Ce efect are presiunea pusă de părinți asupra copiilor ca aceștia să învețe

Ce efect are presiunea pusă de părinți asupra copiilor ca aceștia să învețe
Publicat: 10/04/2013, 21:26
Actualizat: 18/05/2015, 18:51

Disperarea cu care părinții obligă copii să învețe creează acestora o stare anxioasă care se numără printre primele cinci cauze ale bolilor psihice la cei mici, a declarat, marți, medicul Iuliana Dobrescu, șef de clinică la Spitalul „Alexandru Obregia” din Capitală.

„Din păcate, statisticile în privința bolilor psihice la copii sunt destul de îngrijorătoare, cinci din 20 de copii putând avea o tulburare psihică. Nu mă refer la schizofrenie sau la tulburare obsesiv compulsivă, ci la tulburări de dezvoltare, de atenție și din spectrul autist”, a mai spus medicul, la conferința organizată cu ocazia deschiderii Congresului Asociației Mondiale de Psihiatrie 2013.

Iuliana Dobrescu a mai spus că schizofrenia la copii a rămas, de ani de zile, la o pondere de 1%, iar depresia, la 3-4%, în timp ce tulburarea de spectru autist și ADHD (tulburare comportamentală manifestată prin imposibilitatea de a se concentra) a crescut alarmant.

„Dacă acum 30 de ani, în Spitalul Obregia, vedeam 20 de copii cu autism, dintre cei 2.000 internați în spital, acum avem 200 de cazuri noi și vechi pe lună. Și tot aici, pot vorbi de tulburarea de personalitate foarte răspândită în jurul copiilor – micuții sunt bizari, foarte inteligenți, dar foarte inadaptați social”, a mai spus medicul.

O altă problemă semnalată în ultimii ani vizează consumul de etnobotanice și droguri. „Dacă până în ’90 era înregistrat abuz la țuică și la vin, băuturile noastre tradiționale, în perioada 1990-2000 am înregistrat o explozie de utilizatori de heroină, apoi au urmat drogurile mai ușoare, cocaina și marijuana, iar în ultimul timp, etnobotanicele. Acestea din urmă sunt ieftine și se găsesc peste tot, iar tinerii le numesc legale. Cel mai mic consumator de etnobotanice din spital avea opt ani”, a mai spus medicul.

Dobrescu a mai explicat că etnobotanicele nu dau dependență, în schimb provoacă psihoze, declanșează atac de panică, tulburări obsesiv compulsive și anxietate. „Am avut un copil în comă după ce a înghițit trei semințe de la o plantă care crește peste tot, și în spatele blocurilor, oriunde pe stradă, numită trompeta îngerilor. Și sarea de baie conține etnobotanice, la fel ca multe plante asiatice despre care noi nu știm nimic, dar care provoacă copiilor, rapid, psihoze”, a adăugat dr. Iuliana Dobrescu.

Potrivit acesteia, prima cauză a bolilor psihice, în general, chiar și la copil, este alterarea genomului uman pe fondul consumului de metale grele. „Genomul se modifică din cauza metalelor grele, cum ar fi aluminiul, plumbul, mercurul, care sunt tot mai frecvente în alimente, în apă, în sol”, a precizat medicul.

Întrebată care ar fi primele cinci suferințe psihice la copii, dr. Dobrescu a spus că pe primul loc se află depresia. „Prima boală psihică la copil este depresia, tulburarea anxioasă, apoi aș vorbi despre tentativele suicid, care apar din cauza unor stări endogene sau reactive față de factorii externi. Pot spune că presiunea școlară exercitată de părinți este un factor important în declanșarea unei tulburări anxioase la copii. Acești părinți disperați din România, care fac presiune asupra copilului să învețe, să învețe continuu, fără pauză, fără odihnă, nu-și dau seama că își trimit copilul spre o gravă suferință”, a avertizat dr. Dobrescu.

O altă cauză a tulburărilor anxioase la copii este plecarea părinților la muncă în străinătate, cei mici fiind lăsați în grija bunicilor sau a unor rude, a mai spus medicul.

Statisticile internaționale confirmă faptul că bolile psihice sunt frecvent întâlnite la copii. „Peste 50% dintre copiii până în 14 ani prezintă boli psihiatrice, latente, care nu sunt identificate. Nici pediatrul, nici medicul de familie nu depistează precoce aceste manifestări ale bolilor netransmisibile. Bolile netransmisibile constituie povara cea mai mare a bolilor din lume. Bolile psihiatrice constituie 14% din povara globală a bolilor și reprezintă de la 30% până la 40% din ponderea dizabilităților globale”, a declarat, la același eveniment, prof. dr. Eliot Sorel, reputat medic psihiatru american.

Potrivit dr. Eliot Sorel, cele mai recente descoperiri științifice indică faptul că depresia precede inflamația vaselor și este în legătură directă cu accidentele cerebro-vasculare și infarctul miocardic. „Congresul nostru prezintă, în ansamblu, atât o nouă misiune și viziune, cât și o provocare pentru secolul XXI către un model colaborativ și integrativ între medicii de familie, psihiatrie și sănătate publică”, a mai spus medicul american, precizând totodată că, în România, 56,2% dintre persoanele cu suferințe cardio-vasculare sunt oameni cu depresie.

La rândul lui, prof. Dan Prelipceanu a spus că cea mai răspândită boală psihică este schizofrenia, statisticile arătând că o persoană din 100 ar putea face această maladie. De asemenea, depresia este de două ori mai răspândită la femei decât la bărbați.

„România a avut o strategie națională de sănătate mintală, cerută obligatoriu pentru aderarea la UE. Aceasta a fost abandonată în ultimii ani, de aceea reforma în acest domeniu s-a blocat. Din păcate, psihiatrii, după rezidențiat, în bună măsură jumătate dintre ei, aleg să plece în alte țări. De aceea, este neceară integrarea medicilor de familie, pentru depistarea precoce a posibilelor suferințe psihiatrice. Tema conferinței, îngrijirea medicală primară, sănătatea mintală și integrarea sănătății publice, rolul catalitic al informației și tehnologiei comunicației, oferă în premieră psihiatriei și medicinei de familie din România o oportunitate și o platformă unice de abordare, un dialog profesional de beneficiu reciproc și un beneficiu potențial enorm pentru pacienții care suferă în special de bolile netransmisibile”, a mai spus prof. Prelipceanu.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
După 10 de ani de muncă pe un vas de croazieră, Claudiu s-a întors în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Travis Kelce devine cel mai bine plătit jucător din NFL. Taylor Swift este cea care...
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ