Ce veste a primit Roman Polanski de la Tribunalul din Cracovia. Regizorul e acuzat că a întreținut relații sexuale cu o minoră

Ce veste a primit Roman Polanski de la Tribunalul din Cracovia. Regizorul e acuzat că a întreținut relații sexuale cu o minoră
Publicat: 30/10/2015, 17:42
Actualizat: 02/11/2015, 03:02

Această decizie nu este totuși imediat executorie, deoarece Parchetul polonez, care reprezintă interesele Procuraturii americane în acest proces, are posibilitatea de a face recurs la Curtea de Apel.

„Tribunalul a ajuns la concluzia inadmisibilității extrădării în Statele Unite a cetățeanului polonez și francez Roman Polanski”, a declarat judecătorul Dariusz Mazur.

Cineastul, în vârstă de 82 de ani, care se află la Cracovia, a decis să nu vină la tribunal vineri dimineață, „din motive emoționale”, a precizat unul dintre avocații săi, Jan Olszewski.

Potrivit legislației poloneze, mai întâi un tribunal trebuie să se pronunțe în privința cererii de extrădare. Un refuz, confirmat apoi de un eventual recurs inițiat de una dintre părți la o instanță superioară – Curtea de Apel – închide cazul. În schimb, în cazul unei decizii favorabile, ce trebuie confirmată și ea de Curtea de Apel, decizia finală aparține ministrului Justiției.

Statele Unite au adresat Poloniei, în ianuarie, o cerere oficială de extrădare a cineastului Roman Polanski, după o apariție publică la Varșovia a renumitului regizor.

Această etapă procedurală reprezintă încă un pas făcut de autoritățile poloneze în vederea soluționării cazului, a explicat instanța poloneză. Cineastul, care are dublă cetățenie – franceză și poloneză -, locuiește în prezent la Paris și orice ordin de extrădare emis de o instanță din Polonia nu va putea să îl oblige să se întoarcă în Statele Unite.

Totuși, Roman Polanski vrea să facă un film în țara lui natală, însă acest proiect ar fi periclitat dacă acea cerere de extrădare formulată de autoritățile americane va fi aprobată de justiția poloneză.

Procesul a fost amânat în luna mai, tribunalul polonez spunând că are nevoie de mai multe informații de la autoritățile din Statele Unite, unde Roman Polanski a pledat vinovat în 1977, după ce a fost acuzat că a întreținut raporturi sexuale cu o minoră în vârstă de 13 ani, în timpul unei ședințe fotografice, la Los Angeles.

Potrivit unor surse din anturajul celebrului regizor franco-polonez, soarta filmului pe care acesta intenționează să îl realizeze în Polonia, un lungmetraj despre afacerea Dreyfus din Franța secolului al XIX-lea, va depinde de decizia autorităților poloneze în privința extrădării cineastului, deoarece producătorii peliculei s-au declarat dispuși să finanțeze filmul doar după ce vor fi absolut siguri că Roman Polanski va putea să filmeze în condiții de siguranță în țara lui natală. Statul polonez intenționează să cofinanțeze pelicula.

Roman Polanski a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani, la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil șampanie și droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzația de întreținere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor „Rosemary’s Baby” și „Chinatown” a fugit din Statele Unite și s-a stabilit în Franța chiar înainte de pronunțarea verdictului, temându-se că judecătorii îi vor impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care le efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat și evaluarea psihiatrică.

În 2009, cineastul a fost reținut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reședința sa din Elveția, în timp ce justiția din această țară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite. Regizorul a fost eliberat în 2010, după ce autoritățile elvețiene au decis să nu îl extrădeze.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinți polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinții săi nu au supraviețuit Holocaustului, fiind duși în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski și-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film „Cuțitul în apă” (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe și un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără „Balul vampirilor” (1967), „Un copil pentru Rosemary” (1968), „Cartierul chinezesc” (1974), „Căutare disperată” (1988), „Fecioara și moartea” (1994) și „Pianistul”, această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani a murit după ce ar fi mâncat macrou congelat. Bunica...
Florin Piersic, internat în stare gravă la Terapie Intensivă! Infecția s-a extins, iar actorul ar...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Digi RCS-RDS, cadou de Paște pentru toți abonații din România: toate facturile la jumătate de...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
ANIMAŢIE. Accidentul teribil din Mangalia. Şoferul a murit, iar pasagerul şi-a pierdut o mână: "Mamă,...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Sicriu în formă de mașină, trandafiri albi și dedicații pe bandă rulantă! Imaginile durerii de...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
Simbolul ASCUNS în logo-ul NASA! Spune TOTUL despre adevăratul scop al agenției
TOŢI cei cu TELEFOANE mobile sunt obligați să respecte din 29 aprilie. Guvernul a dat...
Program magazine 1 mai 2024. Orarul Lidl, Kaufland, Auchan, Penny, Carrefour, Profi, Mega Image și...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Zici că era la sala de fitness". Iulia Vântur, concert live! Blondina a fost criticată...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Regele Charles a vizitat un centru de tratare a cancerului din Londra