Cum îți schimbă viața un copil. Cinci lucruri pe care părinții trebuie să le învețe

Cum îți schimbă viața un copil. Cinci lucruri pe care părinții trebuie să le învețe
Publicat: 09/05/2017, 12:18
Actualizat: 01/10/2018, 17:25

,,Când devenim părinți, ni se oferă ocazia să ne maturizăm, să dobândim o nouă perspectivă asupra vieții. Mulți părinți spun că, după nașterea primului lor copil, totul s-a schimbat. Orice experiență este menită să ne schimbe, să ne îmbogățească. Dacă momentul ales să devin părinte coincide cu perioada de maturitate emoțională (mă simt echilibrat mental și emoțional), toate schimbările ce vor veni mă vor găsi pregătit să acționez în consecință. Altfel, voi pierde nu doar posibilitatea de a deveni un bun părinte, dar și pe acela de a -mi continua propria dezvoltare””, spune psihologul Monica Borugă pentru Gândul.

În general, atunci când ajungem părinți, e indicat să ne detașăm din problemele din trecut. ,,Când devenim părinți, pe lângă momentul trăirii unei experiențe extrem de emoționante, aducem fără să vrem problemele din trecutul propriu, iar acestea ne influențează modalitatea de creștere și educare a copilului nostru. Dacă eu, adultul, mă aflu la un nivel de dezvoltare emoțională care să îmi permită o bună introspecție și, în același timp, să mă lase să folosesc cu succes abilitățile mele de adaptare la noua situație, de învățare, despre ce este nou în viața mea, de disponibilitate mea de a nu îmi mai aparține, cel puțin o perioadă, pot spune că mă lansez cu succes într- o nouă experiență a vieții mele și pot clădi o relație plăcută și eficientă cu copilul meu””, adaugă specialistul de la Infant Kineto Clinic.

Psihologul Monica Borugă nu crede că vârsta este indicatorul principal în momentul în care dobândim statutul de părinte, ci ritmul și atitudinea părinților față de creșterea și educarea copilului. ,,Un copil se poate dezvolta armonios în compania unor părinți care au cel puțin câteva din următoarele abilități:

1.Răbdarea. Meseria de părinte se învață, nu azi, nu mâine, în timp.

2 .Atenția și prezența conștientă. Timpul petrecut cu copilul este unul de calitate. Mă joc alături de el, cânt, dansez, îl observ, comunic, sunt acolo cu el fizic și mental.

3. Consecvența. Fac reguli care să ni se potrivească, le respectăm împreună, reacționez la fel în situații identice, indiferent de locul sau persoanele care sunt în preajmă, astfel încât să evit confuzia care s-ar putea instala la cel mic și să clădesc încrederea în relația noastră.

4. Disponibilitatea de a învăța. Când devenim părinți, ne considerăm adesea a fi profesorii copiilor noștri. Cu toate astea, vom constata că, dacă le acordăm atenția și timpul necesar, ei pot deveni profesorii noștri. Copii ne învață prin comportamentul lor sau despre ceea ce au nevoie la acel moment. Nu de puține ori mi s-a întâmplat, acum vorbesc din experiența mea de mamă, să vreau să desfășor o activitate cu copilul meu și să constat că nevoia lui era alta. Dorința pe care o manifestă la nivel comportamental (refuzul de a participa alături de mine, plânsul nejustificat, nivelul de concentrare scăzut și altele) neputând să îmi comunice verbal din diferite motive (nu este la vârsta la care poate face asta sau nu conștientizează ca atare situația).

5 .Flexibilitatea răspunsului .Una dintre cele mai mari provocări ca părinte este găsirea unor modalități flexibile de a răspunde la diverse situații. Când suntem obosiți, frustrați, furioși, flămânzi, dezamăgiți etc, putem pierde capacitatea de a reflecta, ne lăsăm duși de valul emoțiilor, pierdem din vedere ansamblul, riscăm un răspuns exagerat care provoacă suferință copiilor noștri. Oamenii de știință obișnuiesc să spună că ,,Șansa suride celor cu mintea bine pregătită”. Cunoștintele despre experiența umană pot pregăti mintea pentru o înțelegere mai profundă a vieții emoționale a copiilor noștri și a noastră înșine””, concluzionează psihologul Monica Borugă.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni împotriva umanității în dosarul Mineriadei. Ce riscă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Traian Băsescu spune adevărul despre Ion Iliescu: Este prea târziu
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Galileo Galilei, omul care a schimbat cursul istoriei. „Și totuși, se mișcă!”