De ce apare alergia la lapte și intoleranța la lactoză. Cum ne putem proteja


De ce apare alergia la lapte și intoleranța la lactoză. Cum ne putem proteja
Publicat: 25/06/2017, 22:37
Actualizat: 01/10/2018, 17:30

„Alergia alimentară este reacția pe care o are sistemul imunitar la o anumită proteină alimentară. Atunci când proteina este ingerată se poate declanșa o reacție alergică care include o serie de manifestări, de la simptome ușoare (erupții cutanate, urticarie, prurit (mâncărime, edem etc.) până la simptome severe (respirație dificilă, șuierătoare, leșin etc).

Intoleranța nu implică sistemul imunitar. În loc să fie digerată și absorbită, lactoza rămâne în intestine și hrănește bacteriile, care eliberează acizii ce cauzează simptomele (greață, crampe, balonare)”, afirmă dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

Alergia la laptele de vacă este frecventă la sugari și copii. „Simptomele pot varia de la forme ușoare, cum ar fi urticaria, până la cele severe, cum ar fi anafilaxia. Prin urmare, este recomandat ca persoanele cu alergie la lapte să aibă acces rapid la un autoinjector de epinefrină (cum ar fi un EpiPen ) în orice moment. Pentru a preveni o astfel de reacție, evitarea strictă a produselor din lapte de vacă este esențială. Citiți întotdeauna eticheta cu ingrediente, fiindcă proteinele din lapte se găsesc în foarte multe produse din comerț (ciocolată, produse de patiserie etc )”, precizează dermatologul.

Aproximativ 2,5% dintre copiii cu vârsta mai mică de trei ani sunt alergici la lapte. Sugarii care dezvoltă o alergie fac acest lucru în primul an de viață.

„Sensibilitatea la laptele de vacă variază de la o persoană la alta. Unii oameni au o reacție severă după ce au ingerat o cantitate mică. Alții au doar o reacție ușoară după ce au ingerat o cantitate moderată de lapte. Reacțiile alergice la lapte pot fi severe și pot pune viața în pericol.
Laptele de vacă este alcătuit din o mulțime de componente diferite, proteine ​​(cum ar fi cazeina și zerul), glucidul (lactoza) și grăsime.

Reacția alergică apare atunci când sistemul imunitar consideră proteinele din laptele de vacă o amenințare, când, de fapt, acestea ar trebui să fie inofensive. Apoi eliberează substanțe chimice, cum ar fi histamina, și declanșează semnele și simptomele unei reacții alergice””, adaugă dermatologul Proca Ancuța pentru Gândul.

Oamenii pot dezvolta intoleranță la lactoză atunci când intestinul este afectat din cauza unei boli, a unei intervenții chirurgicale sau din cauza anumitor medicamente. „În aceste cazuri, intoleranța la lactoză poate fi temporară sau permanentă. Uneori, se poate instala și după un episod de gastroenterită. În cazuri rare, intoleranța la lactoză afectează copiii de la naștere. În acest caz, persoana rămâne intolerantă la lactoză toată viața.

Există diferite teste pentru alergia la lapte de vacă și intoleranță la lactoză, deci este important să discutați detaliat simptomele cu medicul dumneavoastră, care va decide care sunt cele mai potrivite teste pentru a obține diagnosticul potrivit””, subliniază specialistul.

Deoarece alergia la laptele de vacă și intoleranța la lactoză sunt cauzate de două probleme diferite, există moduri diferite de a le gestiona. „Dacă o persoană face alergie la laptele de vacă, trebuie să elimine complet proteinele din laptele de vacă din dietă, iar asta pentru că o cantitate mică poate declanșa o reacție alergică.

Inițial, intoleranța la lactoză putea fi gestionată prin eliminarea completă a proteinelor din laptele de vacă din dietă. Cu toate acestea, o dietă în întregime fără produse lactate este rareori necesară pe termen lung. Majoritatea persoanelor cu intoleranță au capacitatea de a digera o anumită cantitate de lactoză, deoarece încă mai păstrează un nivel scăzut al enzimei lactază”, mai spune specialistul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
A crezut că a înghițit un os, dar medicii au fost oripilați când au văzut...
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Rusia amenință România și spune că monitorizează Baza Kogălniceanu: Întărirea NATO în Europa de est...
Cât mai are de trăit Kate Middleton, de fapt, după ce a fost diagnosticată cu...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Din Londra s-a mutat într-un sătuc din România. De ce a renunțat Andrei la luxul...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
Ai văzut-o? Copilă de doi ani dispărută în Serbia, căutată pe teritoriul României. Autoritățile fac...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Cum merge noua Dacia Duster în off-road? Test în condiții reale cu noul SUV românesc...
UE cere ca Facebook şi TikTok să identifice şi să eticheteze falsurile generate cu AI,...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Putin CUTREMURĂ Europa! Ce țări poate ATACA Rusia: E legitim
Lui Meghan nu-i pasă de cancerul Regelui Charles și prințesei Kate
A crezut că salvează un pui de arici, dar mare i-a fost surpriza când a...
Cum va fi înmormântată Andreea, studenta la Medicină ucisă la Timișoara! Detaliul neașteptat la care...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
”Ne înclinăm în fața domnișoarei doctor și ne luăm rămas bun” Durere fără margini la...
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată că sărăcia poate accelera îmbătrânirea creierului