Ce spun gâtul și brațele despre problemele cu care ne confruntăm

Ce spun gâtul și brațele despre problemele cu care ne confruntăm
Publicat: 22/04/2017, 18:04
Actualizat: 22/04/2017, 18:17

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, părțile corpului nostru sunt extrem de importante și nu transmit doar neplăcerile fizice, dar și anumite stări sufletești sau sentimente referitoare la oameni sau situații. ,,De multe ori, stările noastre sufletești dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică energiile negative produc stări chimice în corp, pe care le vom resimți la un moment dat și ca neplăceri fizice. Gâtul, umerii, brațele, coatele, mâinile, degetele sau spatele (centre importante ale sistemului nervos) transmit un semnal specific”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului ne atrag atenția asupra flexibilității de a vedea situațiile, persoanele, soluțiile posibile din mai multe perspective. Această capacitate ne ajută să înțelegem care este abordarea cea mai potrivită, atât situației, cât și personalității noastre. Dacă rămânem „fixați” asupra unei singure perspective, asupra unui singur punct de vedere, atunci gâtul nostru are de suferit, manifestă dureri, „înțepeniri”.

,,Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal și nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzați, cu puterea de a ne exprima nevoile, de a cere, cu capacitatea de a ne exprima verbal emoțiile și cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm atunci când rostim cuvinte, dar și când tăcem, deci nu se pune problema existenței unei stopări a comunicării, ci este vorba despre a menține un echilibru între comunicarea verbală și cea nonverbală (prin care transmitem oricum o parte mult mai mare din mesaj). Dacă în zona capului iau naștere credințele noastre despre sine, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor noastre, gâtul este expresia capacității și deschiderii noastre mentale către a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, în vederea înțelegerii tuturor factorilor, de a cere ajutorul atunci când este necesar”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Umerii au legătură cu dorința noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. ,,Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel, au o postură „căzută”, arată că ne simțim împovărați, că avem tendința să preluăm și din responsabilitățile altora sau că, pur și simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut”, afirmă specialistul.

,,Brațele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau a îmbrățișa oamenii și situațiile, provocările, schimbările. Acestea simbolizează metaforic „aripile” noastre, adică ne arată câtă dorință de „zbor”, respectiv de creștere, de evoluție personală, învățare și schimbare avem, câtă forță, echilibru și libertate simțim și ne acordăm pentru a înainta în viață”, mai spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

Coatele reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează brațul, ,,deci arată și capacitatea noastră interioară de a face schimbări în viață atunci când este necesar, direcțiile, credințele, comportamentele, „uneltele” (resursele interioare și exterioare) pe care le folosim”, crede psihologul.

Mâinile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situație sau o persoană. ,,Un sentiment de neputință legat de capacitatea de a duce la bun sfârșit ceva anume, de a ajuta, de a susține ceva sau pe cineva, se reflectă în zona mâinilor, prin dureri, tremurat, moleșeală – „scăpăm lucrurile din maini” și la propriu și la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.

În opinia psihologului, spatele are legătură cu trecutul, cu a „căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi „atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate. ,,Neplăcerile din partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate, dorința ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbește despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică prezentă sau de viitor, care poate fi legată de insecuritatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
FOTO. Corina Bud, apariție explozivă! Aproape goală într-un costum de baie `invizibil`
Poate o lovitură puternică să ducă la cheag de sânge? Ce semne dau cheagurile periculoase
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Colosalul fotbalist Erling Haaland, petrecere de zile mari alături de un milionar român: `Ghiciți cine...
Când vine CANICULA în România?! Meteorologii au făcut anunţul MULT AŞTEPTAT!
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Femeile satisfăcute și afaceristul ingenios
Jennifer Lopez și Ben Affleck, surprinși pentru prima dată în ipostaze intime în public. VIDEO
Răsturnare de situaţie! Cine a câştigat, de fapt, şefi la cuţite! Dumitrescu, reacţie bulversantă
Descoperire IMPRESIONANTĂ în timpul lucrărilor la drumul expres Craiova – Pitești! „În unele GROPI am...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Cum fac rost românii de PERMISE FALSE, de fapt. Poliția Română nu s-a sesizat nici...
Motivul bizar pentru care nu se încheie nasturele de jos la sacou. Mulţi cred că...
Vestea ȘOC a momentului în România: A fost găsit mort în locuința sa
Lovitură cruntă pentru ProTV! S-a aflat adevărul. O mare vedetă nu s-a mai abţinut
Poveste de dragoste la Chefi la Cuțite. Doi concurenți au anunțat că se căsătoresc. FOTO
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cum să îţi transformi curtea într-o afacere de sute de mii de euro. Povestea omului...