Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare țară din Europa

Redactor:
Gândul
Cum se urează „Crăciun fericit!” în fiecare țară din Europa
„Crăciun fericit!" este urarea pe care toți o facem atât de natural în fiecare 25 decembrie. Cum își urează, însă, ceilalți europeni cu ocazia sărbătorii Nașterii lui Iisus? Jurnaliștii de la The Independent au publicat o hartă care indică, pentru fiecare țară de pe continent, care este urarea tradițională pentru un Crăciun de poveste.
Fie că este vorba despre „Joyeux Noël!”, cum se spune în Franța, sau „God jul!”, cum zic norvegienii, dincolo de limbă și dialecte, cel mai important este ca urarea să vină din suflet. 
 
Totuși, lingvistul, matematicianul și artistul Jakub Marian a realizat pentru The Independent o hartă a urărilor tradiționale care se fac în fiecare stat din Europa în ziua de 25 decembrie. 
 
Acesta a descoperit și câteva asemănări în ceea ce privește urările din țări învecinate, citând rădăcini comune ale diverselor limbi, ca de exemplu între cea română și cea maghiară sau între limba cehă și cea slovacă. 
 
Chiar dacă în România și în Ungaria se vorbesc limbi complet diferite, cuvintele „karácsony” și „Crăciun” provin dintr-o rădăcină comună: ori din slavonul „korčiti” ori din latinescul „creātiōnem”.
 
Vezi în continuare harta completă cu urările de Crăciun pentru fiecare țară de pe continent
 
 
 
Inchide