Diana Bahrin
19.04.2016
Magazin

Cum văd chinezii lumea. Harta stereotipurilor: „De ce îl urăsc germanii în continuare pe Hitler?”

Cum văd chinezii lumea. Harta stereotipurilor: „De ce îl urăsc germanii în continuare pe Hitler?”
Potrivit utilizatorilor chinezi de Internet, italienii sunt slabi, bulgarii se hrănesc cu lapte, iar lituanienii au tendințe suicidale.

Funcția de autocompletare a Baidu, cel mai mare motor de căutare din China, dezvăluie care sunt cele mai căutate informații de către cetățeni. Foreign Policy a adunat aceste informații și a creat un fel de hartă a stereotipurilor: cum văd chinezii lumea prin prisma lucrurilor pe care le caută pe Internet.

Motorul funcționează astfel: Atunci când cineva începe să tasteze o întrebare în cadrul site-ului, un algoritm analizează arhiva, afișând o listă cu cele mai populare căutări pentru a completa întrebarea.

Foreign Policy a făcut o astfel de căutare pe Baidu pentru fiecare țară europeană, iar datele adunate de aceștia ajută la formarea unei imagini generale a felului în care chinezii utilizatori de Internet văd cetățenii țărilor europene.  

Fantomele trecutului „bântuie” cele mai multe căutări ale chinezilor. Unii dintre aceștia caută motivul pentru care Franța și Polonia nu pot învinge Germania. Despre Italia, chinezii se întreabă de ce nu a fost supusă aceluiași tip de critică precum Japonia și Germania. Pentru Germania, cele mai populare căutări au legătură cu crimele și ura împotriva evreilor, urmate de întrebarea „De ce îl urăsc germanii în continuare pe Hitler?”.

Diviziunile politice și granițele teritoriale se află și ele printre curiozitățile chinezilor. Aceștia se întreabă de ce Austria nu se unește cu Germania și de ce Spania nu anexează Portugalia.

Sugestiile funcției de autocompletare sunt numeroase pentru țările mari și bogate, în timp ce pentru cele mai mici și mai sărace, acestea devin din ce în ce mai puține. România este inclusă în această ultimă categorie, conform rezultatelor. Baidu nu oferă sugestii pentru majoritatea statelor Balcanice, sugerând interesul extrem de scăzut al chinezilor pentru o regiune extrem de importantă a Europei.

 

×
Inchide