Cercetătorii din Siberia au extras sânge lichid din fosila unui mânz, care are o vechime de 42.000 de ani

Cercetătorii din Siberia au extras sânge lichid din fosila unui mânz, care are o vechime de 42.000 de ani
Publicat: 17/04/2019, 16:38

Cercetătorii speră să colecteze celule care să ajute la clonarea acestor specii de cai dispărute, scrie gizmodo.com.

Mânzul a fost descoperit în depresiunea Batagaika, în 11 august 2018. Cadavrul se află într-o stare remarcabilă de conservare, datorită înghețului îndelungat. Specimenul ar aparține unei specii de cai denumită Lenskaya sau Lena, după cum scrie Siberian Times.

Savanții de la Universitatea Federală Nord-Estică din Yakutsk și Fundația de Cercetare în Biotehnologie Soaam din Coreea de Sud analizează în prezent rămășițele, în speranța că vor putea clona calul preistoric.

Pentru a face asta, aceștia au nevoie de celule viabile – și până acum nu au reușit să le extragă.

Au avut loc peste 20 de încercări de creștere a celulelor din țesutul animalului, toate soldate cu un eșec. Luna trecută, a început analiza detaliată a cadavrului de mânz, iar cercetarea va dura până la finele lunii aprilie.

foto: NEFA

Savanții au reușit să extragă mostre de sânge lichid din vasele de sânge ale inimii specimenului, conservate datorită condițiilor bune de îngheț, a declarat Semyon Grigoryev, șeful Muzeului Mamuților din Yakutsk. Nu se știe încă dacă vor putea fi extrase celule bune din mostrele de sânge preistoric.

În vremurile în care trăia, acest animal superb avea o coadă neagră și o coamă impunătoare.

„Potrivit studiilor noastre, mânzul a murit la vârsta de două-trei săptămâni”, a declarat Grigoryev.

Acesta ar putea fi cel mai bine conservat exemplar din Era Glaciară. Rușii și sud-coreenii mai încearcă, dincolo de mânzul preistoric, să cloneze un mamot lânos. Reînvierea speciilor, ne place sau nu, s-ar putea petrece mai devreme decât ne-am fi imaginat vreodată, datorită clonării, o tehnologie pe cât de avansată, pe atât de controversată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase