Chitaristul Ritchie Blackmore cere drepturi de autor pentru unele piese ale Deep Purple. Cât spune că îi datorează formația

Publicat: 12/07/2015, 15:56

Coautor al unora dintre cele mai cunoscute piese ale formației britanice, precum „Smoke on the water”, „Black night” și „Highway star”, muzicianul spune că a fost plătit prea puțin în acești ani.

Chitaristul a făcut parte din formația Deep Purple între anii 1968 și 1975, când, din cauza unor repetate neînțelegeri cu ceilalți membri ai trupei, a plecat și a înființat propriul grup, Ritchie Blackmore’s Rainbow.

În anul 2003, patru membri supraviețuitori ai legendarei trupe britanice – Ian Gillan, Roger Glover, Jon Lord și Ian Paice – au dat în judecată două companii de management, HEC Enterprises și Deep Purple (Overseas), ajungând la o înțelegere asupra drepturilor de autor, însă Blackmore nu a fost implicat în acele procese.

În prezent, Ritchie Blackmore susține că înțelegerea încheiată de ceilalți membri ai grupului cu cele două companii trebuia să îl aibă în vedere și pe el și că are dreptul să primească o cincime din 85% din veniturile de pe urma a 14 albume marca Deep Purple.

În plus, un audit realizat de un expert contabil pentru anii 2007 – 2013 dezvăluie probleme importante în documentele financiare ale celor două companii. Se pare că HEC Enterprises, angajată în 1967 de finanțatorii inițiali ai formației, a făcut calcule incorecte, nu a înregistrat unele venituri și a aplicat taxe în exces, față de înțelegerea inițială, toate acestea ducând la un deficit de 102.318 lire sterline.

Alte documente legale arată că și Deep Purple (Overseas) a taxat prea mult, nu a raportat veniturile încasate și a folosit o rată de schimb valutar incorectă, generând o datorie totală de 607.797 de lire sterline.

Blackmore, în vârstă de 70 de ani, care trăiește în prezent în Statele Unite ale Americii, mai cere 43.000 de lire sterline pentru a acoperi costurile auditului.

Potrivit unor documente, un fost director al celor două companii de management a recunoscut, în luna noiembrie a anului trecut, că lui Blackmore i se cuvin 370.561 de lire sterline, ulterior, modificând suma la 480.638 de lire sterline.

Nu există date exacte despre situația financiară a muzicianului, însă Ritchie Blackmore a sugerat că ar putea pleca din nou în turneu împreună cu grupul Blackmore’s Night, fondat împreună cu iubita sa, Candice Night.

„Ritchie este un tip corect și ager, a înțeles întotdeauna mecanismul drepturilor de autor”, a declarat Jerry Bloom, biograful artistului.

Deep Purple a intrat în cartea recordurilor Guiness ca „cea mai zgomotoasă formație din lume” și a vândut peste 100 de milioane de copii ale albumelor sale la nivel mondial. Una dintre cele mai apreciate trupe britanice de heavy metal și hard rock, alături de Led Zeppelin și Black Sabbath, Deep Purple este și în prezent un nume reprezentativ pentru cultura genului. Formată în 1968, de Jon Lord, Ritchie Blackmore, Nick Simper, Rod Evans și Ian Paice, reuniți inițial sub numele de Roundabout, și cu un sound de rock progresiv, trupa a trecut prin mai multe schimbări de nume și de componență, reușind să-și contureze identitatea muzicală spre începutul anilor 1970, odată cu lansarea albumului „Deep Purple In Rock”. Au urmat „Fireball” și „Machine Head”, unul dintre cele mai cunoscute albume ale trupei, ajuns pe prima poziție în clasamentul britanic. „Highway Star”, „Space Truckin'”, „Lazy” și „Smoke on the Water” sunt doar câteva dintre piesele care aveau să devină reprezentative pentru cariera trupei.

În ultimii ani, Deep Purple a continuat să lanseze albume și să concerteze în toată lumea, consolidându-și poziția de „legendă” a genurilor hard rock și heavy metal. De altfel, muzica trupei a influențat de-a lungul timpului numeroși alți artiști, precum Metallica, Aerosmith, Van Halen, Alice in Chains, Bon Jovi, Motörhead și chiar „noul val” de heavy metal britanic – Iron Maiden, Judas Priest și Def Leppard.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Victorie ISTORICĂ pentru România. Europa a spus Da: Suntem aici pentru a sărbători
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete