DANSEAZĂ pe Gangnam Style și imită MUGETUL unei vaci. Cafeneaua din Budapesta unde clienții sunt SERVIȚI DE ROBOȚI

DANSEAZĂ pe Gangnam Style și imită MUGETUL unei vaci. Cafeneaua din Budapesta unde clienții sunt SERVIȚI DE ROBOȚI
Publicat: 24/01/2019, 01:02

Atunci când te uiți de afară, Enjoy Cafe seamănă cu o cafenea obișnuită. Una pe care localnicii o frecventează la micul dejun sau una pe care turiștii o aleg pentru o ceașcă de cafea, ceai sau vin. Dacă te uiți cu atenție prin vitrine, însă, vei fi martorul unei scene desprinse din viitor, unul nu foarte îndepărtat, informează 24.hu.

„Parcată” la ușa de la intrare stă o figură din plastic care îi invită pe oameni înăuntru cu gesturi programate digital. Numele ei este Pepper, un robot-recepționer, care poate să imite inclusiv sunete, de la mugetul unei vaci, până la zgomotul pe care îl fac două mașini care se ciocnesc. Robotul știe chiar și să „danseze” pe muzică rock.

Fără doar și poate, Pepper este atracția principală a locației. Atât copii, cât și adulții sunt încântați de robotul prietenos. Totuși, robotul-recepționer nu e singurul care întoarce toate privirile. Odată așezați la mese, clienții cafenelei sunt serviți de doi roboți de statura unui adult, care se plimbă printre mese și le duc comenzile. Dacă vreun client le stă în cale, persoana respectivă este rugată, politicos, să elibereze calea.

În spatele acestui concept inedit al acestei cafenele stă o firmă de IT din Budapesta. E-SzoftverfejlesztÅ‘ Kft dezvoltă sisteme integrate și de inteligență artificială pentru piața locală.

Enjoy Cafe este un proiect gândit special pentru a atrage generații viitoare de ingineri specializați în robotică. Scopul lui este să-i încurajeze pe copiii fascinați de tehnologie și de roboți să-și transforme pasiunea în meserie.

Astfel, celor mici li se dă voie să interacționeze cu roboții, să le dea instrucțiuni sau ordine. Pot să fie puși să facă flotări, de exemplu, sau să danseze pe melodia celebră Gangnam Style. Pepper, robotul de mărimea unui copil, este acceptat de copii ca unul de-al lor.

Pe de altă parte, adulții nu sunt la fel de toleranți și impresionați. Aceștia văd amabilitatea lui Pepper ca începutul sfârșitului pentru rasa umană.

Tibor Csizmazia, proprietarul cafenelei, ține să-i liniștească:„Nu e ce vedem într-un film de genul „The Terminator”. Unii își imaginează că roboții gândesc ca oamenii și acționează total independent, până în momentul în care vor ajunge să ne controleze total viețile. De fapt, aceștia sunt aici pentru a ne ajuta, la fel cum ajută și la Enjoy Café. Dacă robotica va avansa atât de mult încât sistemele de inteligență artificială să funcționeze fără niciun ajutor din partea omului, acest moment este foarte departe de tehnologia de azi”.

Foto: Enjoy Budapest Cafe/ Facebook

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase