Cristina Flutur, despre „După dealuri”: Sper ca filmul să fie vizionat fără prejudecăți

Cristina Flutur, despre După dealuri: Sper ca filmul să fie vizionat fără prejudecăți
Publicat: 30/05/2012, 15:10
Actualizat: 03/06/2012, 09:17

Cristina Flutur, care a primit – alături de Cosmina Stratan – premiul pentru interpretare feminină la Festivalul de la Cannes, pentru rolul din „După dealuri”, de Cristian Mungiu, a declarat într-un interviu acordat Mediafax că speră ca filmul să fie vizionat cu mintea deschisă și fără prejudecăți.

Lungmetrajul „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, a primit, duminică, două premii la Festivalul Internațional de la Cannes: premiul pentru scenariu (Cristian Mungiu) și premiul pentru interpretare feminină (ex aequo Cosmina Stratan și Cristina Flutur).

Actrița Cristina Flutur a povestit în interviul acordat MEDIAFAX despre modul în care a lucrat cu Cristian Mungiu la „crearea” personajului „Alina” din filmul „După dealuri”, despre relația cu personajul ei pereche de pe marele ecran, interpretat de Cosmina Stratan, despre ce înseamnă pentru ea premiul pentru interpretare primit la Festivalul de la Cannes și planurile sale de viitor.

Prezentăm integral interviul acordat Mediafax de Cristina Flutur:

Reporter: Cosmina Stratan a declarat că ar putea descrie colaborarea sa cu Cristian Mungiu ca pe „o negociere continuă”. Tu cum ai descrie colaborarea ta cu regizorul?

Cristina Flutur: Totul a decurs foarte lin, fără obstacole. Era mai mult ca un fel de dans în care mi se permitea libertatea de a căuta pasul următor și mi se acorda încrederea că-l voi găsi… Combinația asta mi s-a potrivit mănușă.

Rep.: Ce ți s-a spus despre personajul tău?

C. F.: Am vorbit destul de puțin despre personajul meu. De la început ne-am înțeles cu Cristian fără prea multe cuvinte și cumva simțeam ce aștepta de la mine și cum voia să fie Alina. Mă lăsa cu generozitate să caut și știam amândoi când eram pe drumul cel bun.

Rep.: Ai făcut documentare în construirea personajului tău?

C. F.: Sigur. Pentru orice personaj trebuie să te documentezi un pic, dar asta e doar un punct de plecare. Aduni mai întâi informații, însă partea cea mai consistentă vine altfel, în cazul meu, cel puțin, fără să pot spune că o gestionez în mod rațional. Nu pot să zic că „am construit” un personaj, dar că l-am simțit și am empatizat cu el, ajungând să-i trăiesc emoțiile și să văd lumea prin ochii lui.

Rep.: Când s-a născut relația pe ecran cu personajul Cosminei?

C. F.: Aș îndrăzni să spun că de la prima zi de filmare. Abia se înfiripau personajele și legătura exista deja… Era aproape neverosimil, dar foarte benefic pentru relația lor și evoluția acestei relații pe parcursul poveștii.

Rep.: Care au fost cele mai dificile momente la filmare?

C. F.: În partea a doua a filmului, când Alina începe să alunece, au fost într-adevăr momente când tensiunea emoțională era copleșitoare, iar imobilizarea fizică făcea totul și mai acut. Dar Cristian are mare grijă de actorii lui și se asigură la fiecare dublă că totul e bine, ceea ce e reconfortant și te ajută să continui chiar dacă anumite scene sunt mai dificile. Știam, oricum, de când am primit scenariul, că nu va fi ușor.

Rep.: Ce a lipsit pentru ca povestea personajului tău să nu fie o tragedie?

C. F.: E un pic straniu să vorbesc despre asta înainte ca și publicul de aici să vadă filmul… Pentru că întrebarea asta conține o altă întrebare și anume: cine e vinovatul din poveste? Iar aici părerile sunt împărțite… Se pare că toți cei implicați au avut bune intenții, dar cumva undeva s-a greșit.

Rep.: Este vreun lucru de care te temi la apariția filmului pe marile ecrane românești?

C. F.: Sper din toată inima să fie privit cu mintea deschisă și fără niciun fel de prejudecăți.

Rep.: Cum crezi că premiul de la Cannes îți va influența parcursul în cinema? Ce planuri ai în continuare?

C. F.: Nu știu ce va fi. Deocamdată, mă bucur de ce s-a întâmplat, iar în curând voi începe repetițiile la o piesa de Cehov.

„După dealuri” spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) și Voichița (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat și s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania și își dorește ca Voichița să vină cu ea. Însă Voichița este atașată profund de viața de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuția filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu și Valeriu Andriuță.

Originară din Iași – ca și colega ei Cosmina Stratan și regizorul Cristian Mungiu -, Cristina Flutur a absolvit cursurile Facultății de Teatru din Cluj-Napoca în 2004 și este actriță a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu, din 2002. Rolul din filmul lui Mungiu reprezintă debutul pe marile ecrane al actriței în vârstă de 34 de ani.

Cristian Mungiu este deținătorul unui premiu Palme d’Or pentru filmul „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, primit în 2007. Mungiu s-a remarcat cu filmul „Occident”, în 2002, iar după primirea distincției de pe Croazetă, el a produs și a participat la realizarea filmului colectiv „Amintiri din Epoca de Aur” (I – „Tovarăși, frumoasă e viața!” și II: „Dragoste în timpul liber”), în 2009.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
FOTO. Nepoata lui Petre Roman, apariție controversată în costum de baie!
Alimentul-minune care repară ficatul bolnav. Ce să mănânci pentru un ficat sănătos
Gigi Becali, martor la tentativa de asasinat asupra lui Nuțu Cămătaru! Cine ar fi încercat...
Cercetătorii au dezvoltat medicamentul pentru diabetul de tip 1, care ar putea înlocui clasica injecţie
Trecerea de la cutie manuală la cutie automată. Avantaje și dezavantaje
BANCUL ZILEI – O blondă dotată, pe plajă la nudiști, intră în vorbă cu doi...
Africa de Sud a detectat o nouă variantă de coronavirus. B.1.1.529 are un număr mare...
EI au câștigat Asia Express! S-a aflat înainte de finală: „A ieșit o întreagă...”
Cât de MARE trebuie să fie? Răspunsul care îi LINIȘTEȘTE pe mulți bărbați
ASOCIAȚIA Corinei MARTIN și-a dat SFÂRȘITUL OBȘTESC, îngropată în DATORII!
Au fost prinși cu serialul „Squid Game” în Coreea de Nord. Ce a urmat e...
Carantină obligatorie timp de 14 zile. Măsura ȘOC anunțată de Alexandru Rafila
Veste cumplită pentru toată România. Un ministru din noul Guvern a recunoscut chiar acum
Doliu în lumea modei! S-a stins din viață la doar 41 de ani, după o...
Schimbări majore pe piaţa RCA pentru şoferi. Preţurile de acum vor fi istorie
În urmă cu 15 ani, dădea cu mopul într-un Lidl din Germania, iar acum conduce...