Ce soluție a găsit statul american Indiana pentru mamele care vor să-și abandoneze nou-născuții. „Dacă acesta este răspunsul, îl acceptăm”

Ce soluție a găsit statul american Indiana pentru mamele care vor să-și abandoneze nou-născuții. „Dacă acesta este răspunsul, îl acceptăm
Publicat: 28/02/2015, 14:43

Incubatorul pentru nou-născuți (baby box) ar putea fi instalat în spitalele, posturile de pompieri, bisericile și alte zone din Indiana, astfel încât mamele să-și poată abandona copiii în siguranță și sub protecția anonimatului, scrie apnews.myway.com.

Indiana ar putea deveni primul stat american care să permită folosirea „cutiilor pentru copii”, pentru a preveni abandonul periculos al micuților, dacă politicienii vor aproba, săptămâna această, o asemenea măsură.

Casey Cox, reprezentantă a republicanilor și avocat pentru siguranța copiilor, spune că Indiana este singurul stat care s-a mobilizat atât de serios în privința abandonului bebelușilor la naștere. Cox precizează că legea reprezintă un progres natural al legilor „paradisului sigur”, care sunt aplicate în toate cele 50 de state americane și Districtul Columbia. Astfel, părinții au soluția legală pentru a lăsa bebelușii în spitale, secțiile de poliție și alte unități, fără să se teamă de repercusiunile legii, cât timp copiii nu au suferit din punct de vedere fizic.

Mulți bebeluși din SUA nu au însă acest minim noroc. Dawn Geras, președintele fundației Save the Abandoned Babies din Chicago, a declarat că legile au determinat peste 2.800 de abandonuri de nou-născuți începând cu 1999. Din nefericire, 1.400 dintre copii au fost abandonați ilegal și două treimi dintre aceștia au decedat.

Cox a spus că legislația are legătură cu un concept vechi de sute de ani, menit să îi ajute pe „acei bebeluși abandonați în pădure, în locuri periculoase”.

Incubatoarele pentru bebelușii nedoriți datează din evul mediu, când mânăstirile erau dotate cu uși speciale, în compartimentele cărora erau puși cei mici.

Sute de copii au fost abandonați în versiunile moderne ale cutiilor în Europa și Asia. Dispozitivele au ajuns subiectul unui documentar, The Drop Box, în care un pastor din Seul, Coreea de Sud, discută despre încercările sale de a rezolva problema copiilor abandonați la naștere.

Cei care se opun acestei măsuri spun însă că mamele și-ar putea abandona mai repede copiii, fără să se mai gândească la alte soluții. De asemenea, Comitetul pentru Drepturile Copilului din cadrul ONU a cerut interzicerea acestor incubatoare la nivel european și a sfătuit guvernele țărilor care le folosesc să pună la punct programe de planificare familială pentru părinții debusolați.

Monica Kelsey, președintele Safe Haven Baby Boxes Inc, a spus că aceste cutii nu pot înlocui legislația referitoare la abandonul nou-născuților. De fapt, ele fac parte dintr-o abordare mai amplă a problemei. „Dacă aceste cutii reprezintă răspunsul, le acceptăm. Încercăm să abordăm problema din toate unghiurile”.

O companie din Fort Wayne, Indiana, dezvoltă un prototip pentru un asemenea incubator, dotat cu climatizare, senzori și o alarmă, care se va declanșa dacă se detectează o greutate în interiorul cutiei.

Incubatorul pentru mămicile care vor să-și abandoneze copiii va reprezenta ultima soluție și acestea vor avea la dispoziție un număr de telefon de urgență, la care pot suna oricând, pentru a preda copilul unei persoane.

Departamentul de sănătate din SUA va supraveghea cutiile pentru bebeluși. Legea lui Cox, care se referă la nou-născuții de până la 31 de zile, va presupune și crearea unui registru public al zonelor în care sunt amplasate incubatoarele.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Niște români s-au instalat confortabil în casa unei spaniole plecate la copii, în Canada, și...
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut:...
A văzut că ia brusc în greutate și a mers la medic. Ce avea femeia...
Investiţia de peste 1 miliard de euro pe care o fac arabii în România. Suma...
"Mă simt ciudat să spun cu voce tare: Am cancer la creier". Reacția tulburătoare a...
Au apărut primele imagini cu fiica lui Paris Hilton! „Nu m-am putut abține”. Ce anunț...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post...
Poți radia mașina dacă n-o mai folosești, fără s-o casezi?
UE are nevoie de gaz natural lichefiat rusesc pentru a evita un şoc energetic -...
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Restricții la o mare bancă din România. Cum vor fi afectați clienții
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Vreme ANORMALĂ în weekend! Ce se întâmplă în TOATĂ România!
Virginia, dezvăluiri despre o posibilă relație cu Patrick! Se simte Robi deranjat de apropierea dintre...
Reacția furibundă a lui Alexandru Ciucu după ce s-a scris ca ar avea o amantă...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
„Străzi deschise” weekendul 20 și 21 aprilie: O nouă zonă din București devine pietonală