Cum te poate ajuta lectura să scapi de depresie

Cum te poate ajuta lectura să scapi de depresie
Publicat: 14/03/2016, 18:50
Actualizat: 26/03/2019, 03:14

Studiile din cadrul Centrului pentru Cercetarea Cititului, Literaturii și al Societății de la Universitatea din Liverpool au arătat că lectura ar putea crește flexibilitatea mentală. Poezia și proza provoacă cititorul să gândească mai profund, să evalueze și să reevalueze sensul lecturii, iar acest exercițiu îi îmbunătățește modul în care gândește și ajută la formarea de noi structuri cognitive.

Conform CSID, oamenii de știință au realizat o serie de experimente utilizând imagistica prin rezonanță magnetică funcțională pentru a analiza activitatea cerebrală la 24 de persoane care citeau poezii. Participanții acestui studiu au fost rugați să parcurgă o lista de texte literare și să le evalueze în funcție de limbajul poetic folosit și gradul de dificultate al interpretării sensului scrierii.

Flexibilitatea mentală este punctul cheie al activării unor noi structuri cognitive, ce le permite persoanelor care suferă de depresie să își adapteze modul de a gândi și comportamentul la situațiile neprevăzute. Flexibilitatea mentală permite individului să renunțe la un răspuns sau o reacție prestabilită pentru a genera o alternativă mai bună într-o anumită situație.

„S-a constat că ca obisnuița de a citi poezii pune la încercare așteptările rigide și gândurile fixe ale cititorului, crescându-i flexibilitatea mentală prin intermediul procesului de evaluare și reevaluare a sensului lecturii și acceptarea de noi interpretări, un proces care a fost perceput de cititor ca o experiență plină de satisfacții. Acest lucru este promițător, întrucât pe parcursul lecturii am observat că au fost activate anumite zone din creier care indică instalarea satisfacției și experiența recompensei, metode deosebit de eficiente pentru tratarea depresiei”, a declarat, Philip Davis, coordonatorul studiului, potrivit CSID.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase