De ce apare astmul și care sunt factorii care agravează boala

Redactor:
Simona Tudorache
De ce apare astmul și care sunt factorii care agravează boala
Astmul este o boală inflamatorie cronică a căilor respiratorii și poate apărea la persoanele care au o predispoziție genetică, în prezența unor factori cauzali (alergenii). Deși prescris în astfel de cazuri, tratamentul cu cortizon implică și riscuri mari pentru sănătate, mai ales în cazul copiilor. De asemenea, emoțiile pot agrava astmul.

În general, ereditatea are un rol esențial în apariția astmului. „Vorbim despre o afecțiune cronică, astfel că pacientul va avea toată viața astm, însă există mai multe trepte de severitate ale bolii. Sunt pacienți care prezintă simptome zilnic, alții care pentru perioade lungi ( poate ani) de timp, sunt asimptomatici. De aceea este foarte important ca pacientul să fie corect informat în legătură cu boala sau să știe să o gestioneze corect. Nu există tratament care să vindece astmul, însă există tratament care îl controlează complet, astfel încât astmaticul poate duce o viață normală”, precizează medicul  pneumolog Alina Stancu, de la clinica Medlife, pentru Gândul.

Afecțiunea este cauzată de o combinație de factori genetici și de mediu. „Putem aminti aici: acarienii prezenți în praful de casă, animalele de casă: câini, pisici, rozatoare, anumiți gândaci, fungi (mucegaiurile), polenuri, medicamente.

Există de asemenea o serie de factori care pot declanșa sau agrava astmul: infecțiile respiratorii, efortul fizic, emoțiile extreme, alte boli preexistente: sinuzite cronice, polipoza nazală, refluxul gastroesofagian”, mai spune dr. Stancu.

Tratamentul se impune în momentul în care boala este diagnosticată. „În funcție de treapta de severitate a bolii, medicul stabilește dacă pacientul are nevoie de tratament continuu ( tratament de fond) sau dacă poate să ia medicație la nevoie (doar atunci când face crize, dacă acestea sunt rare). 

De obicei, pacienții au un istoric sugestiv, prezintă crize de sufocare, șuierat la respirație, tuse seacă sau slab productivă, presiune toracică, manifestări zilnice sau cu caracter intermitent, care pot face legătura între apariția simptomelor (a crizelor) și anumiți factori de mediu. Este nevoie de un examen clinic corect și efectuarea obligatorie a unei spirometrii, care poate fi efectuată începând cu vârsta de 5 ani”, subliniază dr. Alina Stancu.

Terapia cu corticosteroizi constituie tratamentul primordial în astmul persistent, indiferent de severitate. „În majoritatea cazurilor de astm, aceste medicamente sunt folosite pe cale inhalatorie. În general, efectele adverse importante apar în urma administrării îndelungate (luni-ani) de corticosteroizi pe cale sistemică (CS sistemici- administrarea sub forma de comprimate sau injectabil), situație extrem de rar întâlnită în astm. Dintre efectele adverse putem menționa: obezitatea, osteoporoza, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, cataracta. Se recomandă administrarea cu precauție a tratamentului la pacienții care au aceste afecțiuni cronice. Atunci când administrarea de CS sistemici se produce în cure scurte, chiar și repetate ( în crize severe), efectele adverse sunt incomparabil mai mici. 

La doze mari de tratament, necesare controlului astmului sever, putem întâlni o ușoară întârziere a creșterii în înălțime la copii,  osteoporoza la persoanele în vârstă ( risc mai crescut la femeile care asociază și alți factori de risc). De asemenea, mai putem aminti aici posibilele efecte aderse locale: candidoza orofaringiană, disfonie ( răgușeala), care pot fi prevenite printr-o administrare corectă a medicației, inhalare profundă și clătirea cu apă a gurii și gargară, imediat după administrare”, precizează medicul pneumolog Alina Stanca  pentru Gândul. 

Cât de bune sunt vaccinurile

Imunoterapia cu monoalergen poate fi recomandataă de către medicul alergolog pentru anumite tipuri de alergii ( polenuri, fungi, acarieni). „Tratamentul constă în administrarea unor doze de alergen pe o durată de câteva luni,  prin asta urmărindu-se desensibilizarea progresivă, adică creșterea toleranței organismului la alergenul respectiv și diminuarea simptomelor”, concluzionează dr. Alina Stanca pentru Gândul.

 

 

 

 

Medicul care a prezis pandemia de COVID-19 în 2017 a anunţat că urmează un nou...
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
FOTO. Ea e femeia pentru care Walter Zenga ar fi părăsit-o pe Raluca! Seamănă foarte...
Brigitte Pastramă, în lacrimi la tv! A explicat de ce a divorțat, de fapt, de...
Acuze ULUITOARE pentru Gabriela Firea! Cu cine încheia, de fapt, contractele la Primăria București
Situaţie îngrijorătoare pe şantierul Autostrăzii A3 Transilvania. Constructorul este, practic, inexistent
Insulele italiene, locuri de „pelerinaj sexual”. Care sunt cele mai vizitate
Gina Pistol, OUT de la emisiune! Șefii de la Antena 1 au luat această decizie...
EXCLUSIV! Adina Buzatu și-a câștigat primii bani din spălat parbrize. Cum a reacționat tatăl său...
ALARMANT! În plină pandemie Rusia a INSTALAT ceva în apropiere de ROMÂNIA. Cât de mare...
Nicolae Ceaușescu, gest RUȘINOS față de Arsenie Boca. De ce l-a amenințat și a făcut...
Toți cei care au WhatsApp trebuie să afle: schimbarea fără precedent se întâmplă acum
Bonus de coronavirus: 2000 DE LEI LUNAR! Cine sunt românii care vor încasa acești bani
10 motive pentru care o femeie căsătorită îşi înşală soţul
SITUAŢIA ALARMANTĂ pe judeţe. Bucureştiul rămâne pe PRIMUL la numărul de infectări. Lista completă cu...
Familia care controlează una dintre cele mai mari tări şi bogate din lume. Ei au...
Bianca Dragușanu, atac dur la adresa divelor din România. Blondina a făcut-o praf pe Carmen...
Inchide