De ce apare astmul și care sunt factorii care agravează boala

De ce apare astmul și care sunt factorii care agravează boala
Publicat: 22/04/2017, 19:28
Actualizat: 01/10/2018, 19:34

În general, ereditatea are un rol esențial în apariția astmului. „Vorbim despre o afecțiune cronică, astfel că pacientul va avea toată viața astm, însă există mai multe treptede severitate ale bolii. Sunt pacienți care prezintă simptome zilnic, alții care pentru perioade lungi ( poate ani) de timp, sunt asimptomatici.De aceea este foarte importantca pacientul să fie corect informat în legătură cu boalasausă știe să o gestioneze corect. Nuexistă tratament care să vindece astmul,însă există tratament care îl controlează complet, astfel încât astmaticul poate duce o viață normală”, precizează medicul pneumolog Alina Stancu, de la clinica Medlife, pentru Gândul.

Afecțiuneaeste cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. „Putem aminti aici: acarienii prezenți în praful de casă, animalele de casă: câini, pisici, rozatoare, anumițigândaci,fungi (mucegaiurile),polenuri,medicamente.

Există de asemeneao serie defactori care pot declanșa sau agrava astmul: infecțiile respiratorii, efortul fizic, emoțiile extreme, alte boli preexistente: sinuzite cronice, polipoza nazală, refluxul gastroesofagian”, mai spune dr. Stancu.

Tratamentul se impune în momentul în care boala este diagnosticată. „În funcție de treapta de severitate a bolii, medicul stabileștedacă pacientul are nevoie de tratament continuu ( tratament de fond) sau dacă poate să ia medicație la nevoie (doar atunci când face crize, dacă acestea sunt rare).

De obicei, pacienții au un istoric sugestiv, prezintă crize de sufocare, șuierat la respirație, tuse seacă sau slab productivă, presiune toracică, manifestări zilnice sau cu caracter intermitent, care pot face legătura între apariția simptomelor (a crizelor) și anumiți factori de mediu. Este nevoie de un examen clinic corect și efectuarea obligatorie a unei spirometrii, care poate fi efectuată începând cu vârsta de 5 ani”, subliniază dr. Alina Stancu.

Terapia cu corticosteroizi constituie tratamentul primordial în astmul persistent, indiferent de severitate. „Înmajoritatea cazurilor de astm, aceste medicamente sunt folosite pe caleinhalatorie. În general, efectele adverse importante apar în urma administrării îndelungate (luni-ani) de corticosteroizi pe cale sistemică (CS sistemici- administrarea sub forma de comprimate sau injectabil), situațieextrem de rar întâlnită în astm. Dintre efectele adverse putem menționa: obezitatea, osteoporoza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cataracta. Se recomandă administrarea cu precauție a tratamentului la pacienții care au aceste afecțiuni cronice. Atunci când administrarea de CS sistemici se produce în cure scurte, chiar și repetate ( în crize severe), efectele adverse sunt incomparabil mai mici.

La doze mari de tratament, necesare controlului astmului sever, putem întâlni o ușoară întârziere a creșterii în înălțime la copii, osteoporoza la persoanele în vârstă ( risc mai crescut la femeile care asociază și alți factori de risc). De asemenea, mai putem aminti aici posibilele efecte aderse locale: candidoza orofaringiană, disfonie ( răgușeala), care pot fi prevenite printr-o administrare corectă a medicației, inhalare profundă și clătirea cu apă a gurii și gargară, imediat după administrare”, precizează medicul pneumolog Alina Stanca pentru Gândul.

Cât de bune sunt vaccinurile

Imunoterapia cu monoalergen poate fi recomandataă de către medicul alergolog pentru anumite tipuri de alergii ( polenuri, fungi, acarieni).”Tratamentul constă în administrarea unor doze de alergen pe o durată de câteva luni, prin asta urmărindu-se desensibilizarea progresivă, adică creștereatoleranței organismului la alergenul respectiv și diminuarea simptomelor”, concluzionează dr. Alina Stanca pentru Gândul.

ŞOC! Bărbatul celebru adorat de întreaga ţară a violat o adolescentă de 16 ani. Mama...
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
FOTO. Larisa Drăgulescu se pozează în ipostaze interzise! `Am făcut așa o avere impresionantă`
Bolile în funcție de grupa de sânge. Cine riscă să facă mai ușor diabet
Horia Moculescu, alergat de frații Becali pentru o datorie la jocurile de noroc? Prima reacție...
Olaf Scholz este noul cancelar al Germaniei. Era Merkel a luat sfârşit
Cei care dau traseul pentru PERMIS trebuie să se ferească de această mașină
BANCUL ZILEI – Ion, Maria și supozitoarele buclucașe
VIDEO. Cum arată capsulele pentru sinucidere asistată în 30 de secunde
'Iub, te-am regulat cum trebuie?' Avem discuțiile dintre iubita lui Dragnea și amantul Paul
Cele mai perverse OBICEIURI ale oamenilor. „Sunt de-a dreptul ȘOCANTE”
INTERVIU cu prof. univ. dr., fostul șef al Spitalului de Boli Infecțioase, Sorin RUGINĂ
Dezvăluirea șocantă făcută de Donna D’Errico la 23 de ani după rolul din Baywatch
Este 24 decembrie 2021 zi liberă? Lista completă a zilelor de vacanță pentru sărbătorile de...
Veste fabuloasă pentru toată România! A venit astăzi, 8 decembrie: Ar marca finalul
Dragnea va turba! Irina Tănase adora plăcerile interzise și folosea tehnici lascive. Dovezi-bombă
O poveste fabuloasă de succes. Cum a ajuns un IT-ist din Cluj să facă 100...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...