Cu cât a fost cumpărat la licitație iahtul fostului lider comunist german Erich Honecker

Publicat: 11/12/2014, 15:33

Ambarcațiunea nu mai deține licență de navigație și nu va reprezenta o atracție turistică deosebită, în condițiile în care interiorul este deteriorat, scrie thelocal.de. Iahtul „Vineta”, vechi de 40 de ani și lung de 36 de metri, a fost dorit de șase posibili cumpărători, care au licitat telefonic.

Inițial, iahtul s-a numit „A. Kobis”, după numele unui soldat executat pentru trădare în timpul Primului Război Mondial, apoi a devenit „Vineta”. Ambarcațiunea a ajuns la vânzare după ce șantierul naval care a cumpărat-o în 1989 a intrat în insolvență.

„Vineta” oferă o sală de conferințe, dar nu dispune de cabine de dormit. Pentru a naviga din nou, ar avea nevoie de o restaurare costisitoare. Istoria bogată a iahtului reprezintă însă un element de diferențiere. Aceasta poate găzdui 50 de oaspeți și a fost vizitată de lideri precum Daniel Ortega (Nicaragua) și Fidel Castro (Cuba).

Iahtul a fost lansat la apă în 1974, cu o șampanie românească. Ca specificații tehnice, dispune de un motor fabricat în Germania de Vest și un radar britanic. Șantierul a dorit să vândă iahtul timp de cinci ani cu 200.000 de euro, dar nimeni nu a dorit să-l cumpere.

În 2011, avionul lui Honecker, un model Iliușin 18, a fost cumpărat de un antreprenor olandez, care l-a transportat în Olanda și l-a transformat în mini-hotel. O noapte în „hotelul-avion” costă 350 de euro.

Erich Honecker (1912 – 1994) a fost un politician comunist german care a condus Republica Democrată Germană (Germania de Est) din 1971 până în 1989. Cariera sa de comunist a început în anii 1920 când Honecker era membru al organizației comuniste germane (de tineret). În 1935, în condițiile în care naziștii ajung la putere, este arestat și condamnat la 10 ani de închisoare. Perioada războiului o petrece într-un lagăr de concentrare. Eliberat de trupele sovietice în 1945, el își reia activitatea politică. Honecker a condus statul est-german din 1971 până în 1989, când a fost răsturnat în cursul evenimentelor revoluționare din Germania. La acea dată era secretar general al Partidului Socialist Unit din Germania (P.S.U.G.), Sozialistische Einheitspartei Deutschlands (SED), partidul conducător din Republica Democrată Germană. După reunificarea Germaniei, Erich Honecker s-a refugiat în Chile, unde a decedat.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă are o experiență de 14 ani, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între 2007-2009 a lucrat la revista și site-ul „4TuningRo”, ambele produse dedicate citeste mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase