CURĂ DE SLĂBIRE. Cele mai frecvente mituri despre regimurile care promit că te vor scăpa de kilogramele în plus

CURĂ DE SLĂBIRE. Cele mai frecvente mituri despre regimurile care promit că te vor scăpa de kilogramele în plus
Publicat: 26/04/2012, 13:01
Actualizat: 26/04/2012, 13:01

Medicii nutriționiști au realizat pentru The Independent o listă cu cele mai comune mituri despre curele de slăbit. Dacă unele dintre ele au un sâmbure de adevăr, altele nu au nicio legătură cu realitatea.

Sarea – condimentul care trebuie exclus din dietă

În anul 1940, Walter Kempner, cercetător de la Universitatea Duke – din Nordul statului Carolina, SUA, a devenit cunoscut în lumea medicală pentru că a impus limitarea cantității de sare din dieta persoanelor care sufereau de hipertensiune arterială. Studiile din domeniu au confirmat teoria specialistului Kempner, dar experții în nutriție afirmă că excluderea definitivă a sării din dietă poate avea efecte adverse asupra organismului. „Adulții au nevoie de o dietă care să conțină și sodiu, deoarece acest element este responsabil de echilibrarea fluidelor din organism”, a precizat Sara Stanner, de la Societatea de Nutriție din Marea Britanie.

Potrivit nutriționiștilor, doza maximă de sare recomandată zilnic este de 6 grame pe zi. Problema este că organismul acumulează sare și din alimente la care nici nu ne-am fi gândit că au în compoziția lor acest ingredient. Carnea procesată, produsele de patiserie, chipsu-urile, produsele de la fast food sunt alimente care au în compoziția lor un nivel crescut de sare. În cazul în care obișnuiți să mâncați acest tip de alimente, experții recomandă să evitați să mai adăugați sare pe mâncarea pe care o serviți atât acasă, cât și la restaurant.

Carbohidrații sunt dăunători organismului

„Alimentele care au un conținut ridicat de carbohidrați oferă organismului energie. Acest tip de alimente mai au un conținut ridicat de fibre și nutrienți. De exemplu, cartofii, bogați în carbohidrați, sunt și o sursă excelentă de vitamina C. În ultima perioadă, tot mai multe persoane aleg să renunțe la cartofi, pe motiv că aceștia îngrașă”, a mai spus Sara Stanner.

Specialiștii în nutriție spun că asocierea corectă dintre alimente, chiar și în cazul carbohidraților, și prepararea lor într-un mod corect, poate ajuta la menținerea greutății și chiar la pierderea kilogramelor în plus.

„În trecut, dietele pe bază de carbohidrați au câștigat mult teren în fața persoanelor care vroiau să slăbească. Dieta Atkins este printre cele mai cunoscut astfel de cure de slăbire”, indică Juliette Kellow, specialist în nutriție.

Lactatele au un conținut ridicat de grăsimi și sunt nesănătoase

Un studiu realizat de savanții de la Universitatea Curtin din Australia arăta că persoanele care au optat pentru lactatele cu un conținut scăzut de grăsimi au reușit să slăbească mai mult decât cele care includeau în dieta lor lactate cu un conținut ridicat de grăsimi. În plus, cercetarea mai arăta că includerea lactatelor cu un conținut scăzut de grăsimi ajută la scăderea tensiunii arteriale, diminuează predispoziția la boli de inimă și diabet.

„Lactatele reprezintă o sursă bogată de proteine, zinc și vitamina B. Îm plus, acest tip de alimente ajută la dezvoltarea masei osoase, deoarece au un conținut ridicat de calciu. Lactatele previn la apariția osteoporozei în rândul femeilor” a menționat Juliette Kellow.

Carnea roșie este dăunătoare organismului

Condamnată de mai multe instituții de nutriție din lume, carnea de porc, miel și vită, cunoscută și sub numele de carne roșie, are un conținut ridicat de minerale și vitamine. Studiile realizate în privința acestui tip de carne au demonstrat că alimentul poate favoriza boli precum obezitate, hipertensiune, diabet și chiar afecțiuni cardiovasculare. „Carnea roșie este o excelentă sursă de fier, nutrient care ajută la prevenirea anemiei, afecțiune care este tot mai des întâlnită în rândul femeilor. Decât să mănânci o porție de pește, mai bine optezi pentru o friptură de porc. Important este să mănânci echilibrat. Fiecare aliment aduce diferite beneficii organismul”, spune însă Sarah Schenker, medic nutriționist.

Fructele și legumele proaspete sunt mai bune decât cele cele congelate

Deși am fi tentați să credem că fructele și legumele proaspete sunt mai sănătoase decât cele congelate, nutriționișii ne contrazic această concepție. „Studiile din domeniu au arătat că frctele și legumele care au fost congelate imediat după ce au fost culese aveau un nivel mai ridicat de nutrienți decât cele care au fost păstrate câteva zile. Datele au arătat că fructele și legumele congelate aveau un nivel ridicat de vitamina C”, susține Sarah Schenker.

În aceste condiții, experții ne recomandă să acodăm mai mult credit alimentelor congelate.

Pâinea neagră este mai bună decât cea albă

În ultima perioadă pâinea albă a pierdut tot mai mult teren. Nutriționiștii spun că persoanele care aleg pâinea neagră mergând doar pe principiul că este mai sănătoasă, ar trebui să arunce un ochi și pe etichetă. Astfel, vor observa că o mare parte dintre sortimentele de pâine neagră au un conținut ridicat de coloranți și nu de cereale integrale, așa cum ar fi ideal.

Indiferent dacă este albă sau neagră, pâinea poate fi un aliment sănătos. Important este să citim cu atenție eticheta. Nutriționiștii ne recomandă să optăm pentru sortimentele care au inscripționat pe ambalaj „100% făină de grâu”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO. Face o avere din imaginile cu ea: apariție controversată a jucătoarei de fotbal!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Elevă de 17 ani, violată de patru tineri într-un liceu din Dâmboviţa. Trei dintre ei...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Mesajul dureros al mamei care și-a pierdut fetița din cauza biluțelor magnetice: „Părinții să nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Încă o plamă grea din partea chinezilor! Au creat cel mai eficient motor din istorie!
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Ungaria se UNEȘTE cu România. Moment istoric. S-a aprobat chiar azi, 25 aprilie
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mii de meteoriți care au ajuns în Antarctica ar putea fi pierduți pentru totdeauna