Cum arată acum Castelul Săvârșin, renovat după jurnalul Reginei Elena

Publicat: 27/10/2015, 21:42

La semnarea recepției după finalizarea lucrărilor de restaurare a Castelului regal Săvârșin au luat parte, marți, principesa moștenitoare Margareta și principele Radu, primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean, angajați ai domeniului regal și alți invitați, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cu această ocazie, principesa moștenitoare a declarat că restaurarea a avut loc după informațiile oferite de jurnalul Reginei mamă Elena.

„Castelul are spiritul reginei, spiritul regelui, este un loc istoric și vrem să rămână așa. (…) Este o splendoare și suntem mândri că putem să lăsăm ceva pentru viitor, de foarte mare calitate, realizat de oameni care au pus suflet în această muncă și le mulțumesc în numele tatălui meu, Regele Mihai”, a declarat principesa.

Ea a adăugat că, după ce imobilul a fost confiscat, la mijlocul secolului trecut, totul s-a furat și a fost nevoie de ajutorul unor localnici, care au donat obiecte vechi, pentru a se reconstitui aranjamentul interior original.

FOTO: www.romaniaregala.ro

„Totul a fost furat, absolut totul, dar sunt săteni care ne-au donat, mai o masă, un scaun, o oglindă și, încet-încet, am găsit lucruri vechi, iar dacă nu au existat, le-am copiat (după modelele originale – n.r.)”, a explicat principesa.

Aceasta a dezvăluit că un ceas adus de la Florența, de la Regina mamă Elena, este cel mai vechi obiect din castel, dar mai există și o poartă din lemn care datează din jurul anului 1500. Principesa a mai spus că tatăl său, Regele Mihai, a supravegheat de la distanță derularea lucrărilor și a oferit informații despre cum arătau interioarele pentru a putea fi reconstituite.

„Regele a văzut fotografii cu fiecare etapă a lucrărilor. Era foarte interesat și ne spunea ce nu arată ca atunci. Garajul, el a venit și ne-a spus cum trebuie să arate. Ne-a ajutat foarte mult cu informații”, a mai spus principesa moștenitoare Margareta.

Reprezentantul firmei care a executat lucrările, Cornel Dorofte, a declarat că a fost îndepărtat un strat de pământ din jurul castelului, astfel încât acesta pare acum mai înalt cu 90 de centimetri.

„Lucrarea a fost foarte complexă. S-au aplicat doar tehnologii vechi, astfel încât castelul să rămână la felul în care arăta în urmă cu peste o sută de ani”, a declarat Dorofte.

Reprezentanii Casei Regale au mai spus că domeniul exterior al castelului și parcul din jur vor fi deschise publicului, începând de anul viitor.

Familia regală nu a permis accesul invitaților și presei în castel, spunând că e o reședință privată, și nici nu a oferit informații despre valoarea lucrărilor. Totuși, surse din cadrul administrației locale afirmă că pe documentul de recepție a lucrărilor scrie că au fost investitiți 4.848.557 lei, adică peste un milion de euro, bani proveniți, în mare parte, din donații.

Familia Regală a dezvelit, marți, placa inaugurală gravată cu ocazia încheierii celor opt ani de lucrări de restaurare a castelului regal Săvârșin, sărbătorindu-se încheierea unui proces pe care Regele Mihai și principesa moștenitoare l-au dorit un exemplu pentru societatea românească.

Astfel, au fost inaugurate, marți, atât lucrările de construcție, la exterior și interior, cât și lucrările de refacere a decorațiunilor interioare și mobilierului, în totalitate dispărute în anul 1948.

FOTO: www.romaniaregala.ro

Potrivit Casei Regale, zecile de echipe de dulgheri, zidari, fierari, țesători, ebeniști, argintari, lucrători în alamă, în porțelan, parchetari, instalatori, electricieni, specialiști IT, lucrători în ceramică „au considerat munca lor drept un exemplu pentru întreaga societate și și-au făcut cu mândrie și plăcere datoria”. Au lucrat, în acești opt ani, sute de meșteri, de multe ori împreună cu membrii Familiei Regale, care au contribuit direct la multe dintre procesele de refacere a edificiului istoric și elementelor lui interioare.

„Se sărbătorește mâine încheierea unui minuțios, laborios și vast proces de restituire istorică și culturală, pe care majestatea sa Regele Mihai și alteța sa Regală Principesa Moștenitoare l-au dorit un exemplu pentru întreaga societate românească”, se spune în anunțul Casei Regale.

Pe domeniu există încă un număr de clădiri vechi de mai mică dimensiune, care vor fi restaurate de-a lungul anilor care vor veni, folosind procesul de reconstrucție drept un mijloc de instruire pentru tinerii români doritori de a-și însuși arte și meserii.

Inaugurarea de marți, de la castelul regal Săvârșin, a fost urmată de o demonstrație în aer liber a Asociației Române de Aeromodelism pe peluza din fața castelului.

Evenimentul de la castelul regal Săvârșin este un eveniment dedicat zilei de naștere a Regelui Mihai I, care a împlinit, duminică, 94 de ani.

Lucrările de restaurare au durat din mai 2007 până în octombrie 2015. Ele s-au desfășurat după un plan inițial realizat de arhitectul Casei Regale Șerban Sturdza. Ulterior, la lucrări au contribuit arhitectul Eugen Pănescu și arhitectul Emilian Cordoș și a oferit consultanță profesorul universitar arhitect Augustin Ioan. Specialistul în patrimoniu construit David Baxter a colaborat cu Familia Regală în toți acești opt ani. Principalele companii de construcție care au lucrat la castel au fost Pro Restauratio din Cluj și, în anul 2015, ICCO Brașov. Totodată, au colaborat la acest proiect Remus Beleiu și compania sa de artiști în arta lemnului MobilArt din Arad.

O importantă contribuție la cei opt ani de lucrări au avut-o angajații Casei Regale, precum și colaboratori externi, din localitatea Săvârșin și din comune limitrofe, a mai precizat Casa Regală.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Avertismentul lui Donald Tusk. „Ştiu că sună devastator, dar a început o nouă eră: era...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se...
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv,...
Explozie la rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu de Intervenție. Care este cauza incendiului
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Samsung Galaxy A55 și A35 au fost lansate în România. Primele noastre impresii
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Omenirea, speriată cu strategii pentru o nouă pandemie. Ce s-a întâmplat la Geneva
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
"Nu-mi pare rău că sunt la închisoare". Mirel Dragomir nu are remușcări după fapta comisă....
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să...
Oamenii de știință au descoperit efectul ciudat al sarcinii asupra vârstei biologice