Cercetătorii ar fi găsit accidental leacul pentru cancer. Care sunt rezultatele testelor clinice

Cercetătorii ar fi găsit accidental leacul pentru cancer. Care sunt rezultatele testelor clinice
Publicat: 16/12/2017, 17:24

Studiul va contribui la risipirea dubiilor referitoare la eficiența terapiei cu receptori de antigen chimerici (Car-T) și va consolida încrederea investitorilor în companiile care dezvoltă tratamente de acest tip, explică cotidianul Financial Times.

Terapia Car-T constă în extragerea unor celule sanguine și prelucrarea acestora în laborator astfel încât să atace cancerul, după care celulele sunt reintroduse în corp.

Tratamentul inovator a produs rezultate impresionante în cursul testelor clinice, reușind remisii ale cancerului la pacienți care mai aveau de trăit doar câteva săptămâni sau luni. În contextul efectelor benefice observate la persoane care ar fi murit, autoritățile de reglementare au accelerat procedurile de aprobare a terapiilor Car-T. Dar graba fără precedent a condus la situații neobișnuite, în care unele medicamente au primit undă verde înainte de a se ști dacă efectele sunt durabile, notează FT.

Testarea produsului companiei Gilead Sciences, Yescarta, arată că după o perioadă medie de 15,4 luni, 59% dintre pacienții cu limfom non-Hodgkin încă erau în viață, 42% erau în remisie, iar 40% nu mai prezentau urme de cancer.

„Cu actualele terapii, durata medie de viață pentru oamenii cu această boală este de doar șase luni, dar noile teste relevă că pacienții sunt încă în viață la un an de la începerea tratamentului”, afirmă coordonatorul studiului, doctor Sattva Neelapu, profesor la Universitatea din Texas.

Brad Loncar, fondatorul Fondului pentru Imunoterapie Loncar, acționar la compania Gilead și la alți producători de terapii Car-T, a declarat: „Aceste tratamente au fost dezvoltate atât de rapid astfel că nu știm dacă sunt durabile, de aceea aceste rezultate sunt foarte importante. Principala întrebare este ce înseamnă trecerea de la șase luni la un an. Iar obiectivul este să vindecăm oameni: acesta este lucrul captivant”.

„Toată lumea aștepta aceste rezultate, suntem încântați că ne confirmă ceea ce speram”, a declarat David Chang, director pentru Cercetare și Dezvoltare la firma Kite, filiala Gilead Sciences pentru terapii celulare.

Rezultatele studiului au fost prezentate duminică, la reuniunea anuală a Societății Americane de Hematologie, desfășurată în orașul american Atlanta.

Un studiu separat privind o terapie rivală de tip Car-T, Kymriah, dezvoltată de compania Novartis, evidențiază perspectivele acestui medicament. După șase luni, aproape o treime dintre pacienți nu mai aveau cancer, iar alți 7% erau în remisie.

Un test cu o terapie similară, dezvoltată de Celgene și de Bluebird Bio, sugerează că terapia Car-T poate fi utilizată și pentru tratarea unui alt tip de cancer, mielomul multiplu.

Însă, în pofida rezultatelor pozitive, rămân numeroase obstacole în calea utilizării la scară largă a terapiilor Car-T, inclusiv efecte secundare toxice care au cauzat numeroase decese în timpul testelor clinice.

În plus, procesul de producție este foarte scump, astfel că producătorii aplică unele dintre cele mai mari prețuri observate vreodată în industria farmaceutică. Compania Gilead Sciences cere 373.000 de dolari pentru tratamentul Yescarta, iar Novartis 475.000 de dolari pentru medicamentul Kymriah, banii fiind returnați dacă tratamentul nu dă rezultate

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Decizie pentru cei care nu locuiesc la adresa din buletin. E OBLIGATORIU în 15 zile
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Patru sulițe aborigene, returnate Australiei după 250 de ani