Cele mai stupide 10 studii făcute în 2013

Cele mai stupide 10 studii făcute în 2013
Publicat: 31/12/2013, 09:49
Actualizat: 09/08/2014, 18:46

Studiile realizate de cercetătorii din întreaga lume pleacă de la premise importante, dar rezultatele unora dintre acestea nu sunt întotdeauna cele așteptate sau sunt considerate de mulți de-a dreptul banale.

Huffington Post a selectat câteva dintre cele mai stupide sau evidente concluzii la care au ajuns oamenii de știință în anul 2013.

1. Dieta vestică nu este sănătoasă pentru organism

Bazată pe consumul de carne roșie, bogată în grăsimi și săracă în fibre, acest tip de dietă a stârnit numeroase critici din partea nutriționiștilor. Astfel că studiul publicat în revista „The American Journal of Medicine”, care a subliniat aceeași concluzie deja cunoscută, nu a surprins pe nimeni, scrie sursa citată.

2. Somnul de frumusețe nu este un mit

Un studiu publicat în luna septembrie în „Journal of Clinical Sleep Medicine” a arătat ceea ce deja se știa: cu cât dormi mai bine, cu atât arăți mai bine.

În cadrul cercetării, oamenii de știință au tratat mai multe persoane care sufereau de insomnie sau apnee, constatând la final că odată ce calitatea somnului s-a îmbunătățit, participanții au devenit mai atrăgători.

3. Persoanele rasiste au o gândire îngustă

La începutul anului 2013, un studiu publicat în revista „Psychological Science” releva faptul că persoanele rasiste nu au o gândire tocmai liberă.

Mai mult, potrivit cercetătorilor, persoanele rasiste sunt mai puțin creative în general și întâmpină dificultăți sau sunt rigide chiar și în activitățile care nu au neapărat legătură cu diferența de rasă.

4. Spânzuratul afectează inima

„Probabil că foarte puțini oameni încearcă să se spânzure pentru a aduce vreun beneficiu sănătății cadriace”, comentează ironic jurnaliștii de la Huffington Post. Și totuși, un studiu a fost realizat de cercetătorii din Australia tocmai pentru a demonstra acest lucru.

Cercetătorii au arătat însă că motivul pentru care au abordat acest subiect este unul serios: au constatat astfel că resuscitarea poate oferi o șansă de salvare a persoanelor care încearcă să se sinucidă prin această metodă.

5. Bărbații care sunt infideli au un apetit sexual mai mare

Un studiu publicat în revista „Personality and Social Psychology”, în luna septembrie, a subliniat că impulsul bărbaților de a însela este provocat de anumite caracteristici biologice. Astfel, aceia care au un libido mai ridicat sunt tentanți să aibă mai multe partenere.

6. Adolescenții timizi au mai mulți prieteni virtuali

Tinerii introvertiți preferă să socializeze pe Internet mai degrabă decât în realitate – este concluzia unei cercetări publicate în ianuarie, în „European Journal of Personality”. Există însă și o veste bună, susțin cercetătorii: respectul de sine poate fi impulsionat pe rețelele de socializare, astfel că utilizatorii pot fi încurajați în cele din urmă să își facă și prieteni reali.

7. Umbrelele te protejează de soare

Dincolo de faptul că acestea oferă umbră, lucru cunoscut de toată lumea, cercetătorii au încercat să afle dacă acestea pot funcționa ca „barieră” pentru razele ultraviolete. Astfel, specialiștii au observat că umbrelele negre pentru ploaie blochează 90% dintre raze, iar celelalte, opresc cel puțin 77% dintre razele care pot afecta sănătatea pielii.

8. Relațiile care nu decurg bine provoacă depresii

Rezultatele unei cercetări publicate în luna aprilie în revista „Plos One” au arătat că soții sau soțiile care au parteneri care nu le oferă sprijin sunt mai sensibili în fața depresiei decât persoanele necăsătorite. În acesta context, specialiștii arată că terapia de cuplu poate fi cu adevărat folositoare.

9. Reality-show-urile modifică realitatea

Potrivit unui studiu publicat în revista „Psychology of Popular Media Culture”, telespectatorii care urmăresc astfel de emisiuni au impresia, de cele mai multe ori, că ele reflectă cu adevărat realitatea. Astfel, influențați de ceea ce văd pe micul ecran, aceștia tind să creadă că femeile sunt bârfitoare și că certurile într-o relație sunt absolut normale. Asta spre deosebire de cei care nu urmăresc reality-show-uri și care „filtrează” mai bine subiectele de acest gen, precizează sursa citată.

10. Nu este bine să conduci sub influența drogurilor

Cercetătorii de la Mailman School of Public Health, din cadrul Universității din Columbia au subliniat printr-un studiu că nu este o idee tocmai bună să urci la volan dacă ai consumat substanțe narcotice.

Șoferii care nu țin însă cont de acest sfat prezintă un risc de trei ori mai ridicat să fie implicați într-un accident rutier, decât în cazul celor care conduc fără să fi consumat astfel de substanțe. Mai mult, în cazul celor care combină drogurile cu alcoolul riscul crește până la 23%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
BANCNOTELE cu care nu mai poți plăti. Decizia ESTE FINALĂ. Avertisment pentru cei cu bani...
Scandal uriaș la Eurovision. Fanii au fost oripilați
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cui va preda Warren Buffett imperiul de 400 de miliarde de dolari?