Ce efecte au nopțile albe asupra organismului

Ce efecte au nopțile albe asupra organismului
Efectele nocive ale unei nopți nedormite asupra creierului sunt similare cu cele ale unei lovituri, reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Upsala

Efectele nocive ale unei nopți nedormite asupra creierului sunt similare cu cele ale unei lovituri, reiese dintr-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Upsala, scrie publicației britanice Express.

Specialiștii suedezi au prelevat probe de la 15 bărbați tineri cu o stare bună de sănătate. După o noapte „albă”, în sângele voluntarilor s-a găsit o concentrație cu 20% mai ridicată a două molecule, enolaza specifică neuronală (NSE) și proteina S-100B, molecule asociate leziunilor cerebrale.

„NSE este o enzimă neuronală, iar S-100B este este o proteină care se găsește în sistemul nervos central. Nivelul acestora crește în sânge când au loc leziuni ale creierului”, a explicat profesorul Christian Benedict.

Concentrația celor două molecule a crescut și în cazul persoanele care au fost testate după opt ore de somn, însă acest lucru este normal deoarece acestea sunt responsabile pentru eliminarea toxinelor din corp. Cu toate acestea, în cazul acestor subiecți, nivelul nu s-a apropiat de cel specific leziunilor cerebrale.

Somnul insuficient este totodată asociat cu afecțiuni precum Alzheimer, Parkinson și scleroza multiplă. Benedict susține că rezultatele studiului sugerează că lipsa somnului ar putea fi asociată cu deteriorarea țesutului cerebral.

În medie, o persoană doarme în prezent în jur de șapte ore pe noapte, cu aproape două ore mai puțin decât în urmă cu câteva decenii.

Unii cercetători sunt de părere că somnul neregulat poate duce la afecțiuni ale inimii, diabet sau ulcer.

Inchide