm melodii? Muzica aduce emoție, bucurie, relaxare. Ea este considerată o metodă terapeutică. Peste tot vedem oameni de toate vârstele care ascultă muzică în căști. Tinerii au fost cei care au dat startul acestei noi terapii.

Se spune că atunci când asculți muzică, nu ai timp să te gândești la altceva. Ești concentrat doar pe ceea ce auzi, de aceea oamenii sunt capabili să rețină atât de repede o melodie. În alte țări există centre specializate pentru muzicoterapie,cu profesioniști care au urmat studii universitare în acest sens.
Știați că muzica poate contribui la dezvoltarea copiilor, încă din viața intrauterină? Auzul este printre primele simțuri care apare la făt, iar muzica ajută la stimularea funcțiilor lui mentale și motrice. S-a observat că o melodie lină, ascultată de mamă, are efecte liniștitoare asupra celui mic. Iar când muzica e mai „agitată”, prichindelul din burtică se mișcă în ritm. De asemenea, sunetele ajută la formarea creativității și creșterea capacităților cognitive ale copilului.

La ce ne ajută muzica?

Ne dă o stare de bine. Uneori ne calmează, alteori ne agită. Prin simplul fapt că ascultăm muzică sau că știm să folosim un instrument muzical facilitează exprimarea emoțiilor. Cei mai mulți oameni care suferă de boli fizice sau psihice severe apreciază muzica la un alt nivel.

În aceeași măsură, aceasta este apreciată și de cei care au probleme în familie, de cei care fac parte din anturaje mai puțin acceptate sau agreate de societate. De cele mai multe ori, indiferent de starea pe care mintea și corpul nostru o posedă, ne găsim refugiul în versuri care par să descrie exact ce simțim în acele momente. Iar după câteva minute, ne lăsăm învăluiți de creațiile artiștilor și medităm la diferite situații care ne pot îmbunătăți condiția. Chiar dacă acțiunile desfășurate nu sunt tocmai reale, ci doar închipuite, acest lucru dă rezultate pozitive și observăm cum starea noastră începe să se îmbunătățească.

Adeseori, asociem  o anumită melodie cu persoane și întâmplări. Astfel, ne este imposibil ca atunci când o ascultăm să nu ne ducă măcar puțin cu gândul la respectivele asocieri.

În unele centre, muzica ajută bătrânii bolnavi de Alzheimer să își amintească lucrurile frumoase din tinerețea lor. Recent a fost făcut public un articol despre o bătrânică din Coreea de Nord care, de mai bine de 6 luni, nu își mai recunoștea soțul. Aceasta nu își aducea aminte că este căsătorită, că a locuit în aceeași casă cu același bărbat timp de 35 de ani și că au împreună 2 copii. Atunci când doctorul i-a spus soțului acesteia să îi aducă un obiect pe care aceasta îl îndrăgește, soțul a venit cu ideea să i se pună în căști șoției melodia care le-a marcat anii petrecuți împreună. Reacția sa a fost incredibilă. A început să plângă și și-a strâns soțul în brațe.

Muzica vindecă sufletul și mintea. Persoanele care nu au încredere deplină în ele sau cărora le este teamă să încerce un lucru nou, ascultă muzică motivațională, energică. Persoanele stresate ascultă frecvent sunete care le imită pe cele din natură. Cei care trec printr-o despărțire aleg melodiile specifice, lente. Acestea ajută la acceptarea situației și îi pregătesc pe cei în cauză de noi începuturi. Fiecare avem propria formă de terapie prin muzică. O folosim mereu, în diferitele și nenumăratele noastre scopuri, ceea ce este un lucru extraordinar. Îmbinarea unor cuvinte și sunete descriu sentimente, ceva ce nu poți explica întotdeauna, chiar și ceva ce ai vrea să spui, dar nu găsești cuvinte.

Muzica vindecă și corpul. Încă din secolul al XIII-lea, indienii nativi obișnuiau să folosească muzica și dansul ca și metode de vindecare. Aceștia au descoperit că muzica poate influența pozitiv și starea de sănătate a oamenilor, îmbunătățindu-le considerabil calitatea vieții.

Cine spune că autismul împiedică ascultarea muzicii, probabil că are dreptate. Dar cine spune că un autist nu poate simți muzica, se înșală amarnic. Un raport publicat în Cochrane Database of Systematic Reviews în 2006 a scos la iveală rezultate pozitive privind creșterea comunicării copiilor cu autism. Deși studiul mai are nevoie de cercetare în domeniu, s-a demonstrat că muzica nu pătrunde omul exclusiv prin auz.

Concluzia se rezumă la faptul că muzica este atotprezentă în viața fiecărui om. Această creație ne vindecă sufletul, ne influențează comportamentul și ne modelează starea de spirit.

Ascultați ceea ce vă face fericiți și vă trezește amintiri legate de oameni dragi și diverse momente din viață!

VIOLETA VOINEA / DENISA COMAN

 

Tags:
BOMBĂ! I-a oferit 500 de euro pentru o oră de amor. Este soţie de fotbalist...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
FOTO. Loredana Groza, aproape goală complet! Apariție în cel mai minuscul costum de baie
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Povestea incredibilă a cerșetoarei care a devenit campioană europeană pentru România: `Am fost săracă de...
Restricţii pe litoral de 1 Mai. Până la ce oră vor avea voie turiştii să...
Ucraina cere sprijinul NATO contra Rusiei. Kievul evocă angajamentul summitului de la Bucureşti
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Un virolog care a lucrat pentru Bill Gates avertizează că vaccinarea în masă ar putea...
Ştirea momentului despre Titi Aur! Fusese internat în stare gravă, din cauza COVID
Femeia pe care ELENA Ceaușescu o voia MOARTĂ cu orice chip. „Trebuie să mă SCĂPAȚI...
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Ce avere are Cozmin Gușă. A strâns foarte mulți bani în ultimii ani
Mesajul uluitor lăsat de un bărbat pe un site pentru adulți după ce și-a găsit...
Cozmin Gușă, în această seară, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”: „Adrian Năstase m-a...
Reacțiile adverse după vaccinare înseamnă că dezvolți mai mulți anticorpi. Ce se întâmplă cu cei...
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care majoritatea românilor îl mănâncă în...
Inchide