Cum vrea Roman Polanski să scape de dosarul în care este acuzat de pedofilie

Cum vrea Roman Polanski să scape de dosarul în care este acuzat de pedofilie
Publicat: 17/12/2014, 17:43

O decizie favorabilă a instanței americane ar permite regizorului filmului „Pianistul” să călătorească în mod liber și fără să se teamă că va fi extrădat în Statele Unite.

Avocații lui Polanski au depus o cerere oficială, luni, la Curtea Superioară din Los Angeles, prin care solicită o audiere în luna ianuarie, în timpul căreia ar putea să prezinte o serie de documente cu ajutorul cărora speră să demonstreze că regizorul, ajuns între timp la vârsta de 81 de ani, a fost subiectul unei „false” cereri de extrădare a autorităților americane.

„Faptele reale și circumstanțele din jurul încarcerării lui Roman Polanski și a deciziei sale de a părăsi țara (Statele Unite, n.r.) în 1978 rezultă în mod direct dintr-o eroare judiciară și procedurală și nu ar mai trebui să aibă acoperire legală”, a declarat Bart Dalton, unul dintre avocații cineastului.

Un alt avocat, Alan Dershowitz, a cerut instanței permisiunea de a-l reprezenta pe Roman Polanski.

Cineastul a fost acuzat în 1977 că a violat o adolescentă în vârstă de 13 ani la Los Angeles, după ce îi oferise în prealabil șampanie și droguri. Ulterior, Polanski a pledat vinovat la acuzația de întreținere de raporturi sexuale cu o minoră.

Însă regizorul filmelor „Rosemary’s Baby” și „Chinatown” a fugit din Statele Unite și s-a stabilit în Franța chiar înainte de pronunțarea verdictului, temându-se că judecătorii îi va impune o pedeapsă mai gravă decât cele 42 de zile de închisoare pe care o efectuase deja în cadrul unei proceduri ce a vizat și evaluarea psihiatrică.

Avocații lui Polanski, pe numele căruia Statele Unite au emis un mandat de arestare, consideră că regizorul și-a ispășit pedeapsa și că nu va trebui să fie prezent în fața unui tribunal pentru ca acest caz să fie oficial închis.

Avocații regizorului luptă de mulți ani pentru închiderea cazului, susținând că Polanski a fost o victimă a unor erori judiciare și procedurale și că tribunalul american trebuie să anuleze un ordin care stipulează că justiția americană va putea să se pronunțe în privința închiderii dosarului doar atunci când regizorul va reveni în California.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii din Los Angeles nu a dorit să comenteze noua cerere depusă în instanță de avocații cineastului.

Roman Polanski a fost audiat de Procuratura din Polonia în luna octombrie, după ce autoritățile americane au cerut extrădarea sa. Regizorul a fost lăsat însă în libertate.

În noua cerere depusă la Curtea Superioară din Los Angeles, avocații artistului spun că procurorii americani „au omis intenționat” să marcheze perioada petrecută de clientul lor în închisoare, în cererea lor de extrădare, încercând astfel să evite criteriile reglementate în tratatul bilateral din Polonia și Statele Unite.

În 2009, cineastul a fost reținut pentru 290 de zile în regim de arest la domiciliu, în reședința sa din Elveția, în timp ce justiția din această țară a analizat cererea de extrădare a sa în Statele Unite.

Roman Polanski, care și-a petrecut prima parte a vieții în Polonia, intenționează să regizeze un film despre Alfred Dreyfus, un ofițer francez de origine evreiască, acuzat pe nedrept de trădare. Acest lungmetraj ar uma să fie turnat în Polonia.

Roman Polanski s-a născut la Paris în 1933, din părinți polonezi. S-a mutat în Polonia împreună cu familia, în 1937, în preajma izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial. Părinții săi nu au supraviețuit Holocaustului, fiind duși în lagărul de concentrare de la Auschwitz. Polanski și-a făcut studiile în Polonia, iar primul său film „Cuțitul în apă” (1962) a fost nominalizat la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. De atunci, el a mai primit cinci nominalizări la Oscar, două premii BAFTA, patru premii Cesar, un Golden Globe și un Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. În Marea Britanie a realizat trei filme, iar din 1968, s-a mutat în America.

Printre filmele regizate de Roman Polanski se numără „Balul vampirilor” (1967), „Un copil pentru Rosemary” (1968), „Cartierul chinezesc” (1974), „Căutare disperată” (1988), „Fecioara și moartea” (1994) și „Pianistul”, această peliculă aducându-i lui Polanski un Oscar pentru regie, în 2003.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Exclusiv. Mario Fresh, ipostaze rare! Ce i-a făcut Alexiei Eram
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai