Chipul unei prințese siberiene tatuate, recreat de cercetători după 2500 de ani

Publicat: 28/01/2015, 19:04

Prima replică din lume a unui chip preistoric aparține unei faimoase prințese siberiene tatuate, a cărei mumie a fost conservată vreme de aproape 2.500 de ani în permafrostul unui platou din Siberia, aflat la mare altitudine. Un expert elvețian a folosit o serie de tehnici speciale de taxidermie pentru a crea o reconstrucție oficială a chipului prințesei, a cărei mumie a fost găsită de arheologi în anul 1993.

Trupul prințesei Ukok, care poartă numele platoului siberian în care a fost descoperit, era bine conservat și decorat cu motive de artă preistorică, bine elaborate. Descoperirea ei a reprezentat o mare surpriză, ținând cont de faptul că rămășițele ei pământești erau aproape intacte, însă fața și gâtul prințesei erau deteriorate și nimeni nu putea să știe cum arăta prințesa în timpul vieții.

Chipul ei a fost dezvăluit însă recent în premieră mondială, grație eforturilor depuse de taxidermistul elvețian Marcel Nyffenegger.

Cercetătorul, care locuiește în Schaffhausen, a fost rugat să creeze o replică a chipului prințesei Ukok de directorii de la Historische Museum der Pfalz, un muzeu din orașul german Speyer. Deși este expert în taxidermie, principala pasiune a lui Marcel Nyffenegger este reconstrucția chipurilor oamenilor preistorici, inclusiv a oamenilor de Neanderthal.

Lucrând pe baza unui model în 3D al craniului mumiei, cercetătorul elvețian a avut nevoie de o lună de cercetări minuțioase pentru a recrea mușchii faciali, straturile de țesuturi faciale, structura pielii, ochii și expresia prințesei Ukok.

Modelul din plastilină a fost acoperit apoi cu silicon și un amestec de cauciuc și rășină, înainte de adăugarea detaliilor finale – genele și sprâncenele. Peste 100.000 de fire de păr au fost utilizate pentru a recrea coafura prințesei siberiene, iar acest proces a necesat el însuși alte două săptămâni.

Mumia prințesei Ukok a fost descoperită de Natalia Polosmak, o cercetătoare din Novosibirsk, și este considerată „una dintre cele mai semnificative descoperiri arheologice din secolul al XX-lea”.

Prințesa a murit în jurul vârstei de 25 de ani. Mumia ei a fost descoperită într-o stare foarte bine conservată în permafrostul din Munții Altai, la o altitudine de circa 2.500 de metri, iar scheletele a doi bărbați au fost găsite în apropiere. Prințesa a fost îngropată alături de șase cai, cu șei și căpestre, ce aveau rolul unor însoțitori spirituali în lumea morților, alături de bucăți de carne de oaie și de cal.

Arheologii ruși au găsit și o serie de ornamente, realizate din postav, lemn, bronz și aur, un mic vas ce conținea canabis, dar și un platou din piatră pe care au fost arse semințe de coriandru. Pe baza hainelor și a lucrurilor cu care a fost îngropată, inclusiv „o poșetă cu produse cosmetice”, savanții au putut să recreeze stilul vestimentar al prințesei și să dezvăluie câteva dintre secretele frumuseții acesteia.

Prințesa Ukok era îmbrăcată într-o rochie lungă din mătase chinezească și purta o pereche de cizme decorate cu motive complexe. În acea epocă, mătasea chinezească era îngropată doar în mormintele regale ale populației Pazyryk. Întrucât era mai scumpă decât aurul, mătasea chinezească oferă un indiciu prețios despre statutul oficial al persoanelor înhumate în regiune.

Capul ei era complet ras, însă prințesa purta o perucă din păr de cal.

Chipul și gâtul prințesei nu s-au conservat până în zilele noastre, însă porțiuni de piele de pe brațul ei stâng au „supraviețuit” până în prezent. Un detaliu interesant vizează motivele artistice de pe corpul prințesei, care prezintă asemănări izbitoare cu tatuajele din epoca modernă. Pe umărul stâng, prințesa Ukok avea tatuat un animal mitologic, sub forma unei căprioare cu un cioc de grifon și coarne de cerb. Coarnele în sine erau decorate la rândul lor cu capete de grifoni.

Prințesa mai avea tatuat un leopard cu o coadă foarte lungă, iar pe încheietura unei mâini avea un tatuaj în forma unui cap de cerb.

Cercetătorii spun că prințesa Ukok avea o înălțime de 162 de centimetri și avea între 25 și 28 de ani în momentul morții. Mumia ei a fost analizată de aceiași oameni de știință de la Moscova care s-au ocupat și de mumia liderului sovietic Vladimir Ilici Lenin.

În 2014, publicația Siberian Times anunța că prințesa Ukok urmează să fie înhumată în propriul ei mausoleu, care va fi construit în viitorul apropiat. Mumia și-a petrecut ultimele două decenii într-un institut științific din Novosibirsk, iar în prezent se află la Muzeul Național Republican din Gorno-Altaisk, spre nemulțumirea populației locale din Munții Altai, care doresc ca prințesa să fie reînhumată.

Potrivit unor credințe străvechi, prezența trupului ei în camera funerară este necesară pentru „a păzi intrarea în regatul morților”. Bătrânii din populațiile locale spun că îndepărtarea mumiei a dus la deschiderea unei uși către lumea de dincolo, iar furia prințesei Ukok a provocat deja o serie de inundații și cutremure de pământ în regiune.

Mumia ar putea fi în sfârșit repatriată în curând în locul original în care își va dormi somnul de veci, pe platoul Ukok, într-un frumos mausoleu.

Masca din silicon care prezintă chipul prințesei Ukok este în prezent expusă la Historische Museum der Pfalz din Germania.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Inter Milano a sărbătorit titlul “Made in Romania”. Imaginile cu fotbaliștii care dansează pe piesa...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Este OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Trebuie să ai acest obiect în mașină
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Oamenii de știință din domeniul energiei dezleagă misterul strălucirii aurului