Cu câți lei se vinde în România, pe OLX, un „fake” cu Mona Lisa

Cu câți lei se vinde în România, pe OLX, un „fake” cu Mona Lisa
Publicat: 02/04/2022, 16:38

O copie a celei mai celebre picturi din lume, Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci, realizată din mărgele, este vândută cu o sumă consistentă – chiar dacă foarte mică față de valoarea origialului – pe o platformă de mică publicitate din România.

„UNICAT !! Tablou Mona Lisa (Gioconda) hand made ! Ofertă, URGENT! Se vinde operă unicat Mona Lisa ( Gioconda) lucrat hand made confecționat din 10.092 de mărgele”, a scris un utilizator.

Prețul solicitat este de 9 000 lei, negociabil.

„Mona Lisa” este în patrimoniul statului francez și este găzduita de Muzeul Luvru din Paris. Potrivit prezentării Muzeului Luvru, pictura a atras încă de la început numeroși admiratori, printre care și pe regele Franței Francisc I, care l-a invitat pe Leonardo Da Vinci în Franța și care a cumpărat-o în 1518. „Așa a ajuns cea mai cunoscută pictură din lume în colecțiile regale, care au fost expuse la Lucru încă de la Revoluția Franceză”, scriu curatorii celebrului muzeu. În prezentarea oficială, ei arată că tabloul o înfățișează pe Lisa Gerardini, soția negustorului florentin de mătase Francesco del Giocondo, de unde și numele ei italian Gioconda.

Sunt însă numeroase controverse cu privire la identitatea Mona Lisei, iar valoarea tabloului este încă o enigmă.

A fost furată chiar de la Luvru

Potrivit istoricilor care îl citează pe primul biograf al lui da Vinci, Giorgio Vasari, Leonadro începe portretul la Florența, în 1503, și îl termină după patru ani. Artistul nu se va despărți niciodată în acest timp de pictura sa, fapt pentru care, este foarte probabil să o fi dus la Amboise, unde regele Frantei, Francisc I, îl chemase. Regele i-a cerut să-i vanda portretul însă artistul a refuzat, dar, doi ani după aceea, cu puțin timp înainte de moartea lui Leonardo da Vinci, suveranul francez a cumparat, totuși, capodopera cu 12.000 de franci, scrie historia.ro.

În 1911, celebrul tablou a fost furat chiar din Luvru și timp de mai bine de doi ani, nimic nu s-a aflat de Mona Lisa, în ciuda recompenselor promise. Când un sticlar a încercat să vândă cea mai celebră pictură din lume unui colecționar, acesta a anunțat autoritățile și a fost recuperată, scrie Muzeul Luvru.

Potrivit Cărții Recordurilor – care îi atribuie tabloului cea mai mare sumă evaluată pentru asigurare (pentru un transport în SUA din anii 1962 – 1963) –  de 100 de milioane de dolari (însă neplătită), suma plătită de Francisc I a fost de 4.000 florini de aur, respectiv 13,94 kg de aur, care echivala, în mai 1996 cu 124.424 lire sterline.

Potrivit unor specialiști, luând în calcul inflația și alte elemente financiare, valoarea monetară în anul 2004 a sumei de 100 de milioane ar fi fost echivalentul a aproximativ 660 de milioane de dolari, în 2019.

Doar o copie din secolul al 17-lea a tabloului „Mona Lisa” a fost vândută, în 2019, pentru uimitoarea sumă de 552.500 de euro la o licitaţie organizată de casa Sotheby’s la Paris. Copia fusese estimată de specialişti la o sumă cuprinsă între 70.000 şi 90.000 de euro, potrivit Mediafax.