Silviu Bănilă
25.01.2018
Magazin

Ce s-a întâmplat după ce Google a anunțat că va oferi 30 milioane de dolari primei companii civile care va ajunge pe Lună

Ce s-a întâmplat după ce Google a anunțat că va oferi 30 milioane de dolari primei companii civile care va ajunge pe Lună
Detalii pe gândul

La mai bine de zece ani după ce Google a anunțat că va oferi 30 milioane de dolari primei companii care va lansa un vehicul de transport către Lună, până în martie 2018, gigantul tehnologic a anunțat că a anulat concursul.

Motivul: niciunul din cei cinci finaliști nu au respectat termenul-limită a competiției, scrie independent.co.uk.

„Chiar dacă așteptam un câștigător, premiul Google Lunar XPRIZE de 30 milioane de dolari va rămâne nerevendicat, din cauza dificultăților de finanțare, a celor tehnice și legislative”, a anunțat Google.

Directorii care au monitorizat concursul XPRIZE, Peter Diamandis și Marcus Shingles, au recunoscut că „este extrem de dificil să ajungi pe Lună”.

„Dacă fiecare competiție XPRIZE ar avea un câștigător, înseamnă că nu am fost destul de exigenți și vom continua să lansăm concursuri, care pot fi la propriu sau la figurat „aselenizări”, vom împinge limitele cunoașterii pe cât posibil”, au spus cei doi oameni de știință.

Chiar dacă acest concurs nu s-a finalizat cu o „vacanță pe Lună”, inițiativa a avut alte rezultate pozitive. Companiile participante au strâns finanțări de sute de milioane de dolari, inclusiv o echipă niponă, care a strâns 90 milioane dolari și a anunțat că va continua să urmărească visul aselenizării chiar și fără Google.

Turismul spațial a devenit un subiect îndelung dezbătut, mai ales după ce guvernul american a redus bugetul pentru explorarea cosmosului. CEO-ul Tesla, Elon Musk, deține și compania SpaceX, care ar putea lansa săptămâna aceasta racheta Falcon Heavy.

×
Inchide