CURIOZITĂȚI. Materialul mai scump decât aurul. Ce preț are și unde îl poți găsi

Redactor:
Gandul
CURIOZITĂȚI. Materialul mai scump decât aurul. Ce preț are și unde îl poți găsi
CURIOZITĂȚI. Materialul mai scump decât aurul. Ce preț are și unde îl poți găsi / Sursă FOTO: Shuttertock - caracter ilustrativ

La începutul anului 2020, un material a devenit mai scump decât aurul, preșul acestuia crescând pe bursele internaționale. Paladiul ajunsese la un pret de 2.500 de dolari uncia, devenind mai scump decât aurul. Dar ce este paladiul, la ce este folosit și de ce prețul unciei crescut cu 25% la începutul anului?

Ce este paladiul

Este un metal strălucitor alb, făcând parte din aceeași grupă cu platina, ruteniu, rodiu, osmiu și iridiu. Cea ai mare parte din paladiul care se vinde pe piețele internaționale provine din Rusia și Africa de Sud fiind extras, de obicei, la elementar secundar, în mineritul altor metale precum platina și nichelul, relatează BBC.

La ce se folosește paladiul?

Materialul este folosit în componența convertoarelor catalitice – elemnt al sistemului de evacuare a mașinii, care controlează emisiile.

Astfel, paladiul este utilizat în dispozitivele care care transformă gazele toxice, cum ar fi monoxidul de carbon și dioxidul de azot, în azot mai puțin dăunător, dioxid de carbon și vapori de apă.

În plus, acesta este folosit, dar într-o măsură mai mică, în electronică, stomatologie și confecționarea de bijuterii.

După ce prețul apaldiului a crescut, tot mai multe furturi ale convertoarelor au fost înregistrate în întreaga lume. De exemplu, în Londra, potrivit autorităților engleze, numărul furturilor de paladiul din primele șase luni ale lui 2019 a crescut cu 70% față de numărul total din 2018.

De ce a crescut prețul paladiului

Peșul unui produs crește de obicei dacă cererea depășește oferta, ceea ce s-a întâmplat și în cazul paladiului. Se pare că întreaga catitate produsă în 2018 este sub cererea globală pentru al optulea an consecutiv. De asemenea,ținând cont că este extras ca produs secundar, minerii au mai puțină flexibilitate pentru a crește producția de paladiu astfel încât să satisfacă piața.

Un sector în care cererea de paladiu a crescut semnificativ este cel al fabricării de automobile deoarece guvernele din înntreaga lume, în special cel chinez, au înăsprit reglementările pentru a combate poluarea aerului produsă de vehiculele pe benzină.

În același timp, și scandalul emisiilor (Dieselgate) din Europa a contribuit masiv la creșterea prețului deoarece consumatorii au început să renunțe la mașinile diesel, la care este folosită platina pentru fabricarea convertoarelor catalitice, și încep să cumpere mașini pe benzină, care folosesc paladiu.

 

Inchide