Daily Mail dezvăluie motivul pentru care România, „una dintre cel mai puțin cunoscute țări din Europa, este potrivită pentru un rege”

Publicat: 11/06/2015, 13:05
Actualizat: 27/03/2019, 02:07

„Farmecul princiar al României” și „motivul pentru care una dintre cel mai puțin cunoscute țări din Europa este potrivită pentru un rege” sunt doar câteva dintre frazele apreciative la adresa țării noastre publicate într-un articol din Daily Mail, cu ocazia recentei vizite a prințului Charles.

„La patru ore nord-vest de București, la poalele Munților Carpați, se află un fost grajd reamenajat, cu însemnele regale (pene) ale prințului de Wales, pictate pe coșurile de pe acoperiș. Este micul sat Valea Zălanului, aflat la capătul unui lung drum înnoroiat, în care elementele tradiționale care calmează traficul – gropi uriașe – îi protejează pe copiii care joacă fotbal de căruțele trase de cai și de cărucioarele încărcate cu vase cu lapte, împinse de fermieri care poartă căciuli din blană de oaie”, se afirmă la începutul acestui articol apărut pe site-ul Daily Mail.

Prințul Charles a făcut o vizită în această localitate săptămâna trecută, lansându-și cu această ocazie propria fundație din România – Prince of Wales Romania Foundation.

„Iubesc România. Nu uitați, am o străbunică din Transilvania”, a spus moștenitorul tronului Marii Britanii.

FOTO: Mediafax (Mihaly Laszlo)

„Poți să înțelegi foarte ușor motivul pentru care prințul Charles este atât de captivat de acele meleaguri, în special în această parte a anului, cu flori sălbatice din abundență, când violetele, spânzul și garofițele înfloresc în același timp, netulburate de erbicidele moderne și substanțele de fertilizare”, precizează același articol din Daily Mail.

În Valea Zălanului, prințul Charles deține șapte camere duble în mai multe case, disponibile spre închiriere, însoțite de săli pentru duș, în care turiștii au la dispoziție loțiuni de corp Highgrove.

Camera oficială a prințului Charles are un prag căptușit cu piele roșie deasupra ușii care duce în sala de baie, „pentru a scuti capul regal de o încoronare grăbită”, precizează, cu umor, jurnaliștii de la Daily Mail. Tavanul din sufragerie a fost ridicat cu aproximativ 2 metri, obținându-se astfel un excelent spațiu pentru lectură și o panoramă spectaculoasă către văile de la poalele dealului.

FOTO: Mediafax (Mihaly Laszlo)

În săptămâna petrecută în România cu ocazia vizitei prințului Charles în Valea Zălanului, jurnaliștii britanici spun că nu au avut acces la televizor, radio, e-mail, ziare și semnal la telefoanele mobile.

Prințul Charles a cumpărat acea reședință din Valea Zălanului în urmă cu 15 ani. Casa se află în vecinătatea proprietății contelui Tibor Kalnoky, un urmaș al fostei aristocrații maghiare din Transilvania, a cărui familie a fost obligată să se refugieze în exil de regimurile nazist și comunist, care s-a întors în România pentru a-și restaura casa.

Căsătorit cu Anna, o localnică, contele Kalnoky are trei fii și lucrează în prezent la renovarea fermei sale – aflată peste deal – în care există facilități pentru arte și meșteșuguri și sunt organizate cursuri de călărie pentru turiști și pentru copiii din comunitatea romă.

Contele deține și un conac la Micloșoara, unde prințul Charles se odihnește când vine în vizită și unde vizitatorii au la dispoziție ghiduri de istorie și ecologie. Cursuri de călărie – inclusiv pentru copii, cu ponei Shetland – sunt oferite turiștilor și la Valea Crișului, unde se află reședința principală a familiei Kalnoky.

„Marele avantaj al peisajului din Carpați constă în faptul că acolo nu există garduri și sunt foarte puține drumuri. Pentru pietoni sau pentru cai și căruțe, sunt foarte puține restricții în privința locurilor în care vrei să mergi. Iubitorii de munte își instalează corturile și își aprind focul oriunde vor, atât timp cât nu se tem de lupi, vulpi, urși și râși”, mai spun autorii articolului din Daily Mail.

William Blacker, un apreciat scriitor britanic, autorul volumului „Along The Enchanted Way”, bun prieten cu prințul Charles și contele Kalkony, a scris o carte emoționantă despre delicatul echilibru al vieții dintre românii, maghiarii, sașii și romii din Transilvania.

El consideră că un contact prea intens al Transilvaniei cu Europa Occidentală, caracterizată prin traficul intens și obiceiurile moderne, ar putea să ducă la dispariția obiceiurilor și datinilor tradiționale rurale din această zonă a României. „Dacă vreți să vă bucurați de un stil de viață medieval, nealterat de progresul modern, nu luați în bagaje prea multe lucruri din secolul al XXI-lea”, se afirmă în încheierea articolului publicat în Daily Mail.

Prințul Charles s-a întâlnit, pe 31 mai, la Palatul Cotroceni, cu președintele Klaus Iohannis, iar după întrevedere, moștenitorul coroanei britanice a plecat spre satul Valea Zălanului, din județul Covasna.

El a stat în Valea Zălanului două zile, apoi a mers în satul Viscri din județul Brașov. Acolo a lansat Fundația Prințul de Wales de la Viscri. Prințul Charles are, prin fundația sa caritabilă din Marea Britanie – The Prince of Wales’s Charitable Foundation -, o casă săsească în satul Viscri, județul Brașov, pe care a oferit-o fundației sale din România.

Potrivit unui comunicat al Fundației Prințul de Wales România, o bună parte a activităților noii fundații vor avea loc la Viscri, proprietatea deținută de moștenitorul coroanei britanice urmând să fie restaurată și transformată în Centrul de Pregătire al Prințului de Wales în Transilvania.

FOTO: Mediafax (Andrei Pungovschi)

Centrul va avea o sală de conferințe, unde vor putea fi găzduite până la 70 de persoane, o cafenea și posibilități de cazare „ce vor veni în sprijinul comunităților locale și al miilor de vizitatori ce ajung în satul Viscri în fiecare an”, se afirmă în același comunicat.

Conform surselor citate, Fundația Prințul de Wales este o organizație caritabilă cu scop educativ, care sprijină păstrarea patrimoniului arhitectural, agricultura și dezvoltarea durabilă, fiind guvernată de un Consiliu Director ai cărui membri au fost numiți de prințul de Wales. În prezent, membrii board-ului sunt William Nye, Andrew Wright, Paula Wilson și contele Kalnoky, iar director executiv este Aura Woodward, născută în România.

Fundația Prințul de Wales va oferi la început cursuri de restaurare atât pentru comunitățile locale, cât și pentru studenți și ucenici din străinătate.

Prințul de Wales este patron al Transilvania Fest – un târg de produse locale, cultură și meșteșuguri din zona Transilvaniei, dar și patron al Faure-Alderson Romanian Appeal – o organizație caritabilă ce ajută adulți și copii care suferă de boli psihice. Prințul Charles este președinte și patron pentru peste 420 de organizații caritabile, 14 dintre acestea formând grupul The Prince’s Charities.

Prințul Charles a fost în Transilvania de mai multe ori în ultimii ani, în vizite private, în județele Mureș, Covasna, Harghita și Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Mama Andreei Morega, studenta ucisă la Timișoara, a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Spania: explozia nunţilor în rândul celor de peste 60 de ani
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
România în Schengen AIr. Regulile pe aeroporturi intră în vigoare din 31 martie
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă....
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Emisiile de la marile companii de petrol și gaze ar putea cauza milioane de decese...