Cea mai mare extincție a regnului animal și vegetal din istoria Terrei s-a produs într-un interval de doar 60.000 de ani

Cea mai mare extincție a regnului animal și vegetal din istoria Terrei s-a produs într-un interval de doar 60.000 de ani
Publicat: 11/02/2014, 14:34
Actualizat: 20/03/2014, 20:58

Cea mai mare extincție a regnului animal și vegetal din istoria Terrei, care s-a produs cu aproximativ 252 de milioane de ani în urmă, a durat doar 60.000 de ani, o perioadă foarte scurtă pentru vârsta geologică a Pământului, conform unei estimări publicate luni, informează AFP.

Acest eveniment, provocat cel mai probabil de erupții vulcanice gigant, a dus la dispariția a peste 96 % dintre speciile marine și a 70% dintre viețuitoarele de pe uscat.

În afară de erupțiile vulcanilor uriași, au fost avansate alte ipoteze pentru e explica marea extincție de la sfârșitul permianului (cuprinsă între 298 milioane de ani și 252 de milioane de ani în urmă), printre care căderea unui asteroid sau alte cataclisme din mediul înconjurător, au constatat autorii acestui studiu, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au efectuat noi datări ale eșantioanelor de roci vulcanice, prelevate din China, și au stabilit că extincția s-a produs în doar 60.000 de ani.

„Cum poate fi explicată dispariția a 96 % dintre viețuitoarele oceanului în câteva zeci de mii de ani? O extincție excepțională are nevoie de o explicație excepțională”, a declarat Sam Bowring, coordonatorul studiului.

Cercetătorii au descoperit că oceanele au înregistrat o creștere a nivelului de carbon, cu 10.000 de ani înainte de extincție, explicată probabil prin creșterea puternică a concentrației de dioxid de carbon (CO2) din atmosferă.

Acest lucru ar fi putut determina, de asemenea, o creștere a acidității oceanelor și a temperaturii apei cu 10 grade și chiar mai mult, ceea ce a dus la dispariția aproape în totalitate a vieții marine.

„Indiferent de cauza care a dus la această extincție majoră, cert este că aceasta s-a produs destul de rapid pentru a destabiliza biosfera, astfel încât majoritatea viețuitoarelor din regnul vegetal și animal nu au mai avut timp să se adapteze pentru a supraviețui”, a opinat Seth Burgess, cercetător la MIT.

Noua estimare a duratei acestei extincții confirmă ipoteza referitoare la erupțiile vulcanice masive din Siberia, în urma cărora cantități uriașe de substanțe chimice volatile, printre care CO2, ar fi fost eliberate în atmosferă și în oceane.

Având în vedere perioada scurtă a acestei extincții, este posibil ca o singură erupție catastrofală să fi declanșat o prăbușire aproape instantanee a ecosistemelor planetei, conform cercetătorilor.

Terra a cunoscut cinci perioade de extincție. Ultima dintre acestea, ce a avut loc cu 65 de milioane de ani în urmă, a dus la dispariția a 50 % dintre specii, printre care dinozaurii, fiind provocată, probabil, de căderea unui asteroid.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A murit una dintre cele mai mari voci din România. Moartea sa a îngrozit toată...
Legenda Iepurașului de Paști - o tradiție prezentată de un teolog creștin!
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Oamenii de știință vor să construiască „Zidul Morții” pe Lună