• Publicat:
Magazin

Colecția de artă a unei cunoscute activiste va fi scoasă la licitație. La ce valoare ajunge

Colecția de artă a unei cunoscute activiste va fi scoasă la licitație. La ce valoare ajunge
O colecție de obiecte de artă care au aparținut poetei și activistei pentru drepturile omului Maya Angelou, estimată la aproximativ 400.000 de dolari, va fi pusă în vânzare printr-o licitație ce va avea loc la New York, informează contactmusic.com.

Maya Angelou a murit în 2014 la vârsta de 86 de ani, iar executorii testamentari au decis să scoată la licitație colecția sa de artă, ce include un număr de aproximativ 50 de obiecte.

Unul dintre punctele principale ale licitației va fi reprezentat de o cuvertură pictată, realizată de artista Faith Ringgold, pe care renumita realizatoare de televiziune Oprah Winfrey a comandat-o în 1989, cu ocazia celei de-a 69-a aniversări a bunei sale prietene Maya Angelou. Cuvertura o prezintă pe renumita poetă americană înconjurată de flori și citate din volumele sale de versuri.

Maya Angelou a expus cu mândrie această cuvertură, intitulată „Maya’s Quilt of Life”, pe un perete al reședinței sale din New York. Specialiștii se așteaptă ca opera de artă să fie vândută cu un preț cuprins între 150.000 de dolari și 250.000 de dolari.

Întreaga colecție este estimată la un preț total de 400.000 de dolari.

Licitația este organizată de Swann Galleries și va avea loc pe 15 septembrie, la New York.

Poetă, scriitoare, cineastă și actriță, Maya Angelou a fost o figură de prim rang în lupta pentru dobândirea de drepturi și libertăți civile pentru persoanele de culoare din Statele Unite și o prietenă apropiată a lui Martin Luther King.

Recompensată cu numeroase premii și distincții, Maya Angelou a scris, la îndemnul scriitorului James Baldwin, bestsellerul „I Know Why the Caged Bird Sings”, publicat în 1970. În acel volum, poeta își povestea copilăria, petrecută într-o epocă marcată de discriminare rasială.

Maya Angelou este cunoscută pentru operele sale autobiografice „I Know Why the Caged Bird Sings” (1969) și „All God’s Children Need Traveling Shoes” (1986). Volumul ei de poezii „Just Give me a Cool Drink of Water Fore I Die” (1971) a fost nominalizat la premiul Pulitzer. A fost nominalizată la premiul Tony pentru rolul ei din spectacolul de teatru „Look Away” din 1973 și a fost recompensată cu trei premii Grammy pentru volumele sale în format audio.

De asemenea, Maya Angelou a fost recompensată cu National Medal of Arts în 2000, cu Lincoln Medal în 2008 și cu Presidential Medal of Freedom în 2011. Volumele ei de poezie au fost incluse în programa școlară a liceelor americane. În 2013, Maya Angelou a primit un premiu special la gala National Book Awards pentru servicii deosebite aduse literaturii.

Maya Angelou a murit pe 28 mai 2014 la vârsta de 86 de ani.

Inchide