Ce muzică asculta teroristul Osama bin Laden. „Aprecia cântecele acestui evreu algerian”

Ce muzică asculta teroristul Osama bin Laden. Aprecia cântecele acestui evreu algerian
Publicat: 18/08/2015, 09:00

Înregistrările sunt de o mare diversitate: discursuri, printre care unele rostite de Bin Laden însuși, jurăminte, convorbiri cu mujahedini care au luptat în Afganistan împotriva sovieticilor la sfârșitul anilor 1980 — au fost înregistrați peste 200 de vorbitori diferiți – sau cântece islamice. ‘Aceste cântece au un impact emoțional, ele aduc în viața civilă luptele pe care mulți le văd doar la televizor. Este ceva intim când le asculți la căști fiindcă ele se joacă cu adevărat cu imaginația ascultătorilor’, a declarat Flagg Miller, expert în literatură și cultură arabă la Universitatea California din Davis, care a analizat cele 1.500 de casete.

El a publicat și o carte asupra acestui subiect intitulată ‘The Audacious Ascetic, What the Bin Laden Tapes Reveal About Al-Qaida’, relatează Agerpres.

Potrivit lui Flagg Miller, în ceea ce privește muzica occidentală, liderului Al-Qaida se pare că nu îi plăcea prea mult genul pop anglo-saxon, ci mai muzica melodioasă a lui Enrico Macias (Gaston Ghrenassia pe numele său real).

‘Eu cred că această colecție de cântece franțuzești arată diversitatea limbilor pe care le vorbeau arabii afgani din Kandahar, care avuseseră numeroase experiențe de viață. Mulți dintre ei au trăit în Occident perioade lungi de timp’, a afirmat specialistul american. În opinia lui, aceste înregistrări arată că ‘într-un moment al vieții lor au apreciat cântecele acestui evreu algerian și au continuat să o facă în pofida altor lupte, care ar fi sugerat cu claritate că un asemenea gest era o erezie’.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase