Dan a fost campion european la sportul minții, dar a primit șah mat chiar de la sistem. „Părinții mei făceau împrumuturi la bancă să merg la concursuri… nu mult, 5-600 de euro”

Dan a fost campion european la sportul minții, dar a primit șah mat chiar de la sistem. „Părinții mei făceau împrumuturi la bancă să merg la concursuri... nu mult, 5-600 de euro
Publicat: 03/05/2015, 17:02

După 15 ani de succes și premii la concursuri naționale și internaționale, cel mai bun șahist din România a fost îngenuncheat de sistem. Din lipsa fondurilor sau a vreunui sprijin din partea statului, Dan Horvat s-a văzut nevoit să renunțe la participarea la competiții și s-a retras din sportul de performanță.

Pentru clujeanul în vârstă de 21 de ani, șahul nu este o simplă pasiune. Avea doar cinci ani când a atins pentru prima dată pionii și s-a „îndrăgostit” pe loc, scrie Monitorul de Cluj.

Primele lecții le-a primit de la mama lui, își el amintește acum: „Mama mea știa să mute piesele, iar bunicului îi plăcea să mai joace în sat, în Borșa, și cu mine. Joc șah de la vârsta de 5 ani. M-a învățat mama mea și apoi am jucat câteva partide cu bunicul. Mi-a plăcut foarte mult”.

De la vârsta de șase ani a început să lucreze cu un antrenor, iar după o vreme rezultatele au început să apară.

„În anul 2003 am luat prima medalie națională: o medalie de argint – locul II”, a povestit el. „Aveam 9 ani atunci. A fost prima medalie națională în județul Cluj după 20 de ani. Din anul 1983 clujenii nu au mai adus medalii naționale la șah”, a continuat Dan.

Victoria respectivă i-a deschis și drumul către concursurile de peste hotare, băiatul calificându-se automat la campionatul european sau mondial de șah.

„Locul I și II puteau pleca la mondiale și la europene cu cazare și masă gratuită. Pentru că am ieșit pe locul II, locul I și-a ales europenele, iar eu am participat la mondiale în Grecia, la Halkidiki”, a explicat el. „A fost prima mea experiență internațională la un campionat mondial. A fost prima mea ieșire din țară. Am ieșit pe locul 104 din 180 de participanți”, și-a amintit clujeanul.

„Părinții mei au împrumutat bani din bancă să pot eu participa la competiții”

După ce pentru campionatul mondial a fost nevoit să își caute singur sponsori care să-l sprijine, părinții lui Dan au făcut împrumuturi la bănci pentru a-l ajuta pe băiat să-și îndeplinească visul.

„Erau probleme cu plecările la concursurile internaționale, dar deja mai primeam sponsorizări, mă mai ajuta Alin (n.red.: Alin Toma, antrenorul personal), mă mai ajutau părinții. Părinții mei au împrumutat bani din bancă să pot eu participa la competiții. Făceau împrumuturi mici. Aveam nevoie de aproximativ 5-600 de euro. Mai mult nu a fost cazul”, a mărturisit el.

La vârsta de 12 ani, Dan Horvat se califica și participa din nou la Campionatul European, unde obținea locul 21. Doar un an mai târziu, adolescentul reușea să cucerească prima medalie europeană: bronz, la Subotița, în Serbia.

Cu toate acestea, abia după șase ani a fost remarcat de autoritățile locale. A primit, pe când avea 15 ani, 2.000 de lei de la Prefectură și un computer din partea Primăriei.

Timp de aproape un deceniu a fost în topul șahiștilor din România. O îndelungată perioadă a fost pe primul loc la categoria lui de vârstă și nu avea adversar. Problemele au apărut însă odată ce ajuns la facultate, iar la vârsta de 19 ani, din cauza lipsei banilor, a fost nevoit să renunțe la sportul de performanță.

„Sunt sigur că aș fi continuat dacă erau mai multe fonduri, doar că decizia asta ar fi trebuit să o iau cu doi ani în urmă. Deci atunci. Degeaba o să fie finanțări peste cinci ani”, spune acum șahistul. „Oricum, n-avem nicio certitudine că o să fie finanțări. Asta a fost o mare problemă când aveam 18 – 19 ani. A fost un hop. O răscruce de drumuri pentru mine. Trebuia să aleg dacă să mai fac șah sau nu. Finanțarea contează foarte mult în sportul de performanță. (…)Greu la noi în țară. La un moment dat trebuie să te muți în străinătate ca să faci performanță în șah”, admite el.

În prezent, Dan Horvat nu mai joacă șah decât cu prietenii. Plănuiește să-și termine studiile și, în viitor, să-și deschidă propria afacere.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din...
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Adevărul despre DECESUL lui Naomi. Ce i-a adus sfârșitul. Dezvăluiri de ultimă oră
Vreme rea în cea mai mare parte a ţării, până vineri dimineaţă. La munte sunt...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Programul marilor Magazine de Paște 2024: Zilele în care supermarketurile din România vor fi închise
Alex Velea, un romantic incurabil! Şi-a scos partenera la mall şi a surprins-o în văzul...
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii. Îți poate afecta mașina? ❗
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Este complet interzis în România. Statul nu te iartă. Amendă 12.000 de lei
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
”Eu nu mai vorbesc cu ea, mă are la block” De ce l-a blocat Andreea...
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Trucul simplu și rapid prin care să-ți schimbi instant viața în bine