Cum să nu cazi în capcana întâlnirilor online

Cum să nu cazi în capcana întâlnirilor online
Publicat: 19/07/2017, 12:03
Actualizat: 02/10/2018, 03:09

Înainte de apariția Internetului, oamenii obișnuiau să se întâlnească prin intermediul familiei, prietenilor, școlii. Asta se întâmplă acum din ce în ce mai rar, datorită fenomenului de online dating, care prinde tot mai mare avânt.

În opinia psihologului Andra Tănăsescu, dezvoltarea rețelelor de socializare online a devenit o binecuvântare, dar și un blestem pentru mulți dintre tinerii sau persoanele în vârstă care doresc să-și găsească jumătatea. „Trăim într-o epocă a vitezei în care totul se întâmplă pe repede înainte, de la mâncare, citit, socializat, condus, sex sau chiar iubire. Totul se petrece pe fugă și am uitat să ne bucurăm de fiecare acțiune în parte, am uitat să privim acțiunile pe toate părțile pentru a putea lua o decizie rațională. Pe de o parte, serviciile de întâlnire online reprezintă o binecuvântare, în special pentru persoanele timide, care au nevoie de un timp de acomodare cu cealaltă persoană, ca mai apoi întreaga socializare să avanseze la stadiul de relație reală. De cealaltă parte, statisticile arată că majoritatea persoanelor care apelează la întâlnirile online rămân dezamăgite de experiența pe care o au atunci când își cunosc partenerul în realitate. În mediul online, oamenii adoptă un comportament ideal, dar când ajung față în față lucrurile se schimbă în mod radical”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Specialistul în relații de cuplu crede că pe aceste website-uri, în funcție de anumite matrice conversaționale, se pot distinge foarte ușor câteva categorii de persoane.

Persoanele retrase, timide. Această categorie este formată din acele persoane care în fața calculatorului sunt dezinvolte, stabilesc rapid teme de discuții, însă atunci când ajung la o întâlnire reală întâmpină mari probleme de comunicare. Într-un final, vor refuza întâlnirile față în față, așa că vor alege să converseze cu persoane care se află în altă zonă geografică.

Aventurierii online. „Persoanele care caută să obțină sex ușor, vor să experimenteze cât mai mult, dar fără să fie nevoite să se implice emoțional. Acestea sunt poate cel mai ușor de depistat. Încă de la primele schimburi de cuvinte vor trece direct la subiectul dorit de ei și vor face propuneri directe, sperând astfel ca din 10 persoane abordate măcar una să rezoneze cu intențiile lor. Aceste persoane ori nu doresc o relație, ori au fost rănite cândva, așa că astăzi preferă relațiile de scurtă durată, fără implicare emoțională, bazate doar pe satisfacerea nevoilor fizice. Problema e că unii își doresc o relație serioasă, dar se confruntă cu cei care caută doar o aventură de o noapte. Semnalele din fericire sunt destul de evidente, însă puțini sunt cei care trec dincolo de dorința lor intensă de conexiune reală și le observă. Sunt extrem de multe persoane care încep conversațiile cu aluzii sexuale și cu glumițe pe această temă. O relație începe de la atracție, iar primul contact determină dacă există sau nu. O legătură fără conexiune sexuală nu poate funcționa bine pe termen lung”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

Precauții. Am întâlnit persoane care chiar tratează întreaga idee de online dating ca pe o analiză de piață. Fac statistici, calculează procente, rate de conversie și aproape că întocmesc rapoarte lunare pentru a determina care sunt șansele ca următoarea persoană să fie cea „potrivită”, care le este rata de succes etc. În situația aceasta se depășește cu mult limita între dorința de a găsi ceva autentic”, explică psihologul Andra Tănăsescu.

Dacă am decis totuși să apelăm la ajutorul site-urilor de întâlniri, specialistul ne recomandă să fim foarte atenți la câteva aspecte, asta pentru a nu cădea în capcanele întinse de oamenii care nu caută o relație serioasă, ci vor doar să se distreze.

1.Bună cunoaștere și conștientizare de sine. „Înainte de a pătrunde în lumea acestor rețele online, e recomandat să ne punem următoarele întrebări: Care îmi sunt nevoile, dorințele reale, ce tip de relație îmi doresc, cu ce tip de persoană vreau să îmi petrec timpul?, Cum ar arăta această persoană, cum ar vorbi, cum s-ar comporta, cum vreau să mă simt cu persoana respectivă? Este foarte important să luăm în calcul toate aceste elemente – de la aspectul fizic, la comportament, până la modul în care vrei să te simți în prezența ei/lui”, declară psihologul Andra Tănăsescu.

2.Atenție sporită la ce spun ceilalți! „Atunci când cunoaștem o persoană în mediul virtual, îi putem cunoaște intențiile reale dacă suntem atenți la subiectele pe care le abordează cel mai frecvent. Se duce mult către ideea de relație și conexiune reală? Discuțiile sunt profunde sau superficiale? Este foarte important să urmărim toate indiciile pe care le oferă persoana cu care vorbim și să luăm o decizie rapidă, astfel încât discuția să nu escaldeze în direcții nedorite de noi”, afirmă psihologul Andra Tănăsescu.

3.Stabilește-ți obiectivele! „Nu e rău să ne dorim doar o aventură online, la fel cum nu e rău să ne dorim o relație serioasă cu o persoană pe care am cunoscut-o în acest mediu, însă e bine să stabilim de la început ce ne dorim cu adevărat. Dacă vrem doar o aventură, cu singuranță există persoane care au aceleași intenții, iar sinceritatea ne va scuti de timp pierdut și dezamăgiri”, este de părere specialistul în relații de cuplu.

4.Atunci când facem o alegere, ne asumăm decizia luată! „Deschid discuția, aleg, se întâlnesc și își asumă această alegere. Acesta este cursul firesc! În realitate, sunt persoane care, din cauza nesiguranței, a curiozității, a lipsei de claritate în ceea ce își doresc, ajung să se vadă cu mai multe persoane în paralel și se împart între potențialii parteneri. În această situație intervine confuzia, indecizia, energia se dispersează și riscul cel mai mare este ca persoana care face asta să ajungă să fie epuizată, să nu mai știe ce să aleagă, să se piardă complet în jocul acesta”, conchide psihologul Andra Tănăsescu.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
FOTO. Inna, imagini interzise cardiacilor! A ieșit așa în costum de baie
Alimente diuretice care combat retenția de apă și te ajută să slăbești
Răzvan Simion, ATAC la adresa Lidiei Buble?! Ce a putut spune în direct: „De un...
Își va continua cariera în Ceruri! Dănuț Radu, fotbalistul din cale afară de cuminte care...
Se dau vouchere pentru meditaţii. Sorin Cîmpeanu a explicat ce elevi le-ar putea primi
Israelul îşi ameninţă adversarii. Ce a transmis premierul Naftali Bennett inamicilor statului
BANCUL ZILEI – Darul iubitei și bikinii buclucași
Țara care se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 100 de ani. „Industria...
Elena Udrea a comis-o RAU la plajă! S-a lăsat pe vine şi s-a văzut…
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Prima mutare a lui Gică Hagi la Farul a fost făcută. Pe cine a transferat,...
7 vedete care au animale de companie neobișnuite VIDEO
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
GERMANIA trimite o undă de ȘOC în Europa! Nimeni nu s-ar fi așteptat la așa...
Miracolul care înspăimântă Rusia. Călugărul mort cu 90 de ani în urmă a luat 10...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Povestea tânărului din România care şi-a deschis prima afacere căutând-o pe Google. Acum face milioane...