Cum l-au „călcat în picioare” rușii pe Obama

Cum l-au „călcat în picioare rușii pe Obama
Publicat: 13/04/2016, 18:37
Actualizat: 05/03/2017, 08:27

Fotografiile din cafeneaua închinată lui Putin sunt de la vârsta paradisică a copilăriei liderului de la Kremlin, până în zilele noastre, când prezidentul e om politic stimat în Siberia. Siberienii îl iubesc, în ciuda reputației îndoielnice, nu țin ei cont de ce vorbește Vestul.

Din fotografii alb-negru sau în culori, Vladimir privește țintit mușterii, de îndată ce pătrund în bodegă și sub privirea lui ageră și ubicuă clienții se îndreptă către mese. În cafenea, mesenii văd poze cu Putin de când era băiețandru și școlar, de când umbla la braț cu nevestica Ludmila. Într-o altă fotografie, cu tandrețe paternă își tine în brațe pruncul nou-născut, fetița lui. Îl văd și erou al clasei muncitoare clienții care fac popas de chef și închinăciune la lider în” President Cafe”, cu privirea oțelită de agent KGB, îl văd atroce, cu mușchii încordați, în costum de judo. Îl admiră în timp ce inspectează un submarin. Deși Putin e la 4.000 de kilometri distanță de Siberia, la Moscova, în bodega din Siberia viața îi e reconstituită în fotografiile ce împânzesc pereții.

Doresc mesenii rusnaci să făcă poze cu bărbatul cel mai popular din Rusia? O fotografie în mărime naturală tronează în cafenea, transmite Reuters. Convivii siberieni și turiștii de pretutindeni pot să strângă mâna de carton a liderului de la Krelim. Pot să-l îmbrățișeze.

La toaleta bodegii sunt desene mâzgălite în tehnica graffiti cu președintele american Barack Obama și cu aliații lui din Germania și Marea Britanie. Fotografiile sunt scrijelite cu vorbe de ocară rusești. Clienții restaurantului pot să lase autografe pentru marcarea teritoriului, cum doar pisicile fac. Mulți ruși s-au semnat pe desenele cu Obama: „Alioșa a fost aici”. Folosesc un marker pus la dispoziție de proprietarii Cafenelei Vladimir Putin. Chipul lui Obama e imprimat și pe hârtia igienică. Rușii sunt mucaliți, iconoclaști și artiști implicați politic. Preșurile de la toaletă sunt, de asemenea, subversive. Pe covorașe e imprimeu cu modelul steagului american.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase