Cum arată Uriașul de Transilvania, prima rasă românească de iepuri

Publicat: 13/10/2014, 21:22
Actualizat: 27/09/2018, 20:59

Lector universitar la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca și doctor în zootehnie, Valentin Petrescu-Mag a adaptat Uriașul de Transilvania la condițiile de trai din țara noastră.

FOTO: agrointel.ro

Uriaș de Transilvania a fost obținut prin împerecherea iepurelui rustic românesc, de coteț, rasă neomologată dar rezistentă la condițiile climatice și hrana din țara noastră, cu uriașul gri, o rasă mare, căutată datorită dimensiunii dar cu o productivitate scăzută.

În ceea ce privește coloritul Uriașului de Transilvania, acesta a fost obținut prin încrucișarea cu iepurele californian, o rasă de mărime medie, de culoare albă și cu extremitățile, respectiv botul, urechile și lăbuțele, închise la culoare.

FOTO: agrointel.ro

Așa a apărut Uriașul de Transilvania care pe lângă dimensiunile mari are și calitățile necesare unui iepure bun de sacrificat.

„Randamentul la sacrificare este foarte bun, studiile pe care le-am realizat pe el arată o rată între 60-70%. Având în vedere că în cazul iepurilor uriași rata de sacrificare este sub 50%, consider că este o performanță importantă”, după cum a afirmat cercetătorul, citat de agrointel.ro, adăugând că o altă calitate a acestor iepuri este gradul ridicat de rezistență la boli.

FOTO: agrointel.ro

Pe de altă parte, Valentin Petrescu-Mag a precizat că Uriașul este deocamdată un iepure potrivit pentru un sistem de creștere familial și se teme că trecerea sa într-un sistem industrializat ar putea să-l „strice”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase