Cum se sărbătorește Halloween-ul în Europa

Cum se sărbătorește Halloween-ul în Europa
Publicat: 29/10/2016, 15:15
Actualizat: 01/10/2018, 17:35

Tradițiile de Halloween au devenit din ce în ce mai populare în Anglia, Irlanda sau Germania. În funcție de unde te afli, Halloween-ul este cunoscut drept Allhalloween, All Hallows’ Eve sau All Saints’ Eve (Noaptea tuturor sfinților. Fiecare țară își păstrează însă unicitatea, iar locuitorii au modul lor propriu de a sărbători viața și moartea.

Anglia este locul în care obiceiul de „Trick-or-treat” (Ne dați ori nu ne dați) a luat naștere, find cunoscut drept „Mischief Night” (Noaptea poznelor). De asemenea, multe din festivitățile care acum sunt asociate cu Noaptea lui Guy Fawkes, de pe 5 noiembrie, au fost la origine tradiții de Halloween în Anglia, dar, după ce țara a devenit protestantă, aveau nevoie de o nouă sărbătoare în locul celei a Tuturor Sfinților. Britanicii obișnuiesc să facă focuri enorme, în care aruncă pietre, legume și nuci ca să sperie fantomele, iar ceea ce se întâmplă cu obiectele se spunea că prezice viitorul celui care le-a aruncat. Dacă o piatră aruncată în foc părea să dispară până dimineața, cel care o aruncase era destinat să moară în anul următor. Dacă îndrăgostiții puneau nuci în foc și acestea explodau, urmau să aibă parte de o căsnicie cu probleme. În zilele noastre, în Anglia se practică atât tradiții vechi, cât și noi.

Poți încerca să experimentezi această noapte înfricoșătoare și la Dublin. Irlanda consideră Halloween-ul drept Oiche Shamhna sau Noaptea de Samhaim – o sărbătoare tradițională în care oamenii se costumează în ființe ale infernului, fac focuri mari și admiră focurile de artificii. Se sculptează napi și se pregătește o prăjitură specială cu răvaș, BarmBrack.

De asemenea, obiceiul de „Trick-or-treat”(Ne dați ori nu ne dați) a fost la început o practică a celților de a lăsa mâncare și apă afară pe pervaz pentru fantomele care ar fi venit în oraș de Samhain, un festival sacru care marca finalul sezonului recoltei și începutul iernii sau a „jumătății întunecate” a anului.

În Germania oamenii sărbătoreau Halloween-ul ascunzând toate cuțitele. Acest lucru se făcea pentru ca spiritele să nu se rănească. Multe dintre tradițiile acum obișnuite de Halloween, inclusiv cea de trick-or-treat, au fost scornite de nemți pentru a a îmbuna spiritele, care se credea că au sentimentele rănite și fac diferite zgomote. Halloween-ul a devenit din ce în ce mai popular în Germania începând cu anii ”90. Astăzi oamenii încep să decoreze de la jumătatea lunii octombrie și să folosească Halloween-ul drept temă de petrecere.

Cel mai vechi și apreciat eveniment de Halloween din Germania are loc la Burg Frankenstein, în apropiere de Darmstadt. Deși nu se știe dacă într-adevăr acest castel a fost sursa de inspirație pentru romanul „Frankenstein” a lui Mary Shelley, este locul perfect pentru un eveniment înfricoșător de Halloween. Vizitatorii pot să se plimbe printre ruine, în timp ce actorii apar costumați în spirite, fantome, dar și alte creaturi înfricoșătoare. Luminile care pâlpâie și zgomotele stranii transformă castelul într-o adevărată casă bântuită.

În Austria tradițiile sunt similare cu cele din Germania, trebuie să lași afară pâine și apă și să ții luminile aprinse după ce te duci la culcare pe durata întregii săptămâni a Tuturor Sfinților, care are loc între 30 octombrie și 8 noiembrie. Aceste lucruri sunt făcute pentru a primi cum se cuvine sufletele morților, care pot vizita lumea celor vii în această perioadă. De asemenea, în Austria, în Retzer Land, este organizat un Festival al dovlecilor, sub numele de Kürbisfest Acesta va avea loc între 28-30 octombrie, iar organizatorii promit activități pentru toți membrii familiei și, desigur, mulți dovleci. Totul se întâmplă în Retz, la care se poate ajunge cu avionul până la Viena și apoi cu un transfer cu trenul.

Celții irlandezi au migrat în Spania, unde au adus și obiceiurile lor. De aceea, Halloween-ul spaniol are multe tradiții originare din Samhain. Ca și în majoritatea țărilor din America Latină, tradițiile de Halloween se întind pe parcursul a trei zile în octombrie și noiembrie. Totul începe cu Dia De Las Brujas (Ziua Vrăjitoarelor) pe 31 octombrie, urmată de Dia De Los Santos (Ziua Tuturor Sfinților) pe 1 noiembrie, și culminează cu Dia De Los Muertos (care înseamnă la propriu „Ziua Morților,” deși este cunoscută drept Ziua Tuturor Sufletelor) pe 3 noiembrie. Cel mai popular obicei în ziua de Halloween este să bei quemada: un amestec de a mixture of aguardiente, cafea nemăcinată, coji de portocală sau lamâie și zahăr. Așa că de ce să nu te bucuri de această seară în Madrid, de exemplu?

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Familia lui Costel Corduneanu refuză să deschidă sicriul cu trupul neînsuflețit. Motivul pentru care apropiații...
FOTO. Ea e bomba sexy pentru care a divorțat Paszkany! Imagini incendiare cu noua iubită...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Prințul cuceritor s-a despărțit de șatena sexy din Cluj și… din nou lângă marea iubire
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe...
Reacţia unui clujean după ce s-a trezit cu maşina lovită de o trotinetă electrică aruncată...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Cât a ajuns să coste un kilogram de roșii românești în piețele din București! Ce...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
Studiu: Aproape jumătate dintre români preferă să aibă în case între 22 şi 24°C
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
S-a dat lege pentru toți proprietarii de TEREN din România. Regula imposibil de ocolit
Băutura demult dispărută din România. Era cea mai populară pe vremea bunicilor
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Momentul în care o femeie merge cu unchiul mort la bancă să ia un împrumut:...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
Gazul înghețat de pe Uranus și Neptun ne-ar putea spune cum s-au format aceste planete