Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos? „Este uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de asta”

Cum arăta, de fapt, Iisus Hristos?  „Este uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de asta
Publicat: 01/03/2018, 08:57

Într-o nouă carte, un profesor spune că Iisus nu arăta deloc așa cum îl prezintă istoria veche și modernă.

Evanghelia spune că Iisus a fost evreu și s-a născut în jurul anului 4 î.e.n., în Betleem. El a locuit în copilărie în Egipt, pentru o scurtă perioadă de timp, după care s-a mutat în Nazaret. Aceste scrieri nu fac nicio referire la aspectul fizic al lui Iisus, dincolo de cele privind hainele sale și ale apostolilor săi, explică Joan Taylor, profesor de Origini ale Creștinismului și Iudaism în cadrul King’s College London, în cartea sa „Cum arăta Iisus?”.

„Este atât de uimitor cum nimeni nu a fost foarte interesat de felul în care arăta”, a declarat Taylor pentru Live Science.

Pe de altă parte, atât Moise (profetul care i-a condus pe israeliți) și David, care, potrivit Bibliei l-a ucis pe Goliat, au fost descriși drept bărbați chipeși și puternici, relevă cartea lui Taylor.

Pentru a-și face o idee despre cum arăta Iisus, Taylor a apelat la arheologie și texte care ar putea oferi indicii legate de aspectul evreilor în Iudeea și Egipt, pe vremea Mântuitorului. Totodată, autoarea a analizat imaginile artistice de pe monezi și picturi ale mumiile egiptene.

Un bărbat obișnuit, cu părul scurt

Potrivit studiului lui Taylor, în loc să fie mai înalt decât restul bărbaților din Iudeea, Iisus avea 1,7 metri, o înălțime medie pentru acea vreme. Cei din Iudeea și Egipt aveau în general ochii căprui, părul negru și tenul măsliniu, potrivit descoperirilor arheologice, textelor istorice și descrierilor oamenilor în diverse tablouri egiptene.

A existat interacțiune între cei din Iudeea și Europa (care aveau pielea mai deschisă la culoare), precum și cei din Sudan și Etiopia (cu pielea mai închisă la culoare). Totuși, ținând cont de faptul că evreii din Iudeea și Egipt obișnuiau să se căsătorească între ei la acea vreme, pielea, ochii și părul lui Iisus n-ar fi fost diferite de cele ale majorității din Iudeea și Egipt, a descoperit Taylor. Textele vechi spun că evreii din Egipt nu se distingeau de restul populației egiptene, pe vremea lui Iisus.

De asemenea, relicvele istorice arată că oamenii din Iudeea obișnuiau să-și țină părul și barba destul de scurte, pentru a se feri de păduchi, o problemă mare la acea vreme. Iisus nu ar fi făcut excepție.

Desigur, ar fi trebuit să folosească un cuțit pentru a se tunde, dar să nu uităm că, în acele timpuri, bărbații erau mult mai iscuțiți în mânuirea instrumentelor tăioase.

În Evanghelie, Iisus este portretizat drept un tâmplar, care se deplasa foarte mult, dar nu prea avea hrană. Stilul de viață activ, corelat cu lipsa alimentației, îl transformă pe Iisus într-un om slab, dar cumva musculos. „Fizicul lui Iisus a fost în conformitate cu munca pe care o presta”, a precizat Taylor. „Nu ar trebui prezentat drept un om care ducea o viață simplă”.

Pe de altă parte, nu putem fi siguri de aspectul gurii sau obrajilor lui Iisus. Avea cicatrici? Avea pielea tăbăcită de muncă? Nimeni nu va ști vreodată.

Autoarea este însă sceptică în privința descrierilor lui Iisus ca fiind chipeș. Dacă Iisus era chipeș, cei care au scris Biblia ar fi subliniat asta, așa cum au făcut scriitorii creștini timpurii, cu privire la Moise și David.

Potrivit evangheliei, Iisus ar fi purtat o tunică și un fel de mantie, pentru a se proteja de frig. În picioare, Iisus ar fi avut sandale asemănătoare celor moderne. „Cred ca L-ai fi recunoscut pe Iisus după hainele sărăcăcioase”, a mai explicat Taylor.

Autoarea cărții despre Iisus își dorește ca tot mai mulți pictori să încerce să reconstruiască o imagine fidelă a lui Iisus Hristos, în funcție de descoperirile recente. Cartea cuprinde o reconstrucție a chipului lui Iisus, realizată în funcție de indicațiile lui Taylor.

Silviu Bănilă
Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Ireal ce a putut păți o tânără de 21 de ani, după ce a băut...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Cod roșu la Casa Regală a Marii Britanii! Starea Regelui Charles e din ce în...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Îndrăgostit de România, un italian a decis să pună aici bazele unei afaceri de familie:...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Copil de șase ani din Gorj, vândut în Germania pentru 8.000 de lei. Ce se...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
DISPARE Shein din Europa? Comisia Europeană a luat decizia
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”