Ce legătură este între mărimea capului la naștere și gradul de inteligență

Redactor:
Maria Bîrnaure
Ce legătură este între mărimea capului la naștere și gradul de inteligență
Copiii care au capul mare atunci când se nasc au șanse mai mari să fie foarte inteligenți, sugerează un studiu recent.

Cercetarea a stabilit o legătură între mărimea capului unei persoane atunci când se naște și performanțele sale academice de-a lungul vieții, arătând că persoanele care au capul mare sunt mai inteligente. 

„Studiul nostru arată că abilitățile cognitive sunt rezultatul mixului dintre influențele genetice și mărimea creierului, caracteristicile corporale și nivelul de educație”, a explicat unul dintre profesorii din spatele studiului, Ian Deary de la Universitatea din Edinburgh. 

În cadrul cercetării au fost folosite date culese de la 100.000 de britanici, cu vârste cuprinse între 37 și 73 de ani. Lor li s-au luat probe de sânge, urină și salivă, alături de informații despre trecutul lor și despre stilul de viață. 

Analizele detaliate făcute de oamenii de știință au arătat că persoanele care s-au născut având capul mai mare decât majoritatea nou-născuților au fost în mare parte încadrați în categoria celor cu studii superioare și s-au descurcat mai bine la testele de IQ. 

„Asocieri semnificative au fost observate între scorul mare obținut la testele cognitive și valoarea volumului intracranian sau circumferința capului la naștere”, au explicat cercetătorii. 

Mărimea medie a capului unui bebeluș este de 36cm pentru băieți și 35cm pentru fete. 

Inchide