Cel mai vechi cinematograf din lume va fi redeschis

Cel mai vechi cinematograf din lume va fi redeschis
Publicat: 08/10/2013, 18:56
Actualizat: 03/04/2019, 09:58

Eden-Théâtre, „cel mai vechi” cinematograf din lume, în care au fost proiectate în 1899 primele filme ale fraților Lumière, a fost renovat și va fi redeschis oficial, miercuri, în localitatea La Ciotat din sudul Franței, informează AFP.

Clădirea, renovată integral după mulți ani în care a fost închisă, are de acum o fațadă care și-a regăsit aspectul inițial, în ocru și mozaic, și se distinge pe fundalul marin al acestei comune balneare din sudul Franței, aflată la o jumătate de oră de mers cu automobilul de orașul Marsilia, unde familia Lumière venea să își petreacă vacanțele la sfârșitul secolului al XIX-lea.

În acea clădire, pe 21 martie 1899, 250 de spectatori uimiți au descoperit primele filme realizate de Louis și Auguste Lumière.

Evenimentul a avut loc la cel puțin patru ani după „prima proiecție publică din istoria cinema-ului”, în somptuoasa clădire construită de tatăl lor, Antoine, un industriaș din Lyon, la care au fost prezenți doar câțiva oaspeți aleși pe sprânceană, invitați „să asiste la câteva experimente cinematografice”.

Data de 21 martie 1899 a devenit legendară și a făcut din Eden-Théâtre din La Ciotat „decanul de vârstă” al sălilor de cinema, pe măsură ce „surorile” sale au dispărut odată cu trecerea anilor. Eden-Théâtre a scăpat de acest destin tragic grație determinării de care au dat dovadă câțiva locuitori din La Ciotat.

Funcționând atât ca sală de spectacole, unde au debutat pe scenă celebrii Fernandel și Yves Montand, cât și ca sală de cinema, Eden-Théâtre s-a confruntat în anii ’80 cu numeroase dificultăți: administratorul său a fost asasinat de câțiva răufăcători care au dorit să fure încasările, iar publicul a devenit tot mai puțin numeros.

Micuța sală din sudul Franței nu avut de ales și a fost nevoită să se închidă, cu excepția unei săptămâni pe an, când găzduia un festival dedicat primelor filme francofone din cinematografie. În 1995, sala a fost însă închisă definitiv din motive de securitate.

A început atunci un veritabil „parcurs de combatant”, pentru reabilitarea acestui teatru străvechi, înscris în patrimoniul monumentelor istorice franceze, relatează Patrick Boré, primarul din La Ciotat. Oficialul francez a ținut să salute rolul de „factor declanșator” al mărcii Marseille Provence 2013 (MP 2013). Orașul Marsilia, alături de împrejurimile sale, a fost desemnat de UE capitală culturală europeană în 2013.

După lucrările de renovare, care au costat aproximativ 6 milioane de euro, Eden-Théâtre are în prezent alura unei clădiri tinere. Structura sa din lemn care stătea să se prăbușească a fost întărită, mocheta de pe sol a fost înlocuită cu parchet din stejar negru, iar la etaj fotoliile din epocă au fost restaurate și își așteaptă spectatorii.

„În acest loc drăguț care spune o poveste”, arhitectul André Stern a pus la punct o scenografie care relatează felul în care a fost realizată trecerea de la fotografie la imaginea animată.

La exterior, clădirea se transformă pe timpul nopții într-o „locomotivă” – un omagiu adus filmului „L’arrivé d’un train en gare de La Ciotat”, al fraților Lumière, care a emoționat publicul în epocă -, iar pe fațada sa este proiectat un film despre cea de-a șaptea artă.

Considerat un atu turistic pentru această comună franceză cu 35.000 de locuitori, a cărei populație se triplează pe timpul verii, cinematograful Eden-Théâtre „nu va fi doar un mausoleu al istoriei cinematografiei”, afirmă Jean-François Chougnet, președintele proiectului MP 2013, ci și un cinematograf independent, care va fi administrat de o companie privată.

Miza este introducerea acestui cinematograf patrimonial de 166 de locuri într-un proiect cultural mai larg, sala putând fi utilizată ca instrument pedagogic pentru elevi, pentru proiecția unor filme restaurate și chiar pentru proiecții în cadrul unor festivaluri de profil.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Renault lansează SUV-ul care va pune probleme DACIEI DUSTER - VIDEO
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Veste tristă despre Florin Piersic. Acum s-a aflat
Doliu la Hollywood. Vedeta din „Line of Duty” a murit neașteptat, la 59 de ani
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
FOTO. Unde se ascundea traficantul de migranţi care a atacat cu cuţitul doi poliţişti de...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Max Planck, creatorul Teoriei Cuantice. „Nu cunoașterea adevărului, ci succesul care însoțește căutarea lui este...